Çağşar; “İskenderun Belediyesi 4,5 Yıl İçerisinde Çok Kötü Yönetildi”

0
325

Tartışmalı Meclis Oturumu!

İskenderun Belediye Meclisi, gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere dün belediye meclis salonunda toplandı. Ak Partili Meclis Üyesi Mehmet Başlak’ın başkanlığında toplanan meclise sözlü ve yazılı olarak verilen önergeler damgasını vururken, gündemin birinci maddesinde de tartışmalar ve itirazlar yaşandı.

Gündem maddelerine geçilmeden önce gündem dışı söz alan tüm meclis üyeleri 23 Temmuz Hatay’ın Anavatan’a iltihakı bir kez daha kutlarken, önceki gün asker eşi ve evladının hayatını kaybetmesinden duydukları üzüntüyü de dile getirdiler.

Ak Parti grup Başkanvekili Abit Erol, karayolları ihalesi ile bilgi istedi ve Sakarya Mahallesinde yeşil alana inşaat yapıldığını ifade ederek konunun akıbetinin açıklanmasıyla ilgili sözlü bir önerge sundu.

Karayollarının ihalesi hakkında Halim Öztaş tarafından bilgi verildi. Öztaş karayolları ihalesinin 10 Ağustos 2018’de yapılacağını işlemlerin tamamlandığını söylerken, Sakarya Mahallesinde yeşil alan üzerine inşaat yapılmasıyla ilgili konunun da araştırıldığını, gerekli bilgilerin diğer meclis oturumunda yazılı olarak verileceğini kaydetti.

Ak Partili Meclis Üyesi Reşat Bayazıt, karayolları arazisinin belediye tarafından yapılması gerektiğini savunarak ihaleye verilmesine karşı olduğunu dile getirdi.

Daha sonra söz alan MHP’li meclis üyesi Osman Çolak da karayollarının, belediyenin kendi bütçesiyle yapılması taraftarı olduğunu kaydederek; “Sakarya Mahallesindeki olay konusunda ‘inceleme devam ediyor’ dedi Halim Başkan. İnceleme devam eden yere biz ruhsat dahi vermişiz, 03.07.2018 tarihinde yeni Mağazacılık A 101’e.

İskenderun Belediyesi 2014’de kurulduğunda iktidarın gücünün İskenderun’a geleceği her platformda deklare edilmiş, İskenderun’un Ak Partili bir belediye olarak burada çığır açacağı söylenmişti. Biz bu konuda çok sevinmiştik. Belediye Başkanı Seyfi Dingil ilk seçildiğinde tüm belediye meclis üyeleriyle bir toplantı yapmış, ‘bu şehri ortak akılla yöneteceğiz, hiçbir belediye meclis üyesini ayırt etmeyeceğim’ demişti. O gün herkesin içine bir umut dolmuştu ama o umut şu an yok oldu. İskenderun gayrimenkulleri farklı şekillerde İskenderun Belediye Meclisinin, belediye başkan yardımcılarını bilmiyorum, müdürlüklerin dahi bilgisi olmadan arsalarının satıldığı kamuoyunda konuşuluyor.

Gördüğüm bir habere istinaden, söz konusu yerin parsel numarasını öğrendim ve tapuya gittim. İskenderun Belediyesinin arazisi, kimsenin haberi olmadan İzmir’de yaşayan bir şahsa satılmış. İskenderun Belediyesi neden yok sayılıyor. İmar Limited’in yetkisi var satar ama hani ortak akıl? Nerede? 2014 yılından beri bir sürü proje açıkladık, bir sürü sözler verdik. Bugün geldiğimiz bir pazaryerleri var, onlarda da şaibeler var. Biz MHP olarak bir önerge vereceğiz. CHP, AKP ve bağımsız üyelerimizin destek olmasını istiyoruz. Bu önerge 31 Mart 2014’den itibaren İskenderun Belediyesinin gayrimenkullerini veya İmar Limited’in yetkilerini araştırması, bugüne kadar neler yaptığı kasasına para girişi oldu mu olmadı mı, bunları sorgulamak amacıyla verilen bir önergedir. Son 8 ay kala meclis olarak bu işe el atmasını ve çözüme ulaştırmasını istiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çağşar’dan ‘Belediye Kötü Yönetiliyor’ Çıkışı

Daha sonra söz alan CHP’li Özer Çağşar da, İskenderun Belediyesinin kötü yönetildiğini savunarak; “Biz başından beri diyorduk ki İskenderun Belediyesinde ciddi kaynaklar var, yeterli bütçemiz var hizmet için. Bunun dışında iktidarın gücü de var. Geçtiğimiz dönemde baktığımızda özellikle her yılsonunda yasa gereği kurduğumuz denetim komisyonlarında çıkan raporlara baktığımızda mevcut kaynakların tamamen çarçur edildiği, yerinde kullanılmadığı, bahsettiğiniz yapılan ihalelerde parke taşı ve asfalt döşemelerinin kesinlikle sağlıksız ve hepsinin tekrar yenilenmesi gerektiğini çıplak gözle görüyoruz. Buradan şu çıkıyor, belediyenin kamu kaynaklarını Belediye başkanı ve yönetimi olarak kesinlikle çok kötü kullandınız. Belediyeye ait geçmiş dönemlerin oluşturduğu gayrimenkuller, arsalar kıymet değerleri de satıldı.

İskenderun Belediyesine, halka ait mal varlıklarımızı, biz devletten kaynak beklerken, gittik Türgev denen kuruma hibe ettik, hala bir çivi çakılmadı. Kaynaklarımız yetmiyormuş gibi gittik borçlanma yaptık. O para da yok şu anda ortalıkta. Sakarya’daki olaya gelince, hiçbirimizin haberi yok. İmar limitedin kendi tüzüğü ve uygulamaları olabilir ama bu tür uygulamaları meclisin, halkın, kamuoyunun önünden kaçırarak yapmanın kimseye katkısı olmaz. Bunlar tamamen 2-3 kişinin arasında konuşularak karara varılan uygulamalar gibi görünüyor. Neresinden bakarsanız bakın şu 4,5 yıl içerisinde İskenderun Belediyesi çok kötü yönetildi. Bütün kaynaklar kötüye kullanıldı. Mevcut değerlerin üzerine hiçbir değer konulamadı. Geriye dönüp baktığımızda bir eser olarak hiçbir şey göremiyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Konuşmaların ardından önergeleri okundu ve gündem maddelerine geçildi. Gündemin ikinci ve üçüncü maddeleri oy birliğiyle komisyonlara sevk edilirken, birinci maddede tartışma yaşandı.

Meclis üyelerinin bazıları birinci maddede yer alan ‘Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi Aday Listesi’ne itiraz etti. 5 asil ve 5 yedek üyenin seçileceği koruma meclisi için 12 adayın gösterilirken, adayların birçoğunun çiftçilikle uğraşmadığı iddia edildi. İskenderun’un 12 köyünün olmasına rağmen adayların yalnızca Kaledibi, Cırtıman ve Karayılan’dan gösterilmesi de tepki yarattı. Tüm itiraz ve tartışmaları rağmen, yapılan gizli oylama sonucunda 14 boş listeye karşı 16 listeyle, ‘Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi’ belirlenmiş oldu.

MHP Grubu tarafından verilen iki ayrı önergeden birinde imar limitedin 2014’den bu yana yaptığı çalışmalar hakkında yazılı bilgi talep edilirken, diğerinde imar limitedin yaptığı çalışmaları araştırması amacıyla komisyon kurulması istendi. Önergeler oy çokluğuyla kabul edilirken, kurulacak komisyon için de şu isimler seçildi; Ahmet Sarı, Hüseyin Tintaş, Osman Çolak, Emin Dönmez ve Reşat Çağlar. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here