“Bugünden Sonra Parlamenter Sistem Asla Tartışılmamalıdır”

0
115

chp toplantı3CHP Hatay Milletvekili Dudu, Parti Binasında Partililerle ve Basınla Bir Araya Gelerek, Darbe Girişimini Değerlendirdi…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclis Üyesi ve Hatay Milletvekili Avukat Mevlut Dudu, İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ve ilçe yönetimiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında darbe girişimi gecesi yaşadıklarını ve sonrasını anlattı.

İlçe binasında düzenlenen toplantıda, ilk olarak söz alan İlçe Başkanı Mansuroğlu, ülkede yaşanan darbe girişimi sırasında Cumhuriyet Halk Partisinin büyük bir kararlılıkla demokrasiden yana tavır aldığını söyledi.

CHP’nin darbe dönemlerinin acısını en derinden yaşayan siyasi parti olduğunu da hatırlatan Mansuroğlu; “Darbenin kim tarafından ve hangi amaçla yapılırsa yapılsın, tüm toplumsal kesimleri baskı altına almayı amaçlayan doğasını yakından tanımaktayız. Bu ülkeye çok partili demokrasiyi getiren bir siyasi kurum olarak, parlamenter sistemi koruma konusundaki azim ve kararlılığımız bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da devam edecektir. Önümüzdeki süreçte her türlü terör odağına karşı yürütülecek mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Siyasi iktidardan beklentimiz, sapla samanı mutlaka ayırmasıdır. Bu darbe girişimini fırsat bilerek ülkede bir cadı avı başlatmaya kalkışmamasıdır. Kendi iktidarlarını sağlamlaştırmak adına, Atatürkçü, demokrat ve ilerici kadrolara yönelik bir tasfiye hareketine girişmemesidir. Böyle bir uygulamanın, bugün sergilenen milli birlik ve beraberlik tablosuna onarılamayacak hasarlar vereceği açıktır” dedi.

chp toplantı4

Cuntacıların en ağır biçimde cezalandırılmalarının herkesin beklentisi olduğunu kaydeden Mansuroğlu, cuntacıları ve destekçilerini ayıklama çalışmalarının mutlaka hukuk ve adalet çerçevesinde yapılması gerektiğini, ordumuzun saygınlığının büyük bir özen ile korunması, gücünü ve savaşma yeteneğini zayıflatacak eylemlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Siyasi parti farkı gözetmeksizin alanlara çıkarak milli iradeyi sahiplenen halkımızın cesaret ve kararlılığını takdir ettiklerini de ifade eden Mansuroğlu; “Diğer taraftan belirli bir azınlığın bu durumu istismar ettiğini ve kendi gerici ideolojilerinin propagandasına dönüştürmeye çalıştığını da üzülerek gözlemlemekteyiz. Her türlü tahrik ve kışkırtmaya açık olan bu hassas dönemde herkesin sorumluluk duygusu ile hareket etmesi gerektiğini özellikle vurguluyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürk ve silah arkadaşlarının bizlere emaneti olan, demokratik parlamenter sistemi sonsuza dek korumak konusunda, sarsılmaz bir inanca ve kararlılığa sahiptir” dedi.

chp toplantı6

Daha sonra söz alan Milletvekili Mevlüt Dudu ise, darbe girişimi sırasında yaşanan olayları anlattı. Saat 22.00 sıralarında internetten haberlerin yayılmaya başladığını söyleyen Dudu, hemen genel merkeze gittiklerini, burada bir araya geldikleri milletvekilleri, parti meclis üyeleri ile birlikte değerlendirme yaptıktan sonra meclise geçtiklerini anlattı. Meclisin araç girişlerine kapatılması nedeniyle içeri yürüyerek girdiklerini ve üzerlerine helikopterden ateş açıldığını kaydeden Dudu, eski bakan Mehdi Eker’in korumalarının yönlendirmeleriyle durumu atlattıklarını söyledi. İkinci bombanın da düşmesiyle sığınağa indiklerini anlatan Dudu, bombardımanın sabaha kadar devam ettiğini söyledi ve; “Sonuçta demokrasimiz bunu atlattı” dedi.

Halkımızı iradesi, tüm komuta kademesinin rehin alınmasına rağmen silahlı kuvvetlerimizin sağduyusu ve parlamentonun duruşunu sergilemesi ile darbecilerin amacına ulaşamadıklarını ifade eden Milletvekili Dudu; “Bu darbe girişiminde bulunanlar hukuka uygun şekilde elbette en ağır şekilde cezalandırılmalı, bu asla cadı avına dönüştürülmemeli. Hukukun ve adaletin dışına çıkılmamalı. Ayrıca er ve erbaşlara karşı yapılan vahşice hareketleri asla tasvip etmiyoruz ve onların da darbeciler gibi en ağır cezayı almaları gerektiğini düşünüyoruz. TSK bizim onurumuzdur, darbeci değildir. Darbeci olanları bellidir, onlar cezalandırılmalıdır.

chp toplantı5

Türkiye’nin birliğe, beraberliğe ve normalleşmeye ihtiyacı var. Bugün Cumhuriyeti kurtaran parlamenter sistemdir. Bugünden sonra parlamenter sistem asla tartışılmamalıdır. Hükümeti rejim tartışmasından uzak durmaya ve tam demokratik olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

‘İdam gelsin’ taleplerine de değinen Dudu, asla bundan yana olmadıklarını, idamın yeniden getirilmesinin, Türkiye’nin, Avrupa ve Dünyadan kopması anlamına geleceğini söyledi. Ayrıca, hukuken, bir suçlunun, suçu işlediği tarihteki kanunlara göre yargılanıp cezalandırılması gerektiğini, bunun evrensel bir ilke olduğunu da sözlerine ekleyen Dudu, idam getirilse bile bunun darbecileri bağlamayacağını kaydetti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here