Bozdemir, UR-GE Projeleri Hakkında Bilgiler Verdi

0
298

Dış Ticaret Uzmanı İsmail Bozdemir, UR-GE Projeleri Hakkında Bilgiler Verdi

“Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Amaçlanmaktadır”

T.C. Ekonomi Bakanlığı’nda görevli Dış Ticaret Uzmanı İsmail Bozdemir, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen bilgilendirme seminerinde, UR-GE Projeleri ve ihracata yönelik Devlet yardımları ve teşviklerle ilgili üyelere bilgiler verdi.

İşletme sahipleri ve KOBİ’lerin katılım gösterdiği Seminerin açılış konuşmasını İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter yaptı. Toplantının verimli geçeceğine inandığını ifade eden Yeter; “Bugünkü toplantımızda, firmalarımızın devlet destekli finansal kaynak bulması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamında devletimiz tarafından sağlanan bu tür yatırımlardan ve imkanlardan faydalanabilmeleri için toplantının üyelerimize ışık tutacağına ve bu toplantıdan istifade edeceklerine inanıyoruz” dedi.

Daha sonra söz alan Dış Ticaret Uzmanı İsmail Bozdemir, UR-GE Projeleri ve ihracata yönelik Devlet yardımları ve teşviklerle ilgili sine vizyon destekli olarak katılımcılara bilgiler verdi. Bakanlığın istihdam sağlayan, üretim yapan işletmelere yönelik UR-GE desteği verdiğini belirten Dış Ticaret Uzmanı İsmail Bozdemir; “UR-GE Desteğinde mevzuat, amaç ve kapsam önemli yer tutmaktadır. Bu kapsamda 2010/8 sayılı Uluslararası rekabetçiliğin desteklenmesi hakkında tebligat, şirketlerin uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. UR-GE Destek sürecinde iş bilirliği kuruluşu proje sunumu, ihtiyaç analizi ve istihdam, Eğitim, Danışmanlık tanıtım faaliyetleri, yurt dışı tanıtım faaliyetleri veya alım heyeti, bireysel danışmanlık olarak sıralayabiliriz. Bu kapsamda proje hazırlık evresi, ortak vizyon oluşturma evresi, Makro-Mikro rekabetçiliğin analizleri, sektördeki trendler, firma analizleri, yurt dışı Pazar fırsatları, Proje yol haritası önem teşkil eder. 400 bin dolarlık bu desteğe yüzde 75 UR-GE desteği sağlanmaktadır.

Alım heyeti faaliyetlerinde ise desteklenen faaliyetleri de şöyle sıralayabiliriz: Yurt dışında yerleşik ithalatçı firmaların kurum ve kuruluşların basın mensuplarının Türkiye’ye davet edilerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmeleri, tesis ziyaretleri meslek kuruluşu ziyaretleri desteklenir. Bu destekler de 100 bin dolar olup, destek oranı ise yüzde 75’dir. İşletmelerimize yönelik bu tür çeşitli UR-GE destekleri sağlanmaktadır. Burada hedef grup, Proje bazlı desteğe katılan firmalar arasında desteklenen faaliyetler, şirketler için bireysel danışmanlık, bilgi ve iletişim teknolojileri, finansal yönetim ve risk yönetimi, kalite ve verimlilik, üretim ve tedarik zinciri yönetimi şeklinde sıralanabilir. Bakanlıkça uygun görülen firma ihtiyaçlarına özgü diğer konularda danışmanlık alımı yapabilir. Bunlar için de destek miktarı 50 bin dolar olup Destek oranı yüzde 70’dir” şeklinde bilgiler verdi.

Toplantıda ayrıca, firmaların yurt dışı fuarları, gezi ve organizasyonlar ile ilgili teşviklerden faydalanma, bu teşviklerin işletmelere ödemelerde yaşanan aksaklıklar ve gecikmeler hakkında da bilgiler verildi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here