Borç Yapılandırma ve Emlak Vergisinde Son Gün!

0
127

Vergi Daireleri Bugün 23.59’a Kadar Açık!

6736 sayılı kanun ile borçlarını yapılandıran mükelleflerin Mayıs ayı sonuna ertelenen biriken taksitlerini yatırmaları için bugün son gün.

19.08.2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ve 25 Kasım 2016 tarihinde başvuru süresi sona eren 6736 sayılı kanun ile vatandaşların kamuya olan borç yükünün azaltılması, borçların taksitler halinde ödenebilmesi, vergi ihtilaflarının sonlandırılması, geçmiş yıl beyanlarının artırılması yoluyla vergi incelemesine muhatap olunmaması, daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilmesi, işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi imkanları getirilmişti. Yapılan düzenleme gereğince; yapılandırması ihlal olan borçlulara, ödemeleri gereken taksit tutarlarını, geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödeme şartı getirilmişti.

Konu ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinde, “Vergi yapılandırmanızın Ocak’tan Mayıs’a ertelediğimiz 2. taksitini ödemeyi unutmayın yapılandırmanız bozulmasın”, “Vergi yapılandırmasında 1. taksiti kaçıranlar lütfen dikkat! 1. ve 2. taksiti ödemeyi unutmayın yapılandırmanız bozulmasın” şeklinde uyarılar yapılırken, borç ödemesinde son gün olması nedeniyle 31 Mayıs 2017 Çarşamba günü (bugün) Vergi Dairelerinin 23.59’a kadar açık olacağı duyuruldu. Gelir İdaresi Başkanlığından konu hakkında yapılan ayrıntılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Bilindiği üzere, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında borçları yapılandırılan borçluların 2 inci taksitlerini ödeme süreleri ile daha önceki taksitlerini ödemediği için yapılandırması ihlal olan borçluların 1 inci ve 2 nci taksitlerini ödeme süresi 31 Mayıs 2017 Çarşamba günü (bugün) sona ermektedir. Bu nedenle, mükellefler tarafından yapılacak ödemeler nedeniyle vergi dairelerinde meydana gelmesi muhtemel sıkışıklığın önlenmesi ve mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla 31 Mayıs 2017 Çarşamba günü saat 23.59’a kadar tüm vergi daireleri açık bulundurulacaktır.

Kamu bankalarının yanı sıra, Türkiye Bankalar Birliğinin verdiği bilgiye göre, 31 Mayıs 2017 Çarşamba günü, vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlanması amacıyla 31 Mayıs 2017 Çarşamba günü mesai saatleri dışında da bazı bankalar tarafından tahsilat yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda, Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Anadolubank, Denizbank, Burgan Bank, Fibabanka, Finansbank, Icbc Bank, Odea Bank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası mesai saatleri dışında da belli bir saate kadar açık kalarak hizmet vermeye devam edecek.”

Emlak Vergisi 1. Taksit Ödemeleri İçin de Bugün Son Gün

Öte yandan Emlak Vergisi ödemelerinde de bugün son gün. Her sene iki taksit halinde ödenen Emlak Vergisi’nin ilk taksit ödemeleri mart ayında başlamıştı. 1986 yılından beri belediyeler tarafından alınan verginin birinci taksit ödemeleri bugün sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise 1 Eylül’de başlayacak.

Emlak vergisi; arazi, arsa ve bina gibi gayrimenkullere sahip olanlar tarafından ödeniyor. Bu tür taşınmazı olanlar yıl içinde iki taksit halinde emlak vergisini ödeyebiliyor. Buna göre emlak vergisinin birinci taksiti mart ayında, 2. taksit ödemeleri de eylül ayında başlıyor.

2017 yılı emlak vergisi ödeme tarihleri: 1. taksit ödemesinin başlangıcı 1 Mart 2017 ve son ödeme tarihi 31 Mayıs 2017. 2. taksit ödemesinin başlangıcı 1 Eylül 2017 ve son ödeme tarihi ise 30 Kasım 2017.

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne göre, bina, arsa ve arazilerin metrekare birim değeri 2017 için yüzde 3,83 artırıldı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here