‘Bölgenin Büyümesi İçin Deniz Turizmi Geliştirilmeli’

0
89

denizcilik paneli1DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın da Katıldığı DTO’daki Toplantıda Denizciliğin Sorunları Masaya Yatırıldı

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, İskenderun’da denizcilerle buluşarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler verdiler ve denizcilerin sorunlarını dinlediler.

Kalkavan ve Kaptanoğlu DTO İskenderun Şubesi’nin Aralık ayı Meclis toplantısına katıldı. Şubeyi anlatan tanıtım film gösterisinden sonra konuşan ev sahibi DTO İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak, geçen yl ve bu yılın karşılaştırmasını yaparak ithalat ve ihracatımızda düşüş olduğunu kaydetti. Kavsak; “Denizciliği geliştirmek ve teşvik etmek için Sefa Atakaş Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi açıldı. Ayrıca MKÜ de Denizcilik Fakültesi kuruluyor. Kruvaziyer ve yat limanı yatırımlarını yaşama geçirmek için de çabalıyoruz. Şimdilerde ise daha çok acentelikle uğraşan İskenderun’da denizcilikle ilgili üretim merkezi kurabilmek için çabalıyoruz. Körfezimize 4500 adet gemi geliyor. Bunun 1200 tanesi büyük tonajlı. Hepsinin son noktası da burası. Irak ile yapılan anlaşma gereği bu Körfeze daha önceki rakamların çok üstünde tonajlı ham petrol pompalanacak. Hem bu havzayı, hem de Cebelitarık Boğazı’na çok yakın olduğu için oraya giden gemilerin sayısını da düşündüğümüzde bu yatırımın önemi daha çok ortaya çıkacaktır. Gemi Bakım Onarım ve Hurda Geri Dönüşüm ile ilgili İskenderun’da bunu gerçekleştirebileceğimiz yerimizde var. Bu projemizi geliştirmek istiyoruz. Belki ütopik gözükse de olmayacak şey değildir. Bölgemiz için çok faydalı bir yatırım olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

denizcilik paneli2

DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’da yaptığı kısa konuşmada sektör içerisinde yer almış olan kişilerin büyük bir değer olduğunu ve onlara sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek; “Mazisine sahip çıkmayanın geleceğine sahip çıkması mümkün değildir” dedi.

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise konuşmasına 2008 yılında başlayan ekonomik krizle birlikte Dünya’da yaşanan gelişmelere dikkat çekerek başladı. Kalkavan, yüz yılın krizinin çıkmaması durumunda belki de bir Dünya savaşının çıkabileceğine vurgu yaparak; “Taşların yerine oturması, balonun söndürülmesi için bu kriz gerekiyordu. 6 yılı geçtik ve o günden bu yana çok şeyler değişti. Kriz öncesi ve sonrası hiçbir şey aynı olmayacak. Devletlerin ağır rekabeti var. Özellikle enerji ve petrol etrafında önemli politikalar geliştiriliyor. Bu gün yaşanan olayların çoğunun nedeni budur. Krize rağmen Dünya ticareti hala gelişmeye, büyümeye devam ediyor. Niye normale dönmüyor dersek neden ticaretin nüfusa orantılı artmamasıdır” dedi.

denizcilik paneli3

Kalkavan, Denizcilik sektörünün Türkiye’nin çıkış kapılarından bir tanesi olduğunun altını çizerek, İskenderun bölgesine yönelikte şunları söyledi: “Türkiye olarak çevremizdeki ülkeleri göz önüne aldığımızda bölgede tekiz. Ülkemizde bulunan 43 tersane de tamir bakım merkezi var. İskenderun Bölgesi de gelecekte en büyük tamir, bakım ve servis merkezlerinden bir tanesi olmaya adaydır. Bu kaçınılmazdır. Kim yaparsa yapsın eninde sonunda bu yatırım gerçekleştirilecek. Tamir bakımda ise tam aksine devamlı talep vardır. Özellikle yakıt almaya gelen akaryakıt tankerlerine yönelik yapılacak tamir bakım servis merkezleri hiç boş durmaz.  Tabi beraberinde yan sanayi de büyüyecek. Bölge Rotterdam modeliyle büyüdüğünde çok hareketli iyi bir hat olacak.

Bu bölgeye kruvaziyer gemilerinin yanaşacağı limanı yapabilirsiniz. Çok modern olabilir ama yat limanı daha önemli. Dokuz ay yaz sezonunun yaşandığı bir bölgede bu güne kadar yat limanının yapılmayışı gerçekten hayret vericidir. Yat limanı yapmak için büyük masrafa da gerek yok. Deniz turizminizi geliştirmek ve iç turizmdeki payınızı arttırmak istiyorsanız yat limanınızı biran önce yapmalısınız. Şehirlerinize, esnaflarınıza ve tüm ekonominize ciddi katkılar sağlarsınız.  Bölgenin büyümesi için en büyük projelerden bir tanesi deniz turizminin gelişmesidir.”

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’de yaptığı konuşmada sektöre yönelik belediyenin üzerine düşen görevi yerine getireceğini belirtti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here