Başkan Dingil; “Geçici Olmak Şartıyla İskele Kullanılabilir”

0
94

‘HADO’ Projesinin Akıbeti Görüşüldü

İskenderun Belediyesi tarafından, yılan hikâyesine dönen HADO’nun durumu ile ilgili geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda açıklamalarda bulunan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, yeni bir iskele yapılmasıyla şartıyla, yapımı tamamlanana kadar HADO için mevcut iskelenin geçici bir süreliğine kullanılabileceğini söyledi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıya İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, Ak Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ve yönetimi, MHP İlçe Başkanı Turan Bozkurt, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, esnaf oda başkanları katılım gösterdi.

İlginin yoğun olduğu toplantıda ilk olarak söz alan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, HADO’nun Şubat ayında Büyükşehir Meclisinde görüşmeye başlandığına dikkat çekerek, o günden bu güne yaşanan gelişmeleri özetledi.

Temmuz ayı sonunda İskenderun İskelesinin Büyükşehir tarafından istendiğini hatırlatan Başkan Dingil; “Ulaşım A.Ş’den Temmuz ayının sonunda bir yazı geldi. Projeyi getirin bir bakalım dedik. Daha sonra proje geldi gümrük bölgesi, polis gölgesi, freeshop yapmak için 980 metrekarelik yeri bize tahsis edin dediler. Biz de dedik ki burası İskenderun halkının malı vermeyelim değil ama gelin oturup bir çözüm bulalım.

Orada dar gelirli oturuyor, bütün gününü geçiriyor, balık tutuyorlar, Ramazan’da etkinliklerimiz var 30 gün boyunca. İskele yapabilirsiniz yan tarafında Milli Emlak’tan alırsınız, bakanlıktan izin alırsınız. Ama iş o kadar çığırından çıktı ki basında sosyal medyada ‘Seyfi Dingil HADO’yu engelliyor’a döndü. İş bu noktaya geldi son iki ayda. HADO’ya karşı değiliz ama İskenderunluların mahkumiyetine de izin veremeyiz. Geçici olarak ben yine veririm iskeleyi ama bir süre verilecek, ilelebet kapattırmam orayı.

Referanduma gidelim, İskenderun halkına soralım, orası İskenderun halkının malı, ver derlerse verelim. HADO da önemli, gelsin yapalım ama oturup beraber bir çözüm bulalım. Vekillerimiz ile yetkililerle oturup bir çözüm bulalım. Zora koşmak, vermemek değil, nasıl çözebiliriz, nasıl faydalanabiliriz onun için uğraşıyoruz. Belli bir zaman içerisinde 1 sene sonra buradan taşınacağız diyin verelim, yer yapacağız diyin verelim ama sonsuza kadar bu iskeleyi İskenderun halkına kapatmak olmaz. İskenderun halkını üzelim ne de HADO’yu zarara uğratalım. HADO da bizim, buraya iyi niyetle geldik” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Daha sonra söz alan Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, toplantıya davet edilmelerinde dolayı teşekkürlerini ileterek sözlerine başladı. Maden; “HADO bir savaş aracı, insanları birbirine düşürecek bir nesne değil tamamen Hatay halkına, Hatay’a hizmet için yapılmış bir projedir. Hatay’ı dış ticarete, deniz ticaretine açma projesidir. Ekonomik olarak 2011’den bu yana sıkıntı çeken Hatay halkının nefes alma projelerinden bir tanesidir. Öncelikli olan Hatay halkıdır, Hatay halkına hizmet etmektir. Biz bu çerçevede HADO projesini gündeme getirdik” dedi.

Hatay’daki bütün ayrımlara karşı olduğunu vurgulayan Maden, iskelenin tüm Hatay halkının malı olduğunu vurgulayarak; “Ben bürokratım benim için Hatay var. Projelerimizi oluştururken, tüm Hatay halkının refahı için oluşturuyoruz” dedi.

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in ‘hep beraber yol arayalım’ teklifinin çok güzel olduğunu kaydeden Maden; “Samandağ’dan başlayan Dörtyol’a kadar giden bir sahilimiz var. Hala sahil ticaretinde çok yokuz. Ama Türkiye’nin dördüncü büyük limanı bu şehirde. Beş tane özel liman var burada, önemli bir deniz ticareti var. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği Hatay’ı lojistik üssü yapmak gibi…

Hatay’ı lojistik üssü yapmak gibi bir hükümet hedefi var. Biz bu yolda da ilerleme kaydetmek adına HADO projesinde hükümet desteklerini düşünerek hareket ettik. Fizibilite çalışmaları birçok kanaldan yapıldı. bu iskele uygun değilse balıkçı barınağında bir iskele tesisi yapılabilir ama biz geç kalmak istemiyoruz. 2,5 aydır gemi yatıyor. Biz bürokratlar olarak bu işin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapacağız ki Hatay ticarete açılsın, denize açılsın. Bizler tüm kurumların ve stk’ların desteğini bekliyoruz. EXPO 2021’e ulaşımını halletmiş, lojistiğine değer katmış bir Hatay olarak gitmek istiyoruz. Hatay’da Hatay halkının yararına olacak ulaşım şekillerinin tamamını, tüm argümanları kullanmak istiyoruz. HADO projesi ekonomiye değer katabilecek, turizmi canlandırabilecek bir proje olacaktır. Bu projeden hepimiz kazanabiliriz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Daha sonra söz alan Ak Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler de, bu sorunun nasıl çözüleceği konusunda fikir alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldiklerini kaydetti. Öneride bulunan Güler; “Limak’ta tersane alanı var ve 1,5 sene boş kalacak. HBB Milli Emlak’a yeni bir iskele için başvursun, bizlerde hızlandırılması için birlikte mücadele edelim. Bu zamana kadar da Limak’taki tersane kullanılabilir. Tersane olmazsa, belli bir süre verilmesi halinde mevcut İskenderun İskelesi kullanılabilir ama taahhüt verilsin. Yeni iskelenin yapımına başlansın, bitene kadar İskenderun İskelesi kullanılsın” diye konuştu.

Toplantı karşılıklı görüş alış verişleri ve soru-cevap şeklinde devam etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here