Aziz Corç, İskenderun’da Ayinlerle Anıldı!

0
329

Aziz Corç, İskenderun’da ismini taşıyan kiliselerde düzenlenen ayinlerle ölüm gününde anıldı. Aziz Corç Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç Rum Katolik Kilisesi ve Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi’nde ayinler düzenlendi.

İlk ayin, sabah saatlerinde Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesinde düzenlenirken, buradaki ayini Peder Dimitri Yıldırım yönetti.

Akşam saatlerinde İskenderun Aziz Corç Rum Katolik Kilisesinde düzenlenen ayini ise İskenderun Katolik Kilisesi Rahibi Julius Ohanele yönetirken Diyakon Alexandre de ayine eşlik etti.

Aziz Corç’un Roma Ordusunda bir asker olduğundan, Hristiyanlıktan dönmesi istendiğinde bunu kabul etmediği için Diokletyan tarafından öldürülmesinin emredildiğini söyleyen Peder Ohanele’nin ardından günün anlamı ile ilgili vaazı Diyakon Alexandre verdi.

Aziz Corç’un imanın da dolayı pek çok kez öldürülmek istendiğini ancak Tanrı’nın her defasında bunu önlediğini anlatan Diyakon Alexandre; “Aziz Corç’u putperest tapınağına götürdüler. Oradaki heykellere kurban olarak sunmalarını istediler. Ama Corç heykelin önünde durduğunda, putun içerisindeki iblis çıkıp ‘İsa Mesih gerçek Tanrı’dır’ diye bağırıyor. Herkes şaşırıyor. Bunu ardından O’nu yok etmeye çalışırken mucizelerine de tanık oluyorlar.

Aziz Corç’un 300 yıllık bir ölüyü dirilttiği söyleniyor. Hapishane içerisinde de Rabbin müjdesini yaymaya devam ediyor, içlerinden iman edenler de oluyor. İmparatoriçe Alexandra da iman ediyor, ölüme mahkûm ediliyor. Kafasının kesilmesi hükmü veriliyor ama o bir gün öncesinden rahat bir şekilde derin bir uykuya dalıp ölüyor.

Aziz Corç genelde bir ejderhayı öldürürken resmediliyor. Ejderha kötülükleri simgeliyor, azizimiz ise imanı. İmanla kötülükleri yeniyor. Tüm askerlerin azizi oluyor ve ölüme kadar gidiyor” diye konuştu.

Hep birlikte duaların edildiği, ilahilerin söylendiği ayin sonrası, kilisenin de isim bayramı olması dolayısıyla İskenderun Aziz Corç Rum Katolik Kilisesi bahçesinde küçük bir kokteyl de düzenlendi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here