“Artsın Eksilmesin, Taşsın Dökülmesin, Hepimize Yarasın”

0
157

Uluçınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri bilim adamlarının açlığa dikkat çektiği bir dünyada örnek bir proje hazırladı.

Arsuz Uluçınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek-İçecek Hizmetleri Öğretmeni Mahsun Akasya kuruculuğunda başlatılan  Sustainable Abundance (Sürdürülebilir Bereket) e-Twinning projesi kapsamında,, tüm ortaklar ile birlikte birçok verimli etkinlikler yapılıyor.

4 ülkeden 11 ortak okulun, 12 öğretmen ve 82 öğrencinin katılımıyla yapılan projeye Şubat ayında başlanırken, küresel pandemi koşullarına rağmen etkinliklere  hız kesmeden devam edildi. Ortaklar projenin amacının: “Kullanılmış, işlem görmüş, çürümüş, mutfakta tekrardan değerlendirebileceği düşünülmeyen gıda atıklarını geri dönüştürmek ve besinleri doğru saklama koşullarını uygulayarak mutfaktaki raf ömrünü uzatmak” olduğunu belirtti.

“Artsın Eksilmesin, Taşsın Dökülmesin, Hepimize Yarasın” sloganı ile bir araya gelen öğretmenler, öğrencilere mutfakta doğru teknikleri göstererek gıda israfının önüne geçmeyi  ve evlerin bereketini artırmayı planlıyorlar. Bu doğrultuda öğrencilere soğuk kompostu ve Bokashı kompostu yöntemini öğreterek çürümüş sebze veya kabuklarını çöpe atmak yerine toprağa ekerek toprağın beslenmesini sağlıyorlar, çürümüş meyvelerden ise doğal sirke yapmayı öğreniyorlar. Öğrenciler, tohum ve çekirdek kumbaraları adını verdikleri kaplarda çekirdek ve tohum biriktirerek bunlardan tohum topu elde edip cana can katıyorlar.

Ayrıca bahar aylarında daha çok filizlenen patates, soğan ve sarımsak gibi sebzeleri toprağa ekerek geri dönüştürüyorlar.

Ekşimiş yoğurt ve sütten  Anadolu da ekşimik adıyla bilinen yöntemle peynir, limon kabuklarından ve yumurta kabuklarından ise özgün çalışmalar yapıyorlar. Bunların yanı sıra, çeşitli etkinliklerle farklı ülkeden farklı duygu ve deneyim alışverişinde bulunan öğrenciler okullar arası sağlanan işbirliği sayesinde web 2.0 araçlarını da kullanarak birçok işbirlikçi ve ortak ürüne imza atıyorlar. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here