Arsuz Belediyesi’nde ‘Kırmızı Palmiye Böceği’ Alarmı

0
123

Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından, “Kırmızı Palmiye Böceği” ile mücadele başlatıldı. Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından, palmiyelerde bulunan ve ağaçlara ciddi zarar veren kırmızı palmiye böceği ile ilgili, belediyeye ait ağaçların ilaçlanmasına başlandı.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şerif Akçalı, yaptığı açıklamada; “Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 26.02.2018 tarih ve 1002 sayılı yayınlarında hurma ağacı başta olmak üzere birçok palmiye türünün en zararlısı olan “kırmızı palmiye böceği” ülkede olduğu gibi ilçede de ağaçlara ciddi zararlar vermektedir. Belediyeye ait ağaçların ilaçlanmasına başlanmıştır. Bu nedenle kurumumuz sorumluluk alanı dışında kalan, özellikle yazlık sitelerde, park ve bahçelerde, otellerde, pansiyonlarda ve sosyal tesislerde bulunan hurma ağacı başta olmak üzere palmiye türlerinde kimyasal mücadelenin yapılması gerekmektedir.

01.03.2018-20.10.2018 tarihleri arasında gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından ruhsatı olan, imiducloprid200911 formülasyonlu SL-35ml/Ağaç olan kimyasalla mücadelesi önerilmektedir. Belediyemiz sorumluluk alanı dışında, özel kullanım alanlarında olan hurma ve palmiye ağaçlarının tüm türlerinde, bu sorumluluğu yerine getirecek olanlar hak sahipleridir. Sorumluluklarını yerine getirmeyen kişiler, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanununun 38. Maddesinde belirtilen idari yaptırımlarla karşılaşacaktır. a) 15. Maddenin birinci fıkrasında (b) bendinde zararlı organizmaların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara 5300 TL idari para cezası uygulanır.

Söz konusu kimyasal madde sulama suyu ile toprağa uygulama metodu ile gövde çevresine 20-30 cm genişliğinde ve 15-20 cm derinliğinde yalak açılarak uygulamadan önce hurma sulanır toprak suya doyurulur kimyasal ilacın 35 ml si 5-10 litre su ile karıştırılıp ağacın gövdesine çepçevre dökülür. Bu uygulama 30-35 gün aralıklarla tekrarlanır. Kurtartılması mümkün olmayan palmiyeler bulaşma kaynağı oluşturacağı için uygun şartlarda imha edilir ve en az bir metre derine gömülür. Ülkemiz turizm cenneti kalması için palmiye kırmızı böceği ile eş zamanlı ve güç birliği ile mücadele ederek ilçemizin sembolü haline gelmiş palmiyeleri kurtaralım. Bu konu hakkında bilgi almak isteyenler bizimle iletişime geçebilirler” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here