Ali Mutlu; “Körü Körüne Muhalefet Yapmıyoruz!”

0
170

CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu Ayna Derneğinin Konuğu Oldu

İskenderun Ayna Kültür ve Sanat Derneği’nin bu haftaki konuğu İskenderun Belediyesi CHP Meclis Grubu, Grup başkanvekili Ali Mutlu oldu.

Her Çarşamba birbirinden farklı konu ve konuklarla bir sohbet programına ev sahipliği yapan Ayna Kültür ve Sanat Derneği, bu kez de CHP’li Meclis Üyesi, Mali Müşavir Ali Mutlu’yu ağırladı.

İskenderun belediyesinin son yedi ayının değerlendirmesini yapan Mutlu, kendi gruplarının çalışmalarını da anlattı.

Son yerel seçimlerde, Türkiye’de bir dönüşüm yaşandığını savunan Mutlu; “Solun bütün renkleri birleşerek AKP faşizmine karşı bir direniş gösterdiler. Maalesef İskenderun’u talihsiz bir şekilde kaybettik. İskenderun gibi sosyal demokrat ve solcuların yoğun olarak yaşadığı bir kentte seçimi kaybediyorsak kendimizi sorgulamalıyız.

2013 yılında Büyükşehir yasası hayata geçtiğinde İskenderun’da seçimi kazanmayı hedefine koyan AKP iktidarı İskenderun’u böldü, parçaladı, küçük bir kent yarattı. Hatay lobisi çok güçlü bir lobi… Bu lobi İskenderun’un küçülmesi,  vilayet olmaması için müdahale etmiştir. O dönemdeki siyasilerimiz de yetersiz kaldılar, İskenderun bölünürken direniş göstermediler, bunda hepimizin payı var. İskenderun’dan Sigorta Müdürlüğü gitti, karayolları gitti… Bunların hiçbirine karşı çıkamadık çünkü örgütlü yapımız yok. Bunlar kentten giderken bir araya gelemedik” şeklinde konuştu.

Son seçimde İskenderun Belediyesinin alma şartlarımız çok uygun olduğunu ancak alamadıklarını vurgulayan Mutlu, bunun sebeplerini de şöyle sıraladı;

“Nüfusumuz Büyükşehir olmadan önce 320.000 civarındaydı. Arsuz bizden ayrılınca nüfusumuz 240 binlerde çakılı kaldı. 250.000 olamadık. Nüfusumuz 250.000 üstüne çıksa belediye meclis üyesi sayısı 31’den 37’ye çıkacak. Buranın yerel yöneticileri, ilgilileri, siyasi partileri zayıf… Payas ilçe olmak için başka yerden taşıma yaptı ama biz 2000-3000 kişiyi bir yerden bir yere nakil yapamıyoruz.

Son seçimde 248 bin nüfusla sayıma gittik. 172 bin seçmen oy kullandı. Cumhuriyet Halk Partisi 52.300 oy aldı AKP 57.000… Demek ki örgütlenememişiz, halka kendimizi yeterince anlatamamışız. Bu anlamda da kendimizi sorgulamak zorundayız. İskenderun Belediyesi alınmış olsaydı bugün İskenderun Belediyesi Büyükşehir ile birleşerek çok iyi hizmetler üretilebilirdi ama bugün bunu yapamıyoruz.”

Mutlu, CHP’nin kalesi sayılacak birkaç mahallede seçime katılım oranının da düşmüş olmasının seçimin kaybedilmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Seçim sonrası gerçekleştirilen ilk organ seçimlerinde, yasal organlar dışında hiçbir organda CHP’li meclis üyelerine yer verilmediğini söyleyen Mutlu; “İlk organ seçimlerinde kendilerini gösterdiler. Yasal organlar dışında hiçbir organa kabul edilmedik. İskenderun’u birlikte yöneteceksek, bir CHP’linin bir organda bulunması sizi niye rahatsız ediyor, orada yapılacak şeylerden haberimiz olmasını istemiyor musunuz?” dedi.

Mutlu, grup olarak kentteki gayrimenkullerin satışına da karşı olduklarını ifade ederken, bir belediyenin kentin değerlerini satarak değil yeni imar alanları açarak gelir elde edebileceğini savundu.

Mutlu, CHP Grubu olarak kendi girişimleri sonucu Suriyelilerin kayıt altına alınmaya ve denetlenmeye başladıklarını da sözlerine ekledi.

Belediye yönetiminin 5000’lik plan yapılmadan 1000’lik planı yapmaya çalıştıklarını ancak kendilerinin karşı çıkmasıyla bunun önüne geçildiğini da kaydeden Mutlu; “Bizi kamuoyuna şikayet etmeye kalktılar, CHP grubu imar planı yapmamıza karşı çıkıyor diye… Haritanın bütünün görmeden parçasını yapamazsın. Sorduk, araştırdık, bunu yapamazsınız dediler. Sonra bizim hukukçularla onların hukukçuları bir araya geldiler bizi haklı gördüler. Bunun kanuna aykırı olduğunu anladılar. Burada geçirmeye çalıştıkları plana, komisyonda olan 6 AKP’li burada evet oyu kullanırken Büyükşehir’de red oyu kullandılar. İskenderun sen niye bu haksızlığı yapmaya çalışıyorsunuz?” dedi.

Mutlu, Mustafa Kemal Mahallesindeki, yeni planda bir kısmı imara açılmış olan pazaryerinden de söz etti.

Meclisteki bütçe görüşmelerine de değinen Mutlu; “Küçük şehirler bütçesini ekim ayında Büyükşehirler kasım ayında yapar. Bütçe öncesinde stratejik plan ve performans planını yapmak zorundasın, kanun bu konuda açık ve net. O kadar acemi bir yönetim var ki bunları yapmadan bütçeyi önümüze getirmek istediler. Uyarımızla düzenlendi ancak yine tam olmadı. Stratejik planı oluştururken kentteki stk, siyasi partiler, üniversiteler, herkesten görüş almak zorundasın. Ama maalesef bunlar bunu yaparken bir yerden kopyalayıp yapıştırdılar, hiç kimseye sormadan stratejik planı çıkardılar, şişirilmiş, detayı ve gerçeklik payı olmayan bir plan hazırladılar. Ondan sonra hazırlanan bütçede şişirilmiş bir bütçe. Bütçeyi şişirmek için 73 milyon satış koymuş. Yani İskenderun halkının 73 milyon değerindeki malını satacak. İskenderun’a ait gayrimenkul kalmaz böyle yapılırsa. Biz alternatif bütçe çalışması yaptık.

Fatih bey iyi bir insan. İnsanlara dokunuyor ama yetersiz bir belediye… Bu işin 5 yıl böyle gitmeyeceği görünüyor, inşallah yanılırız. Zayıf bir meclis grupları var, itiraz etmeyen biat eden… Büyükşehir’de hiçbir şeye itiraz etmeyen bir yapı var.

Biz CHP Belediye Meclis Grubu olarak 250 bin İskenderunlunun hak ve menfaatini talan etmeye, çalmaya, kimin niyeti varsa asla müsaade etmeyiz. Sizler bize oy verdiniz, biz size layık olmak için çaba gösteriyoruz. Hiçbir arkadaşım bir yanlışın içinde olmaz. Çok güzel bir grubumuz var, uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. İskenderun’un menfaatine olan her şeyde varız. Körü körüne hayır demiyoruz. Araştırıyoruz, çalışıyoruz meclise giderken. En uygun olanı yapıyoruz. Körü körüne muhalefet yok. İskenderun menfaatine yapılacak bir yatırım varsa evet diyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here