AKMİB İhracatı Yüzde 10 Artış Gösterdi

0
109

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ateş, 2018 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatının 2018 yılı Ocak ayında Türkiye geneli sektör ihracatındaki payının %23 olduğunu kaydeden Ateş; “2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2017 yılının eş değer dönemine kıyasla, %10 oranında artış ile 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörünün 312 milyon dolar ile yine ilk sırada yer aldığını ifade eden Ateş; “2018 yılı Ocak ayı Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatında bir önceki yıla kıyasla %21 düşüş kaydedildi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplam ihracatındaki payı %29, Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı %23 oldu” şeklinde konuştu.

AKMİB ihracatındaki azalışta en büyük etkenin, %75 oranı ile her zaman en büyük paya sahip olan Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Ürünler ürün grubunda kaydedilen %27 oranındaki düşüşün olduğuna dikkat çeken Ateş; “Bu ürün grubunda Malta, KKTC ve İsrail’e yapılan ihracat değerlerinde kayıp görüyoruz. Ancak bunun yanında Plastikler ve Mamulleri’nde %10, Anorganik Kimyasallar’da %25 oranında artış var. Plastik ve Mamulleri ihracat artışında Almanya ve Birleşik Krallık pazarları etkili iken, Anorganik Kimyasallar alt sektöründe ise Çin ve Mısır’daki artışlar dikkat çekiyor” dedi.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Ürünler olurken, bu ürün grubunu Plastikler ve Mamulleri ile Anorganik Kimyasalların izlediğini ifade eden Ateş; “Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler İspanya, Mısır, Hollanda, Malta, Cebeli Tarık, Fransa, Yunanistan, Almanya, KKTC ve İtalya oldu” şeklinde bilgi verdi.

AKMİB İhracatında İspanya’ya %75 Artış

Ateş, İspanya’ya gerçekleştirilen dönem ihracatında %75 oranında bir artış yakaladıklarını belirterek; “2018 yılı Ocak ayı AKMİB ihracatında ilk sırada yer alan ülke olarak %20 pay ile İspanya’yı görüyoruz. En çok ihracat yaptığımız pazarlarda İspanya’yı Mısır ve Hollanda izliyor. Bu ülkelere geçen yıl aynı dönemde Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Ürünler ihracatı gerçekleşmemişken, bu dönemde en çok ihracat yapılan kalem oldu” diye konuştu. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here