Akın; “Taşımacılık Yapan Esnafa ÖTV ve KDV’siz Akaryakıt Temin Edilmeli”

0
33

Son zamanlarda şoför esnafının oldukça fazla dile getirdiği, ‘Ticari vasıflı yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnaflara ÖTV ve KDV’siz akaryakıt verilmesi’ talebi ile ilgili rapor hazırlayıp ilgili bakanlıklara ilettiklerini söyleyen İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, talebin çok yerinde ve gerekli bir talep olduğunu vurguladı.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnafa ucuz akaryakıt temin edilmesinin pek çok sektöre ve vatandaşa olumlu yansıyacağını kaydeden Akın; “Arkadaşlarımızın talepleri haklı bir taleptir. Bizim taşıma ücretlerimizin yüksek oluşu bize bir fayda getirmiyor. Biz ucuz fiyata taşımak istiyoruz ama buna mukabil bizim en büyük girdilerimizden biri olan akaryakıtın da ucuz olması gerekir. Yıllardan beri devletten beklentimiz bu. Bunu raporlar halinde, üst kuruluşlarımız nezdinde ilgili bakanlıklara bildiriyoruz. Birlik Başkanımız Abdülkadir Teksöz de Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu toplantısında bunu dile getirmişti.

Bu sadece Hatay’ın talebi değil tüm Türkiye’deki esnaflarımızın talepleri. Talebimiz şudur; yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnaflarımıza ÖTV ve KDV’siz akaryakıt verilmesini arzu ediyoruz. ÖTV ve KDV’siz akaryakıt verildiği zaman özel araçların kullanımı da azalacaktır, toplu taşıma araçları tercih edilecektir, bu trafikte yaşanan sıkıntıya da çözüm olacaktır.

Bir esnaf arkadaşımla konuştum, Gözcüler’e gelip giden bir arkadaşımız. Her seferinde 40 kilometre gidiş, 40 kilometre geliş toplam 80 kilometrede harcadığı akaryakıt 160 lira. En fazla 3 sefer yapıyor, toplam yolcusu 45. Harcadığı akaryakıt 400’den fazla yaptığı ciro 625-650 lira, brüt elinde kalan 195 lira. 195 lira sadece bir kişinin kendi yevmiyesi. Bunun içerisinde Bağ-kur ücreti var, arabasının bakım ücretleri, lastiklerinin taksiti, ailesinin giderleri var.

Gelir Azalıyor, Giderler Artıyor

Gerçekten zorlanıyoruz. Gelir kalemleri azalıyor, gider kalemleri artıyor. Bunu ortadan kaldırabilmek için ticari vasıflı yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarımıza ÖTV ve KDV’siz akaryakıt verilmesini istiyoruz. Bu temin edilebilir, çok da zor değil. Yük nakliye yapan araçlarımızın kestikleri faturalarda gidecekleri yer bellidir, kaç litre akaryakıt yakacağı bellidir, o kadar litre ÖTV ve KDV’siz akaryakıt verilebilir. Böyle olunca bizim alacağımız navlun ücreti 4-5 bin lira olmaz da 2-3 bin lira olur, dolayısıyla malını götürdüğümüz imalathanenin, tüketicinin maliyeti de düşer, piyasaya düşük maliyetli ürün sürülmüş olur. Tüketici de üretici de memnun olur” şeklinde konuştu.

Adana ve Mersin seferleri yapan Dönmez Kooperatif şoförlerinin, tren tarifleri karşısında da zor durumda kaldıklarını da hatırlatan Başkan Akın, hem esnafın hem vatandaşın mağdur durumda olduğunu söyledi.

İmalatçı Firmalara Düşük Maliyetle Elektrik Verilmeli

Aynı zamanda Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Birliği (HESOB) Başkan Vekili de olan Erol Akın, diğer meslek kollarında hizmet veren esnafların da elektriğe gelen zamlardan ötürü ciddi mağduriyetler yaşadığını dile getirterek; “Bir kasap sürekli dondurucusunu çalıştırmak zorunda. Bir çay ocağı bile elektriksiz çalışamaz. Küçük sanayi sitesini dolaştığımız zaman küçücük bir imalathanenin 1000 kilovat en aşağı elektrik tüketimi olduğunu görüyoruz.

Elektrik tüketen imalatçı firmalara düşük maliyetle elektrik verilmesini talep ediyoruz. Sunduğumuz raporlarda var, siyasilere de beklentilerimizi anlattık. Vatandaş işin altından kalkamayacak durumda. Allah devletimize zeval vermesin, esnafımızın da vatandaşımızın da Allah yardımcısı olsun” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here