AKİB, Irak Pazarındaki Düşüşe Çare Arıyor

0
113

akib ziyaret2Türkiye ihracatında ikinci büyük pazar konumunda olan Irak’ın, Ekim ayından bu yana gerileyerek üçüncü sıraya inmesi ihracatçıları harekete geçirdi. Üyelerden gelen şikâyetler üzerine Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Tarım Bakanı Abdulstar Majid’i ziyaret eden Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, sıkıntıların aşılması için gereken çabanın gösterilmesini istedi.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ateş ve AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin’in de yer aldığı heyete başkanlık eden Aymen; “Son 5 yıllık dönemde Türkiye ihracatında 2. sırada yer alması nedeniyle ülkemiz ve ihracatçılarımız için büyük bir önem taşıyan Irak pazarında düşüş yaşanıyor. Öyle ki yaşanan sorunların göstergesi olarak 2015 yılı Ekim ayı itibariyle Irak gerçekleşen ihracatta, 3. sıraya kadar geriledi. AKİB üyelerinin Irak‘a ihracatında ise, 2015 yılında yüzde 24 oranında düşüş kaydedilirken, sektör bazında incelendiğinde ihracatta en yüksek paya sahip demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 25, hububat bakliyat ve yağlı tohumlarda yüzde 33,  yaş meyve sebzede yüzde 9, canlı hayvan ve su ürünlerinde yüzde 35, kimya sektörü ihracatında ise 2014 yılı aynı dönemine göre yüzde 10 azalma meydana geldi” dedi.

Siyasi belirsizliklerin ihracatı olumsuz etkilediğini ve özellikle tarım ürünleri ihracatındaki düşüşün ihracatçılar açısından kaygı verici olduğunun altını çizen Bülent Aymen, önümüzdeki dönemde alınabilecek tedbirler ve sorunlara ait çözüm önerileri sundu.

akib ziyaret3

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ateş ise Türkiye kimya sektörü ihracatında 2015 yılı ilk 10 ayında yüzde 6 oranında düşüş olduğunu belirterek, AKİB’ten yapılan ihracatın ise bu oranın üstüne çıkarak yüzde 10 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Ateş, siyasi işbirliklerinin ekonomik alanda da sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekerek, Irak’ın sektör ihracatında sahip olduğu payı kaybetmemesi adına girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Tarım Bakanı Abdulstar Majid tarafından ülke üreticilerini desteklemek amacıyla, 19 Kasım 2015 tarihi itibariyle, mısır ithalatının 1 ay süre ile durdurulacağı bilgisinin verilmesinin ardından, süre uzatım talebinde bulunuldu.

Görüşme neticesinde, AKİB tarafından, üyelerin Irak’a ihracatına dair detaylı bir rapor hazırlanmasına karar verilirken, iki ülkenin ilgili Bakanlıkları arasında işbirliği ve koordinasyon hususunda somut adımlar atılması gerektiği ortak görüşüne varıldı. İki kurum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Mersin’e davet edilen Tarım Bakanı Abdulstar Majid, daveti memnuniyetle kabul ettiğini ifade ederek, uygun bir tarihte Türkiye ve AKİB’i ziyaret etmeyi arzu ettiğini bildirdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here