Akarca Halkından, ‘Kalker Ocağı ÇED Toplantısı’na İtiraz!

0
18

Akarca Mahallesi’nde 2021’de yapılmak istenen ancak bölge halkının imzasıyla iptal edilen Kalker Ocağı yapımı yeniden gündeme getirildi.

İSDEMİR Fabrikasına ait S:89391 (ER:3400094) 65,33 ha ve S:89397 (ER:3400099) 72,99 ha ruhsat numaralı II-A grubu Kalker Maden Ocağı ÇED sürecinin başladığı, Açık İşletme Yöntemi ile 6.000.000 ton/yıl kapasiteli Kalker Maden Ocağı faaliyetinin planlandığı ifade edildi.

Kalker Maden Ocağı ÇED sürecinin başlamasıyla tepkisini yeniden ortaya koyan bölge halkı; “Bugün 23.11.2022 saat 11.00 da biz Akarca mahallesinde yaşayanlar olarak toplantıyı istemediğimizi ifade etmemize rağmen Akarca muhtarı ve birkaç mahalle sakininin talebi doğrultusunda ÇŞB yetkililerince Akarca Düğün Salonunda güvenlik koridoru altında jandarmanın çemberi içerisinde bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

Biz Akarca bölgesinde yaşayanlar, hali hazırda var olan maden ve taş ocaklarından sanayi tesislerinden rahatsız olduğumuzdan, meyve bahçelerimizin, zeytin ağaçlarımızın zarar gördüğünden suyumuzun  kullanılamaz hale geldiğinden kalker ocağı açılmasını istemiyoruz. Mahallemizin içinden geçen ağır tonajlı kamyonlar çocuklarımız için tehlike arz etmekte, toz ve pisliğinden yaşayamaz hale gelmiş bulunuyoruz. Evlerimizin duvarlarında kolonlarda geniş çaplı yarıklar oluşmuştur. Gelin bizim evimizin çatlaklarını görün. Her gün deprem yaşıyoruz. Bıktık biz artık.

Gidecek bir yaylamız var bizim burada. Gidecek sığınacak bir yaylamız olmayacak. Ceyhan’da Kırıkhan’da kireçtaşı var hiç orman yok, niye bizim ormanımızı katlediyorlar. Burada doğa tamamen katlediliyor” şeklinde görüşlerini ifade ettiler.

Güvenlik eşliğinde ÇED toplantısı yapılamasına da tepki gösteren bölge halkı; “Kanuna aykırı bir toplantı yaptılar şu anda. İstemeyenleri dışarı çıkardılar, isteyenler orada toplantı yapıyor” dedi.

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara da; “ÇED toplantısı, mesai saati içerisinde belirlendiğinden birçok vatandaş toplantıya katılamamıştır. Güvenlik çemberi arasında ÇED toplantısı yapılması usule ve esaslara aykırıdır. Tüm bunları tutanak altına aldık. ÇED sürecinin ve bu toplantının iptal edilmesini talep ediyoruz. İskenderun Çevre Koruma Derneği olarak ÇED sürecine ilişkin itirazlarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ileterek sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here