Ahmet Atakan Dosyası AYM’ye Taşınacak

0
39

Anne Atakan; “Adalet İstiyorum”

Hatay’da Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla yapılan gösteride polisin attığı gaz kapsülü sonucu hayatını kaybeden Ahmet Atakan için 22.10.2020 tarihinde, şüpheliler hakkında soruşturma ve kamu davası açılması talebiyle Adana Bölge İdare Mahkemesine yapılan başvuru reddedildi. Aile Avukatları adına açıklamada bulunan Hatice Can, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapılacağını söyledi. Konuya ilişkin Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Ahmet Atakan’ın ailesi Emsal Atakan, Ali Atakan, oğlu Atakan, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, Avukatları; Hatice Can, Ali Habip, Murat Hayzaran, Yelda Çerkezoğlu, Gürkan Korkmaz, Ali İsmail Korkmaz’ın Annesi Emel Korkmaz, CHP Hatay Milletvekilli Serkan Topal, Emek ve Demokrasi Güçleri, STK’lar katıldı.

Açıklamada konuşan Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, 8 yıldır oğlunu öldürenlerin cezalandırılmasını istediğini, adalet aradığını söyleyerek; “Tüm delillere rağmen oğluma soruşturma verilmedi. Gün geçtikçe acımız daha çok büyüdü. Adaletiniz bu mu? Savcılara, valiliğe, yargıya sesleniyorum. Elinizi vicdanınıza koyun! Gencecik oğlum Ahmet Atakan’ı hayattan koparanların cezalarının verilmesini istiyorum. Adalet istiyorum” dedi.

Ahmet Atakan’ın babası Ali Atakan, meselelerinin aslında zihniyet meselesi olduğunu, polislerle, emniyet mensupları ile işlerinin olmadığını, onlara bu emri veren, bu hukuksuzluğu yapanlarla işlerinin olduğunu belirterek, emri verenlerin yargılanmasını istediğinin altını çizdi ve sadece kendileri için değil herkes için adalet istediklerine vurgu yaptı.

Kararlar Gerçekliğin Yok Sayılmasıdır

Aile adına dosya avukatlarından Hatice Can açıklama yaptı. Savcılığın tespit ettiği şüpheliler hakkında Hatay Valiliğince soruşturma izni verilmemesi ve bu karara yapılan itirazın kesin olarak reddine dair mahkeme kararlarının gerçekliğin yok sayılması, suçun ve suçlunun korunması olduğunu vurgulayan Can; “Ahmet Atakan’ın ölümünden sorumlu olanlar, soruşturma izni talep edilen polis memurlarıyla sınırlı değildir. Barışçıl bir eyleme müdahale talimatı veren dönemin Hatay Valisi, Hatay İl Emniyet Müdürü, ilgili İl Emniyet Müdür Yardımcıları da Ahmet’in ölümünün sorumlularıdır. Bütün sorumluların adalet önünde hesap vermesi gerekmektedir” dedi. 4483 sayılı Kanun’un polisin işlediği suçlarda koruma kalkanı olmaktan çıkarılması gerektiğinin altını çizen Can, suçluların adil Mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.

Basın açıklaması haricinde görüştüğümüz avukat Hatice Can, gaz kapsülünün Atakan’ın ölümü ile de uyumlu olduğunu söyleyerek; “Ahmet Atakan’ın yaşamını yitirmesiyle medyaya bir video servis edildi. Çatıdan düşen kişinin Ahmet Atakan olduğu iddia edildi. Eğer o kişi Ahmet Atakan ise polisin çatıları hedef alarak attığı gaz fişeklerinden kaynaklı da olmuş olabilir. İtiraz başvurumuzda da geçiyor. Ahmet Atakan’ın başının arka kısmında gaz kapsülüyle uyumlu bir şişlik var. Biz de diyoruz ki soruşturmaya izin verin, illa birileri yargılansın değil, Ahmet Atakan’ın nasıl öldüğünü mahkeme araştırsın; gerçek ortaya çıksın” dedi. Soruşturma izni verilmeyerek, öldürülenlerin korunduğuna dikkat çeken Can, olayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götüreceklerini belirti. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here