Ahlakın Kimyası (1)

0
47

Değerli okurlarım, günümüzde ahlak mefhumu o kadar yozlaştı, o kadar bozuldu ki, insanlar çevrelerine dürüst bakmıyorlar. Bazıları da bakamıyor. Biz de; İskenderun Gazetesi olarak, yıllardan beri ağırlık veriyoruz bildiğiniz gibi. Bundan sonra da şaşmadan yolumuza devam edeceğiz.

Ahlakın tarifini yapmaya gerek var mı bilmiyorum ama ülkemizdeki bütün statlarda bulunan bir vecizeyi anımsayacak olursak her şey iyice anlaşılır kanaatindeyim. “Ben Sporcunun Zeki Çevik ve Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim…”

Büyük kurtarıcı bu sözleri hiç de boşuna söylememiş ve bir sporcunun hem zeki ve hem de çevik olmasını vurgulamış, fakat ahlaklı olmasını vurgulamış, fakat ahlaklı olmasını da şart koşmuştur. Ahlak, bir toplumda bulunması gereken ve şart olan en önemli özellik olmakla beraber, hep bir numaradır. Bir numara dedim ya buraya konumla ilgili bir anımı sunmak istiyorum.

Uzun yıllar önce, Ankara Gençler Birliğinde futbol oynadığım yıllarda, hava muhalefeti nedeniyle, Hocam merhum Yüksel Doğanay, bizi antrenman sahasına götürmedi. Öyle bir yağmur vardı ki, yürümek bile mümkün değildi. Salona geçtik, oturdum masalara ve rahmetli Hocam karatahtanın başına geçti ve eline tebeşiri aldı. Kara tahtaya bir yazdı ve nokta koydu.

Şimdi ki gibi aklımda… “Bu ahlak” dedi, birin yanına 6-7 tane sıfır koydu ve bunları adlandırdı. Teknik, taktik, kondisyon, motivasyon, sistem vs… Ve yazdığı “1” rakamını sildi. Geriye 6-7 tane sıfır kaldı. Hocam devam etti. “Çocuklar, ahlak olmazsa, diğer konularda ne kadar başarılı olursanız olun, istenilen yere gelemezsiniz, antipatik olursunuz” demişti.

O zaman da inanmıştım. Şimdi daha çok inanıyorum, ahlakın önemini daha çok anlayabiliyorum. Gelişen bazı nahoş olayları görünce o güzel sözler ve öğütler kulaklarımda çınlıyor. Bu kadar yıldır sporun içindeyim, ahlakı özümlememiş, içine sindirememiş sporcuların itibar gördüğünü ya da yıldız sporcu olduğuna hiç tanık olmadım. Bütün pislikler ahlaksızlıktan kaynaklanır, tedbiri alınmazsa devam eder gider. Ahlaklı Olmak Bir Fazilettir!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here