Ahilik Bayramı Görkemli Bir Şekilde Kutlandı

0
175

Kaymakam Soytürk; “Esnafımıza Sahip Çıkalım”

Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında önceki gün, yürüyüş gerçekleştirildi. Şehit Pamir Caddesi boyunca gerçekleşen yürüyüş sonrası ise Atatürk Anıt Alanında tören gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası kutlama etkinliklerine Ak Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, MHP Hatay Milletvekili Necmettin Ahrazoğlu, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın, Hatay Gümrük İl Müdürü Halit İmrek, İskenderun Belediye bahislion Başkanı Seyfi Dingil, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abdülkadir Teksöz, HESOB Başkanvekili Uğur Fırat, İTSO yönetimi, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kentimizdeki esnaf oda başkanları, esnaflar ve vatandaşlar katılım gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını HESOB Başkanvekili Uğur Fırat yaptı. Birlik Başkanı Teksöz ile birlikte göreve geldiklerinden bu yana Ahilik Haftası kutlamalarının bu yıl 5.sini düzenliyor olmaktan dolayı gurur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Fırat; “Başta esnaf oda başkanlarıma, İskenderun halkına, bizleri yalnız bırakmayan kardeş kuruluşumuz İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyorum. Bizler esnaf ve sanatkarlar olarak her zaman esnafımızın yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Esnafımızı ötelemeyeceğiz, itmeyeceğiz. Esnafın bir sorunu varsa çözeceğiz. Makam ve mevkiler gelip geçicidir. Önemli olan doğru işler yaparak, güzel bir şekilde anılmaktır” dedi.

Esnafımızı Kucaklayalım

Daha sonra söz alan HESOB Başkanı Abdülkadir Teksöz de; “Esnaf teşkilatları her zaman için birlik ve beraberliği sağlamıştır. Lütfen alışverişlerinizi küçük esnaf ve sanatkarımızdan yapalım. Mahalledeki bakkalından sanayideki tamircimize kadar küçük esnaf ve sanatkarları sahiplenelim. Onlar yaşasınlar. Ahilik kültürünü yaşatmak adına hepinizden rica ediyorum bütün küçük esnaf ve sanatkarları kucaklayalım, birlik ve beraberlik içinde olalım” diye konuştu. Teksöz ayrıca, böyle güzel bir etkinlik tertip ettikleri için Uğur Fırat ve İskenderunlu oda başkanlarına teşekkür etti.

Herkese Görev Düşüyor

İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk de esnaf çocuğu olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Soytürk; “Bende bir esnaf çocuğuyum. Ben Karadenizli bir ailenin 7 çocuğunun en ufağıyım. Bilirsiniz Kayserililer için söylenir, akıllıları ticaretle uğraştırılır, safları da memur yaparlar diye. Ailemin tek memuru benim. Ama okurken, hafta sonları, yaz tatillerinde sürekli dükkanda çalıştım, yerleri süpürdüm. Eskiden o alışkanlık vardı, sadece dükkanın içini değil sokağı da süpürürdük. Bütün esnaf sokağı süpürdüğü için belediyeye de pek iş kalmazdı. Şimdi o kadar çok alışveriş merkezleri açıldı ki, esnafın işi hakikaten zor. Ancak, esnaf olarak bizim de yapmamız gereken şeyler var. Eskiden 6’da 7’de dükkanı açarken şimdi çok geç a

çıyoruz. İşin bereketini kaçırıyoruz. Tabi esnafa da, idarecilere de, vatandaşlara da düşen görevler var. Esnafımıza sahip çıkmamız lazım. Alışverişimizi onlardan da yapmamız lazım. Ve eskiden daha çok olan esnafın etik değerlerine daha çok sahip çıkmamız lazım. Özürlü mal satmamamız gerekiyor, vatandaşı kandırmamamız gerekiyor, fahiş fiyatla mal satmamamız gerekiyor. Bunlara biraz daha dikkat ettiğimiz takdirde, eski günlerimize, eski esnaf alışkanlıklarımıza, ticaretimize ve karımıza ulaşmayı dilerim. Herkese, karlı bereketli güzel günler diliyorum” şeklinde konuştu.

“Her zaman Esnafımızın Yanındayız”

Ardından söz alan Ak Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Ahiliğin anlatmakla ifade edilecek bir kavram olmadığını söyledi. Milletvekili Karasayar; “Bende sayın kaymakamımız gibi esnaf çocuğuyum. Tezgahın arkasında büyüdük. Esnaflığın en ince ayrıntılarından en üst seviyesine kadar her iki tarafını da yaşadık. Tabi ahilik dürüstlük, ahlak, insanların paylaşması, ülkesine, vatanına, bayrağına saygılı olma noktasında resmen bir eğitim yuvası. Hem sanatkar oluyor ya da ticaretle uğraşıyor ya da esnaf oluyor bunun yanında da kültürlü oluyor. Yani sözün özü, ahilik eğitiminin verildiği kişiler adam gibi adam oluyor. Bizlerde bu doğrultuda ahilik eğitimini, gençlerimize, sanatkarlarımıza, ticaret yapacak olan kardeşlerimize vermemiz noktasında çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırırsak geleceğimiz adına daha sağlıklı esnaflar yetiştiririz diye düşünüyorum. Bu doğrultuda elimizden geleni yapacağız. Bizler İskenderun’da esnaflarımızın her zaman yanında olduk, bundan sonrada olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Eline, Beline, Diline Sahip Ol”

Son olarak söz alan MHP Hatay Milletvekili Necmettin Ahrazoğlu da; “Türk’ün ahlak anlayışını yerel halka sevdirerek, daha sonraki süreçte de esnaf odalarını kurarak bu meslekte olanların da kalite ve ahlak anlayışını bir araya getirerek Ahilik kültürü bugüne kadar gelmiştir. Ahi Evran ve bu sistemi kuran zihniyet, millet olma şuurunda kültürlerin var olmasının vazgeçilmez olmasını da ispat etmiştir. Ahiliğin genel kuralı eline, beline, diline sahip olmaktır. Bu genel kural esnafımızda ve tüm halkımızda inşallah sonsuza dek var olacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yılın ahisi, yılın kalfası ve çırağı ile sponsorlara plaket ve belge takdiminde bululdu.

Yılın Ahisi Kuyumcu Yusuf Söker olurken, ahilik kaftanını Söker’e Kaymakam Recep Soytürk ile HESOB Başkanı Kadir Teksöz ve Başkanvekili Uğur Fırat giydirdi.

Onur Ödülü Nihat Açıkalın’a takdim edilirken, Yılın Kalfası Sezer Can Şah, Yılın Çırakları ise Muhammed Batuhan Arpacı ile Emirhan Dağlı olarak seçildi. Ahilik Haftası kutlama etkinliklerine sponsor olan firmalara da teşekkür belgesi verildi. Gümrük il Müdürü Halit İmrek’e desteklerinden ötürü plaket takdim edildi.

Plaket takdim töreninin ardından İskenderun Halk Eğitim Merkezi Folklor Ekibinin gösterisi ve ardından Mehteran Grubunun gösterisi sahnelendi. Program, protokol üyelerinin Ahi Pilavını karıştırıp dağıtması ve ikramların yapılmasıyla son buldu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here