Kentin Dinamikleri Battı-Çıktı Projesini Konuştu

0
438

HBB Trafik Hizmetleri Şube Müdürü Fatih Özdemir; “Trafik Akış Hızı %40 Artacaktır”

Ramazan Bayramı sonrası başlaması planlanan Pac Meydanı Battı Çıktı Projesi ile ilgili İskenderun Belediye Meclis Salonunda bir toplantı düzenlendi.

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, belediye meclis üyeleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi ulaşım dairesi yetkileri, İskenderun Teknik Üniversitesi’nden akademisyenler, kentimizdeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, AK Parti İskenderun İlçe Başkanı Ayhan Bodur, CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, MHP İlçe Başkanı Turan Bozkurt, muhtarlar, kanaat önderleri, esnaflar, oda ve dernek başkanları, basın mensupları ve çok sayıda kişi katılım gösterdi.

Projenin tanıtımının yapıldığı ve artı eksilerinin konuşulduğu toplantıda en çok üzerinde durulan konu, proje başlangıcında ilk 15-20 günlük süre içerisinde, keşif kazısı yapılırken yan yollar, servis yollarlı dahil Şehit Pamir, Raif Paşa ve birçok caddenin trafiğe kapatılacak olması oldu. Toplantıda bu durumun neden olacağı mağduriyetin en aza nasıl indirilebileceği konuşuldu.

Toplantıda ilk olarak projeyle ilgili Büyükşehir belediyesi tarafından hazırlanan simülasyon seyredildi. HBB Trafik Hizmetleri Şube Müdürü Fatih Özdemir, proje hakkında genel ve teknik bilgiler verdi. Keşif kazısı süresince iş başlangıcında tüm yolların sivil araç trafiğine kapanacağını ve Trafik Hizmetlerinin belirlediği alternatif güzergahlarının kullanılacağını kaydeden Özdemir, proje hakkında verdiği bilgilerde; “İnönü Kavşağı, Dumlupınar Kavşağı, Tayfur Sökmen Kavşağı’nın yer aldığı entegre kavşak projesidir. İnönü Kavşağı 550. metrede, Dumlupınar Kavşağı 845.5. metrede, Tayfur Sökmen Kavşağı 1200. metrede yer almaktadır. Entegre kavşağın anayol uzunluğu 1770 metredir. Toplamda 38 metre ve 51 metre arasında değişen yol genişliğinde çalışılacaktır. Ana yol haricinde Entegre Kavşaklara 13 adet yol katılımı olacaktır. Servis yolları yardımıyla anayoldaki araç yoğunluğu azaltılacaktır. Şehit Pamir caddesinden 179,587 metrelik yolun, 10,5 metrelik yol genişliği 3 şeride ayrılarak batan yol düz Antakya istikametine sağ ve soldaki yan yollar İnönü Caddesi ve İnönü Kavşağına çıkmaktadır.

Ana yol üzerindeki güzergahta batıp-çıkılan 2 şerit gidiş 2 şerit geliş olarak çalışmaktadır. Kavşaklara katılacak araçlar yan yolları kullanıp kavşaklara katılım sağlayacaktır. Mevcut servis yolları da 3 şerit olarak kullanılacak, kavşak yaklaşımlarında 2 şeride düşecektir. Pınarbaşı Caddesi ve İnönü Caddesi Üst Yoldan İnönü kavşağına bağlanmaktadır. Dumlupınar kavşağında ana yol üzerindeki araçlar batıp-çıkmaktadır. Dumlupınar yoluna girecek araçlar sağdaki yan yolları kullanarak üst göbeğe çıkmaktadırlar. Tayfur Sökmen Kavşağında ana yol üzerindeki araçlar batıp çıkmaktadır. Sanayiye veya sahil yoluna dönecek araçlar üstteki yan yolları kullanıp kavşağı kullanacaklar. Mevcut yol boyunca tüm alt yapılar (kanalizasyon, yağmur suyu, içme suyu vb) yenilenmiş ve güçlendirilmiş olacaktır. Öngörülen alt yapı yenileme maliyeti 7 Milyon TL’dir” şeklinde konuştu.

Projenin verimliliği ve proje sayesinde yapılacak tasarrufa da değinen Özdemir; “Trafik akış hızı %40 artacaktır. Araçların trafikteki aktif süresi azaltılacak, bu durum trafik yoğunluğunun azalmasını sağlayacaktır. Mevcut durumda kavşakların trafik notu F sınıfında iken proje sonrası A sınıfına yükseltilmiş olacaktır.

Yıllık yakıt tüketiminde minimum 15 milyon TL’lik tasarruf planlanmaktadır. Egzoz gazı salınımında bu duruma bağlı olarak bu yolu kullanan araçlar için %40 azaltılması planlanmaktadır. Kavşağın maliyetinin 3-4 yıllık sürede çıkarılması planlanmaktadır” dedi. Özdemir, katılımcıların projeyle ilgili sorularını da yanıtladı.

Esnaf ve Vatandaş Mağdur Edilmemeli

İskenderun Pac meydanına yapılacak olan Battı-Çıktı projesinin esnafın ve vatandaşların mağdur edilmeden yapılması gerektiğini önemle vurgulayan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, projeye karşı olmadıklarını belirterek; “Proje İskenderun’un kalbi noktasında bir bölgeye pac meydanına yapılıyor. Dolayısı ile konu bizleri, esnaflarımızı ve vatandaşlarımızı yakından ilgilendiriyor. Proje ile ilgili yeterince bilgilendirilmedik. Keşke proje yapılmadan önce 5-6 kez toplanılıp kamuoyu net bir şekilde bilgilendirilseydi. Sivil toplum kuruluşlarının, esnafların, bizlerin görüş öneri ve düşünceleri alınsaydı. Madem proje başlıyor en azından bölgede vatandaşlarımızın sıkıntı ve mağduriyet yaşamaması için gerekli önemler ve tedbirler alınmalı.

Projeye karşı değiliz, tek isteğimiz esnaf ve vatandaşlarımızın mağdur olmaması. Projenin vatandaşlara ve esnaflarımıza zarar vermeden tamamlanmasını istiyoruz. Bölge esnaflarına ve o bölgede ikamet eden vatandaşlara ve kamuoyuna sürekli bilgiler verilmesini istiyoruz. Vatandaşlarımızın sıkıntı çekmeden, en hasarsız bir şekilde projenin devam etmesini diliyoruz. Çalışmalar titizlikle, özverili, özenli ve hızlı bir şekilde bitirilmelidir. Bu konunda eleştiriler, görüşler öneriler dikkate alınmalıdır. Yayalaştırmaya dikkat edilmelidir” diye konuştu.

Düzenlenen toplantıya katılan oda başkanları, siyasiler, meclis üyeleri, muhtarlar, katılımcılar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri görüş, öneri, istek, eleştirileri, endişe ve çekincelerini dile getirdiler. Katılımcılar, düzenlenen toplantıdan dolayı İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’e teşekkürlerini ilettiler.

Toplantıda ayrıca Ercüment Kimyon farklı bir öneride bulundu. Mersin Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Zorlu tarafından söz konusu bölgede yapılabilecek alternatif bir proje geliştirildiğini kaydeden Kimyon, İnönü-Pınarbaşı caddeleri kavşağında 1 alt geçit yapılması, Ulucami kavşağının iptal edilerek, bulvarın kesintisiz devam etmesi ve Tayfur Sökmen Bulvarı kavşağında sinyalizasyon süreleri ve sisteminin yenilenmesini önerdi.

Herkesin görüş ve çekincelerini ifade ettiği toplantı sonunda HBB Trafik Hizmetleri Şube Müdürü Fatih Özdemir, dile getirilen görüşlerin dikkate alınacağını ifade etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here