83 Yaşında ERCP’yle Sağlığına Kavuştu

0
213

İskenderun’da yaşayan 83 yaşındaki Menevşe Döndü’nün safra kanalındaki taşları, ERCP (Endoskopik Retrograt Kolanjio Pankreotografi) yöntemiyle ameliyatsız alındı. Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Mevlüde Döndü’nün, yüksek enfeksiyon görülen kanalında bulunan taşlardan ERCP’yle kurtulduğunu ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Saraçoğlu, uygulanan yöntem sonrasında hastanın bir gün sonra taburcu olduğunu ve sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Uygulanan ECRP yöntemi sonrası ağrılarının kalmadığını ifade eden 83 yaşındaki hasta Mevlüde Döndü; “İki gün önce yolda yürürken çok sancılandım. Ara ara ağrı yaşamama rağmen, bu kez duramayacak haldeydim. Hastaneye başvurduk ve safra kesesi yollarımda taş bulunuyordu. Doktoruma güvendim ve ECRP yöntemiyle taşlarımdan ve ağrılarımdan kurtuldum” dedi.

“Cerrahi Müdahaleye Gerek Kalmadı”

Pankreas ve safra yollarının görüntülenmesine olanak sağlayan ERCP ile safra kanalında oluşan taşlardan, hiçbir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastanın kurtulduğunu belirten Uzm. Dr. Ergün Saraçoğlu; “Yaşından ötürü riskli grup sınıfına giren hastamız, yaklaşık 10 yıl önce safra kesesi ameliyatı olmuş. Ameliyatın ardından bir rahatlık dönemi yaşamış, fakat son zamanlarda idrarının koyulaşması, gözlerinin sararması, sağ yanında ağrı olması şikâyetleriyle hastaneye müracaat etmiş ve yapılan tetkikler sonucunda safra yollarında tıkanıklık ve taş olduğu görülmüştür. Bu sebeple bize başvuran hastamızın, ECRP yöntemiyle safra kesesi kanalını açtık. Kanalda birikmiş çok sayıda taş vardı. Ayrıca kanaldaki iltihapları da boşalttık. Şuan hastamızın sıkıntısı kalmadı. İmkânlarımızla, riskli hasta grubunda olmasına rağmen hastamızı, ECRP dediğimiz metotla sağlığına kavuşmuş bir şekilde taburcu ettik” açıklamasında bulundu.

“ECRP’nin Uygulandığı Alanlar”

ERCP yönteminin uygulanma alanları hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Saraçoğlu; “Ana safra kanalından safra çamurunun, taşlarının temizlenmesinde, safra yolu veya safra yolu ağzı darlıklarının açılması, safra yolunu daraltıp tıkayan kanserlerde stent konarak normal safra akışının sağlanması, sarılığın giderilmesinde, bazı pankreas hastalıklarının tedavisinde, safra yolu parazitinden şüphelenilen durumlarda ve tıkayıcı sarılıkların tedavisinde uygulamaktayız” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here