18 Mart’ta Belen’de Anlamlı Açılış

0
109

Belen 41. Fırka Belen Şehitler Anıtının açılış töreni düzenlenen programla gerçekleşti. Açılış programına Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın’ın yanı sıra Ak Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Belen’de ikamet eden Gaziler, Ak Parti Belen İlçe Başkanı Enis Göçmen, MHP Belen İlçe Başkanı Seyfullah Gürbüz, CHP Belen İlçe Başkanı Fevzi Yüksel, Cumhur İttifakı Belen Belediye Başkan Adayı İbrahim Gül, Millet İttifakı Belen Belediye Başkan Adayı Hayri Yüksel, Dernek Başkanları, Kurum Müdür ve Amirleri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Okunan Kuran-ı Kerim ve duanın ardından açılış konuşmasını yapan Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu; “İlçemiz Belen’in tarihinde önemli bir yer tutan Belen 41. Fırka Şehitler Anıtının açılış törenine hoş geldiniz. 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümünde, böylesine anlamlı bir açılış töreninde bir araya gelmemiz, hepimiz için onur ve gurur duyma vesilesidir.

Burası, 1’ci Dünya Savaşında Fransızlarla yaptığımız savaşlarda bizleri sırtımızdan vurarak ayaklanan Ermeni çetelerini bastırmak amacıyla görevlendirilen kahraman askerlerimizi şehit eden ve bu da yetmezmiş gibi, yaralanarak hastaneye kaldırılan askerlerimizin Ermeni doktorlar tarafından zehirlenmesi ile şehit olan yaklaşık 1500 vatan evladımızın defnedildiği alandır. 1916 yılında Tümen Komutanı Yarbay Musa Kazım Bey tarafından ölümlerin ordu ve halk arasında uyandırdığı büyük üzüntünün sembolü olarak, şehitlerin gömüldükleri mezarların yanına dikilmiş anlamlı bir anıttır.

Fransızların Hatay’ı işgalinden sonra Ermeniler tarafından yıkılmak istenilen bu anıt, vatansever Belen Halkının şiddetle karşı koyması ile korunabilmiştir. Hatay’ın Anavatana kavuşmasında ve 5 Temmuz 1938’de Hatay’a ilk giren Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Şükrü Kanatlı’nın emri ile onarılmış, 12 Eylül 1980 İskenderun 3. Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Güven tarafından yeniden yaptırılmış, çevresi ise Belen Belediyesince düzenlenmiştir.

Bugün burada aslına uygun olarak yeniden restore edilen 41. Fırka Belen Şehitler Anıtı ise Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca projelendirilmesinin akabinde, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan gerekli izinlerin alınarak Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından da ihalesinin yapılarak açılışa hazır hale getirilmiştir.

Şehitler Abide Anıtı çevresine defnedilmiş Kahraman Şehitlerimiz başta olmak üzere, vatan toprağının kutsallığı için şehit düşen tüm Mehmetçiklerimize ve Kahraman Gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad mekânları cennet olsun” dedi.

Daha sonra söz alan Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın da anıtın tarihçesinde kısa bahsetmesini ardından; “Her anıt, her abide bir mana taşır, bir anlam taşır ve bir mesaj verir. 41. Fırka Şehitler Abidesinin de taşıdığı en temel mesaj vatan topraklarının kolay kazanılmadığı ve kolay müdafaa edilmediği, bu kutlu yolda tüm vatan evladının hayatının baharında canını feda ettiği ve tüm sevdiklerinden, dünya nimetlerinden vazgeçtiği bir fedakârlık örneği gösterdiği dolayısıyla geçmişten günümüze bizlere intikal eden vatanseverliğin yansımasıdır. Bu misyonun gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması özellikle bu tür eserlerin ihya edilerek devam etmesi hayatı bir emniyet arz etmektedir” şeklinde konuştu ve bu anıtın yapılışında emeği geçenlere şükranlarını sundu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here