“Uluslararası Meşruiyeti Var mı?”

0
61

CHP’li Vekil Eryılmaz, ABD, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri Tarafından Gizli Olarak Anlaşma İmzalanıp İmzalanmadığını Sordu…

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, ABD, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından gizli bir anlaşmanın yapıldığının ve bu anlaşmada Sevr Anlaşmasını gölgede bırakacak maddeler yer aldığının iddia edildiğini kaydederek, konuyu meclise taşıdı.

ABD’nin talimatıyla Suriye Dostları Topluluğu ile Suriyeli Muhalifler arasında kurulan Suriye Ulusal Koalisyonunun Katar’ın başkenti Doha’da 3-11 Kasım 2012 tarihinde yeniden yapılanma toplantısı yapıldığı iddialarına yanıt arayan Milletvekili Eryılmaz; “Dışişleri yetkililerinin katıldığı bahsi edilen yeniden yapılanma toplantısı katılımcılarından; ABD, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından gizli bir anlaşmanın yapıldığı, konferansa katıldıktan sonra bazı dışişleri yetkililerinin de konferanstan çekildiği iddia edilmiştir. Anlaşmanın Sevr anlaşmasını bile gölgede bıraktığı ifade edilmiştir” dedi.

Anlaşma maddeleri arasında Atatürk Barajımızdan İsrail’e su taşınması, Katar’ın Doğalgaz boru hatlarının, Suriye ve Türkiye üzerinden AB Ülkelerine aktarılmasına müsaade edilmesi, Suriye’de yeni kurulacak rejimin Liberal İslam esaslarına uygun olması, anlaşmanın Suriye muhalefetinin yönetimi devralması ile yürürlüğe gireceği vs. maddelerin yer aldığının iddia edildiğini kaydeden Milletvekili Eryılmaz, konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergede şu soruları sordu;

1-Suriye Ulusal Koalisyonunun Katar’ın başkenti Doha’da 3-11 Kasım 2012 Tarihinde yapıldığı iddia edilen yeniden yapılanma toplantısına katıldınız mı?

2-İddia edilen yeniden yapılanma toplantısında Türkiye Cumhuriyeti adına bir anlaşma yaptınız mı? Yaptıysanız anlaşma ve maddelerini kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

3-İddia edilen anlaşma maddelerinde ABD, İsrail, Katar, Birleşik Arap Emirliklerinin menfaatleri gözetilmiştir. Böyle bir anlaşmada ulusal çıkar ve menfaatlerimiz nasıl gözetilmiştir?

4-Anlaşmaya İsrail taraf olmadığı halde, maddelere İsrail’e menfaat temin edecek maddelerin konulmasının amacı nedir? Bu madde kapsamında İsrail’le gizli ilişkiler içinde olduğunuz sonucu çıkarılabilir mi? Türk Dışişleri bu olayın neresindedir?

5-Anlaşma maddelerinde Suriye’de yeni kurulacak rejimin Liberal İslam Esaslarına uygun olması kayda alındığı iddia edilmiştir. Laik, Demokratik, Sosyal bir Hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin Dışişleri Bakanı olarak Liberal İslam Esaslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

6-Bu anlaşmanın uluslararası meşruiyeti var mıdır? Varsa hangi uluslararası hukuka dayandırılmaktadır?

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here