Hassa Üzüm Üretimi ve Ticaretinde Büyük Gelişme

0
1196

hassa üzüm üretimi1Verimli tarım alanlarında yetiştirdiği bir birinden güzel ve çeşitli meyvelerle bölgesinde önemli bir tarım ekonomisine sahip olan, özellikle “Üzüm Cenneti” olarak anılan Hassa’da, 48 bin 870 dekar alanda üzüm tarımı yapılıyor. Yetiştirilen üzümler il içi ve il dışına pazarlanıyor. İlçede bulunan geleneksel usulde faaliyet gösteren 12 adet masarada pekmez çıkartılırken bir kısmı kurutularak bir kısmı da meyve suyu fabrikalarında değerlendiriliyor.

Hatay Valiliği öncülüğünde Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2011 yılında Hatay ili Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’nın uygulanmaya konulmasının ardından Hassa’da da modern tarım uygulamalarına geçildi. Geleneksel usullerin yerini modern tarımın almasıyla birlikte üzüm üreticileri de bağlarını tel, direk damlama sulama sistemiyle üzüm bağları daha teknik hale dönüştürülerek üzümde kaliteyi artırdı. Bağ sisteminin değişmesiyle birlikte üzüm çeşitleri de arttı. İhracata dayalı piyasa ekonomisine cevap veren üzüm çeşitleri Hassa üzüm bağlarında yerini almaya başladı. Yıllardır, yörede yetiştirilen beyaz, dökülgen azezi, şitti, sergi karası üzümlerinin yerini artık Red globe, horozkarası üzüm çeşitlerine bıraktı. Önceleri, semt pazarlarında sofralık olarak satılan, geleneksel usullerdeki masaralarda pekmez çıkartılan, kesme yapılan ve kurutulan Hassa üzümleri, son yıllarda ülkenin her köşesine pazarlanıyor.

hassa üzüm üretimi2

Hassa bölgesinde yetişen üzümler, bölgesel olarak ta çeşitlik gösteriyor. Sulu arazilerde, Antep karası, kardinal, hatın parmağı, yaygın olarak üretilirken, kıraç bölgelerde ise yöreye has pafı, beyaz, dökülgen ve diğerleri yetiştiriliyor. Akbez Bölgesinde Antep karasından yediveren misali birkaç kez ürün alınıyor.

Hassa’da son yıllarda TKDK destekli yapılan soğuk hava depoları ile bu sorun da hemen-hemen ortadan kalkıyor. Ayrıca Hassa’da meyve üreticileri birliği kurularak, üzümün daha iyi değerlendirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu yıl Eylül ayında yapılması düşünülen Hassa Üzüm Festivali, ülke genelinde yaşanan terör olayları nedeniyle ertelendiğini belirten Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel yaptığı açıklamada; “Üzüm Cenneti olan Hassamızı ulusal ve uluslar arası alanda en güzel bir şekilde tanıtmak, Hassa üzümünün pazar ve ticaret kapasitesini artırmak amacıyla yapmayı düşündüğümüz üzüm festivalini, ülkemizde yaşanan terör olayları ve şehitlerimiz nedeniyle ertelemiş bulunmaktayız. İnşallah ileri ki yıllarda bu düşüncemizi hayata geçirerek, Hassa üzümünü markalaştırmak suretiyle, üzüm piyasasında haklı yerini aldıracağız” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here