Türkiye’nin Suriye Sınırında Sıcak Hareketlilik!

0
104

suriye jeti düştüSuriye-Türkiye sınırında Yayladağı civarındaki Keseb kasabası yakınlarında Suriye’ye ait savaş uçağı, geçtiğimiz hafta sonu Türk Silahlı Kuvvetlerince düşürüldü. Suriye jetinin düşürülmesi nedeniyle Türkiye ile Suriye arasında gerginlik yaşandı. Hatay sınırında bunlar yaşanırken, Şanlıurfa sınırında ise Süleyman Şah Türbesi ile çıkan gerginliğin her geçen gün arttığı ve bordo berelilerin de bölgeye konuşlandırıldığı öğrenildi. Sınırda yaşanan bu gerginlikler vatandaşları da tedirginliğe itti.

Sınır İhlali Yapan Savaş Uçağı Düşürüldü

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında Pazar günü saat 13.00 sularında bir savaş uçağı düştü.  Türk yetkililer, hava sahasını ihlal ettiği için uçağın, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Açıklamalara göre, 2 Suriye uçağı Türkiye’nin angajman kurallarıyla belirlediği hattı geçti. Türkiye, sınır ihlali yapan uçakları uyardı. Uyarıya bir uçak uydu ancak diğeri ihlal yapmayı sürdürdü. Türk F-16’ları, uyarılara uymayan Suriye jetini vurarak düşürdü.

Başbakan Erdoğan sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada; “Bugün Suriye uçağı bizim hava sahamızı ihlal etti. F-16’larımız kalktı ve bu uçağı vurdu. Sen bizim hava sahamızı ihlal edecek olursan bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Ben Genelkurmay Başkanım başta olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Biz siyaseti yerinde yapacağız” dedi.

Suriye’den İlk Tepki! Türk Ordusu Maceraya Sürüklenmemeli

Konuyla ilgili Suriye Dışişleri Bakanlığından ilk açıklama geldi. Bakanlık; “Suriye’nin egemenlik haklarına karşı Türkiye eşi görülmemiş bir düşmanlık sergiliyor. Türk hükümeti saldırganlığa son vermeli. Ankara, Türk Ordusunu maceraya sürüklememeli” açıklamasında bulundu.

Bölgede çatışmaların bir süredir devam ettiği de belirtilen açıklamada ayrıca; “Teröristlerin Suriye topraklarına girmesi için Türk topraklarından tank desteği verildi. Türkiye’den yapılan düşmanlık ve terör desteği kesilmeli” ifadelerine yer verildi.

Vali Lekesiz’den Acil Toplantı

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise yaptığı açıklamada; Suriye uçağının, Hatay’ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Keseb kasabasının batı tarafına düştüğü bilgisinin geldiğini belirtti. Genelkurmay ise sınır ihlali yapan savaş uçağının TSK tarafından düşürüldüğünü duyurdu.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hasan Koçyiğit ve Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ile valilikte bir araya geldi. İçeriği hakkında açıklama yapılmayan toplantının düşürülen Suriye uçağıyla ilgili olduğu öne sürüldü.

Genelkurmay Başkanlığı, uçak vurulmadan önce sitesinde yaptığı duyuruda, “Hava Muharebe Devriye Görevi” icra eden bir adet F-16 uçağına, Suriye’de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, Hatay üzerinde, toplam 20 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunulduğunu bildirmişti.

“Türk Bayrağı İndirildi” İddiası

Türkiye’nin, Suriye Hava Kuvvetlerine ait savaş uçağını düşürmesinin ardından önemli bir gelişme de Şanlıurfa sınırında yaşandı. Türkiye’nin yurt dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Caber Kalesindeki Türk Bayrağının indirildiği iddia edildi.

Başka bir iddia ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Örgütü’nün 25 Türk askerinin görev yaptığı Süleyman Şah Saygı Karakoluna yönelik tehditleri üzerine Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı bordo bereli askerlerin sınırda konuşlandırıldığı idi.

Bilindiği üzere, Halep yakınlarındaki Türkiye toprağı olan, yaklaşık 25 Türk askerinin görev yaptığı Süleyman Şah Saygı Karakolu, Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün tehdidi altındaydı. Örgüt, Türkiye’nin bayrağını indirerek, karakolu boşaltması için 3 gün süre vermişti. El Kaide’nin Suriye’deki kolu IŞİD, önceki gün yayınladığı bildiride, Süleyman Şah Türbesi’nin 3 gün içinde boşaltılıp Türk bayrağının indirilmesini istedi. Terör örgütü, aksi takdirde türbeyi yerle bir edeceği tehdidinde bulundu. Terör örgütü, tehditlerini sosyal paylaşım sitesinden yayınladığı bir videoyla yaptı.

Tehditler üzerine Türkiye net bir tavır takındı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; “Anavatan nasıl korunuyorsa, burası da öyle korunur” değerlendirmesinde bulundu. Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı bordo bereli askerlerin de yaşanan bu gelişmeler üzerine sınırda konuşlandığı öğrenildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here