10 Kasım 1938

0
1

Emekli Öğretmen Suphi ULUSOY…

Kasım ayında Atatürk’ün rahatsızlığı çok artmıştı. Doktorlar son günlerinin olduğunu düşünüyorlar, ancak tedavi için de çareler arıyorlardı.

Son günlerinde sık-sık şunları söylüyordu. ‘Hatay benim şahsi meselemdir’ diyordu. Hatay’a, İskenderun’a Türk ordusu girdi. Fransızlar ya kendileri gidecekler ya da silah zoruyla gideceklerdi.  02.09.1938 Hatay Meclisinde seçimler yapıldı ve ilk Cumhurbaşkanı Tayfur SÖKMEN oldu. Dokuz ay sonra Hatay, Türkiye Cumhuriyetine katıldı.

Bayrağımız Türk bayrağına benzerdi. Şu anda Hatay Meclis binası deprem sonrası tadilat gördü ve ziyarete açık bir duruma getirildi.

Yıl 1938, günlerden Perşembe saat 09’05 de Büyük Komutan ve ilk Cumhurbaşkanımız Atatürk’ü kaybettik.

O gün 57 yaşında olan Atatürk yakalandığı hastalıktan kurtulamamıştı. Cenazesi yıkandı, tabuta konuldu, ilaçlandı ve 16 Kasım’da Dolmabahçe Sarayında ziyarete açıldı. Cenaze Namazı, Diyanet İşleri ilk Başkanı Mehmet Rıfat Börekçi tarafından kılındı. Kuran-ı Kerim okundu. Halk üzüntü içinde akın-akın Dolmabahçe Sarayına koşuyordu.

Atatürk’ün ölümünden önce satın alınan Savarona yatında yaklaşık 56 gün kalabildi. Hastalığı sırasında Enginar istedi, o dönemde Enginar Hatay’da yetiştiriliyordu ve Hatay’dan enginar gönderildi ama hastalığına çare olmadı.

Gazeteler ölüm haberlerini sürekli yayınlıyordu. 19 Kasım günü tabut Dolmabahçe Sarayından alınarak Ankara’ya doğru yola çıkarıldı. 21 Kasım’da Atatürk’ün tabutu Ankara Etnoğrafya Müzesine getirildi ve burada da ziyarete açıldı. Halk büyük kalabalıklarla ziyarete koştu.

Anıtkabir çalışmaları başlatıldı, uzun süren inşaat çalışmaları sona erdi ve Atatürk’ün tabutu buradan 15 yıl sonra alınarak anıt kabre nakledildi.

Savaşlara katılan, TBMM’yi açan ve en önemlisi Cumhuriyet yönetimini getiren, İlk Cumhurbaşkanımız Atatürk’ün aramızdan ayrılışından tam 88 yıl geçti.

Her yıl büyük bir hüzün ile 10 Kasım’da saat 09.05’de anma programları yapılıyor, ayrıca yurdun dört bir yanından Ankara’da bulunan Anıtkabir’e, sabahın erken saatlerinden olmak üzere ziyaretçi akını başlıyor.

Sevgili Ata’m, bu yurda yaptığın çalışmalar, yenilikler, unutulmadı ve hiçbir zaman unutulmayacak, mekânın cennet olsun.

10 Kasım’da Atatürk’ü birlikte, sağlıklı günlerde hep birlikte anma dileklerimle mutlu ve güzel günler dilerim.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here