Yükselen Gıda Fiyatlarıyla Verilen Mücadelede TMO’nun Önemi Anlatıldı

0
51

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) İskenderun Şube Müdürü Suat Ünlü, Şube Müdür Yardımcıları Yunus Sertoğullarından ve Sinan Yan’ın ev sahipliğinde, ‘Yerel ve Dünya Gıda Piyasaları’ konusunda bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya TMO İskenderun yöneticilerinin yanı sıra Kırıkhan ve Hassa ilçelerinin Belediye Başkanları, Ziraat Odası Başkanları, Ticaret Oda Başkanları, Fırıncılar Oda Başkanları katılım gösterdi.

Toplantıda, dünyada yükselen gıda fiyatları ile verilen mücadelede, TMO’nun önemi ve üstlendiği misyon dile getirildi. Hububat alım döneminde çiftçimizden dünya piyasa fiyatları üzerinden alım yapıldığı mevcut durumda ise gıda fiyatlarının kontrol altına alınması amacı ile stokların tüketici lehine satışa verildiği ifade edildi. Ayrıca TMO’nun yapmış olduğu ithalat ile ilgili olarak ise şu bilgilere yer verildi;

“Buğday fiyatları bir önceki seneye göre %22, arpa fiyatları ise %24 arttırılarak 4 Mayıs’ta açıklanmıştır. Bu tarihte yurt dışı ekmeklik buğday fiyatı 213 $/ton iken bizde 235 $/ton yani 22 dolar daha fazla, yurt dışı arpa fiyatı 160 $/ton iken, yine bizde 182 $/ton yani 22 dolar daha fazla açıklanmıştır.

Mısır alım fiyatı ise bir önceki seneye göre %15 arttırılarak 29 Temmuz’da açıklanmıştır. Bu tarihte yurt dışı mısır fiyatı 162 $/ton iken TMO olarak bizde 192 $/ton yani 30 dolar daha fazla açıklanmıştır. Diğer yandan TMO’nun alım fiyatlarını açıkladığı tarihten bugüne kadar yurt dışı fiyatları pandeminin de etkisi ile dolar bazında buğdayda yıllık %35, arpada %38, mısırda %50, çeltik/pirinçte menşeine göre %5-20 artış göstermiştir.

TMO alım fiyatları ile yurt dışı alım fiyatları arasında bir kıyaslama yapılacak ise bu kıyaslama aynı tarihler baz alınarak yapılmalıdır. TMO’nun 10 ay önce açıkladığı fiyatlar ile bugünün fiyatlarını kıyaslama doğru bir kıyaslama olmamaktadır.” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here