YKS’ye Sayılı Günler Kala, Uzmanından Tavsiyeler

0
20

2023 YKS’ye sayılı günler kala İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikolojik Danışman Bahadır Recep Gündüz aday öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Aday öğrenciler, konu eksiklerini bir an önce gidermeli ve farklı kaynaklardan soru çözümleri yapmalıdır diyen Gündüz sözlerine şöyle devam etti:

“TYT daha çok zamanı kontrol edebilmeyi, okuma, anlama ve yorum becerisini ve analiz yeteneğini ölçer. Bu sebeple TYT çalışırken süre tutmalı ve paragraf sorusunu çözerken, yanlış ve eksik bilgi dahi içerse sadece paragrafta verilen bilgileri ve öncülleri kullanarak cevaplamalısınız. AYT daha çok ezber yeteneğini ve formül bilgini ölçen bir testtir. Bu noktada sorulara acele etmeden yaklaşmalısınız. Kalan zamanda eksik konularının üzerine giderek doğru sayını arttırabileceğinizi unutmayın. Sorularla inatlaşmayın. Turlama tekniğini kullanın. İlk önce bildiğiniz, size kolay gelen soruları çözün. Kalan zamanda ise boş bıraktığınız sorulara dönerek zamanı daha verimli kullanabilirsiniz. Çalışmalarınızı 45 dakika ders 15 dakika mola şeklinde planlayın. 45 dakika dikkatinizi toplayamıyorsanız farklı zaman yönetimi tekniklerini deneyebilirsiniz. Örneğin pomodoro tekniği 25 dakika çalışmayı ardından 5 dakika mola vermeyi içerir. Bununla başlayabilirsiniz. Denemede zor bir soruda stres yaparsanız temel nefes tekniğini uygulayabilirsiniz. Arkanıza yaslanıp 1 dakika boyunca derin nefes almak hem bedeninizi hem de zihninizi sakinleştirecektir.”

İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikolojik Danışman Bahadır Recep Gündüz’ün bu süreçte öğrencilerin başarılarını arttırmaları için sunduğu tavsiyeler ise şu şekilde;

Seri Deneme Çözümleri Yapmak Çok Önemli

“Aday öğrenciler, konu eksiklerini bir an önce gidermeli ve farklı kaynaklardan soru çözümleri yapmalıdır. Bu noktada seri deneme çözümleri yapmak çok önemlidir. Öğrenciler konu eksiklerini giderdikten sonra her gün 1 TYT ve 1 AYT çözmeye ve denemeleri analiz etmeye gayret etmelidir. Her denemeden sonra analiz yapmalı, yanlış yaptıkları soruları incelemeli ve kalan zamanı bu şekilde değerlendirmelidir.

Sınava Kadar Her Gün 30 Paragraf Çözün

Kalan zamanda eksikleri giderebileceğiniz, zamanı değerlendirebileceğiniz ve seviyenize uygun sorularla uğraşacağınız bir ders programı oluşturun. Konu çalışması yaparken internetteki kaynaklardan yararlanın. Tüm çalışmalarınızı süre tutarak yapmaya gayret edin. Özellikle sınavda hızlı ve doğru yapabilmek adına sınava kadar her gün 30 paragraf çözmek önemli olacaktır.

Çalışma Ortamınızı, Beslenme ve Uyku Düzeninizi Ayarlayın

Çalışma ortamınızın rahat ve ferah olmasına özen gösterin. Bazen farklı ortamlarda ders çalışmayı deneyin. Çalışmalarınızı kütüphane, dershane vb yerlerde yapabilirsiniz. Soru çözerken ortamın sessiz olduğundan emin olun. Beslenme ve uyku düzeninizi ayarlayın. Kalan zamanda her gün en az 7 saat uyumaya, iyi bir kahvaltıdan sonra derse başlamaya ve 3 öğün beslenmeye dikkat edin.

Kendinize İnanmaktan Vazgeçmeyin

En önemlisi kendinize inanın. YKS’nin zekayı değil çalışmayı, analiz becerinizi ve ezber yeteneğinizi ölçtüğünü unutmayın. İyi yaptığınız şeyleri kendinize hatırlatın ve geliştirmeniz gereken alanların üzerine gidin. Sınavdan önce ve sınav anında olumlu düşünmeyi asla bırakmayın.” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here