Yılmaz Güney’in Salpa’sı İskenderun’da…

0
208

salpa iskenderunMask-Kara Tiyatrosu, Yılmaz Güney’in özgürlük temasını işlediği “SALPA” ile sezona girdi. Yılmaz Güney’in romanından sahneye taşınan, Nazif Uslu’nun Genel Sanat Yönetmenliğindeki ‘Salpa’ adlı oyunu uyarlayan ve yöneten Halit Karaata. Oyuncular ise şu isimlerden oluşuyor: Sertaç Demir, Ali Burak Palabıyık, Nurhan Uslu, Remzi Aksoy, Bahar Eruyan, Bülent Arslan, Halit Karaata, Nazif Uslu.

Yapımcılığını Nurhan Uslu-Su Gösteri Sanatları Yay. Org. Hizm. Ltd. Şti’nin üstlendiği oyunun konusu ise şöyle; Bir hesaplaşmanın öyküsü olan ‘Salpa’da, geldiği büyük kentte tutunamayan birinin değişme sancıları öncesindeki hesaplaşma anı, güvensizlik, korku, tedirginlik ağındaki yaşamında onu sürükleyen bir sorgulayışa, arayışa iter. Sınıfsal, toplumsal bilincin uyanışıyla, özgür olabilme bilincinin oluşumu da işte bu aşamadan sonra oluşur.

Bir yanda, dünyaya gözünü açtığı andan bu yana algıladığı, öğrendiği, öğrettikleri, edindiği kişisel, toplumsal alışkanlıklar pislikler, inançlar… Tavır davranış, konuşma biçimi, düşünce biçim haline gelmiştir.

Üzülmeden sinmeye, ürkekliğe, ürkeklikten ataklığa dek, bin bir kılığa giren korkuları, saygı, sevgi, iyilik, kötülük, mertlik, dürüstlük, gelenek, görenek, töre, gizli açık bir yığın güç, kurum… Kişiliğinin dokusunu oluşturan bir yığın renk, olay, ses…

Öte yanda, ta çocukluğundan bu yana, bu ana biriken toplumsallığın zorunlu ürününe tepki, bilinç içinde oluşan karşı bilinci. Gelişen, artık karşı konulamayan, kendi sınırlarını zorlayan, sınırlarıyla uzlaşamayan insanca yaşama mayası… Karşı bilinç ve onun payına düşen bilinçaltı, sağlıklı bedensel tepki… Salpa, sağduyusuyla da, gelişen bu zorunlu koşulları yaşayan bir genç!

Tiyatro etkinliği 14 Aralık Cumartesi saat 15.00 ve 19.00 seanslarında İskenderun Belediye Kültür Sarayında izlenebilecek.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here