“Yıkılma Nedenleri Proje ve Uygulamadaki Eksiklikler ile Kontrol Yetersizliğidir”

0
474

AKOM Tarafından Deprem Konulu Seminer Düzenlendi

Deprem Haftası dolayısıyla İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından deprem konulu seminer düzenlendi. Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen seminere; Belediye Başkanı Yusuf Civelek, bazı belediye meclis üyeleri, mesleki oda ve dernek temsilcileri, mimar ve mühendisler katıldı.

“Problemli Zeminler ve İyileştirme Teknikleri” konulu seminer veren MKÜ Mühendislik Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Örnek, yapıların zeminindeki problemin önemine vurgu yaptı. Zemin özelliklerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade eden Yard. Doç. Dr. Örnek; “Zemin iyileştirme üç gruba ayrılır. İnşaat aşamasında uygulanan geçici iyileştirme yöntemleri, zemine herhangi bir malzeme karıştırmadan uygulanan kalıcı iyileştirme yöntemleri ve zemine çeşitli malzemeler karıştırarak uygulanan iyileştirme yöntemleridir. Zemin cinsi, mevcut ekipman, deneyim, zemin ıslah seviyesi vb. hususlar göz önüne alınarak iyileştirme yöntemi seçilmelidir” dedi.

“Van Depreminin Değerlendirilmesi ve Çıkarılacak Dersler” konusunda sunum yapan MKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Tacettin Türker ise deprem simülatörü ile anlatımda bulundu. Türker, “Binalardaki yıkılma nedenleri; tasarımdaki (proje) eksiklikler, uygulamadaki eksiklikler, kontrol yetersizliğidir. Hasara neden olan etkenler ise yumuşak kat (zemin kat) mekanizması, kısa kolon, mimarinin ve seçilen taşıcı sistemin etkisi, sargı donatısı (etriye) yetersizliği, çekiçleme etkisi, kiriş-kolon birleşim bölgeleri hasarları, kolonlardaki eksenel kuvvet taşıma kapasitesi yetersizliğidir” dedi.

2 gün süren, sabah ve öğleden sonra olmak üzere dört oturumda gerçekleştirilen seminerlerde sunumu yapan panelistler, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here