Yerel Medya İskenderun’da Buluştu

0
194

yerel medya seminer1Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)’nin Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile birlikte düzenlediği 70. Yerel Gazetecilikte Meslek içi Eğitim Semineri; Kahramanmaraş, Hatay, İskenderun ile Kilis çevre il ve ilçelerden çok sayıda gazetecinin katılımıyla İskenderun’da gerçekleştirildi.

Anemon Otel’de düzenlenen seminere; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Saymanı Gülseren Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcıları Ahmet Özdemir ve Niyazi Dalyancı, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu, TGC Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük, Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi (KAS) Dr. Colin Dürkop’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Seminerin açılış konuşmalarını TGC Başkanı Turgay Olcayto ve Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilcisi Colin Dürkop yaptı.

yerel medya seminer2

Türkiye’de gazetecilik çok zor bir süreç içinde olduğunu ifade eden  TGC Başkan Olcayto; “Özellikle de sahada çalışan arkadaşlarımız, editöryal bağımsızlığın olmaması nedeniyle bir yandan da siyasi baskılar altında sansürle, oto sansürle boğuşmak zorunda kalıyorlar. Ülkemizde devletten kaynaklanan yanlış bir tutum var. Yasaklama.  Türkiye bilişim çağına girdi. Yasaklarla bir takım şeyleri önlemenin imkanı yok. Özellikle bilişim denilen bu çağda baş edilemeyeceğini, hala bizim siyasetçilerimiz anlayabilmiş değil. Biz TGC olarak bağımsız, bağlantısız gazeteciliğin özlemi içindeyiz.  Sorunların çözülmesi için, birlikte olmamız gerekiyor. Dayanışmaya önem vermeliyiz” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilcisi Colin Dürkop da yerel medyanın önemine değindi. Dürkop; “Demokrasilerin vazgeçilmez birer unsuru olan yerel gazeteler, televizyon ve radyolar, bulundukları bölgeler için çok büyük önem taşımaktadır. Yerel medya olmadan, insanlar kendi şehir ve beldelerindeki sorunlar, sosyal gelişmeler, kültürel ve toplumsal problemler hakkında bilgi sahibi olamazlar. Demokrasinin temel nedenlerinden biri olan yerel medya kritik bir denetleme görevini yerine getirir. Halkın sesi ve bilgi kaynağıdır. Demokratik katılım sürecinde yol gösterici bir unsurdur. Bundan dolayı vazgeçilmesi mümkün değildir” dedi

Açılış konuşmalarının ardından ilk oturuma geçildi. Oturumun moderatörlüğünü TGC Hatay Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu gerçekleştirdi. TGC önceki Başkanı, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Erinç “Medyanın Halleri” başlıklı sunum yaptı.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilik Etik İlkeleri” başlıklı konuşmasında, Türkiye’deki 2013 yılındaki basın özgürlüğü hakkında da bilgi vererek; “Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye 180 ülke arasında 154’üncü sırada” dedi. TGC Yönetim Kurulu Üyesi-CNNTÜRK muhabiri Göksel Göksu, “Medyada Kadın Olmak” başlıklı konular hakkında katılımcılara bilgi verdi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı, haberin nasıl verileceği konusunda bilgi verdi.

yerel medya seminer3

Seminerin ikinci oturumunda İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TGC Bizim Gazete yazarı Kerim Evren “Haberde dil yanlışları”  başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Gazetecilerin donanımlı olması gerektiğini ifade eden Evren; “Hedef kitlemizle sağlıklı iletişim kurabilmenin yanı sıra, amiyane deyişle ‘kafasını gazetecilerle bozmuş’ iktidarların gizli oyunlarını anlayıp halka anlatabileceğimiz birikime, geniş ufka sahip olabilmemizin biricik yolu, Okumak” dedi.

TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, “Yerel Medya ve Basın İlan Kurumu” başlıklı sunum yaptı. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Kemal Erdemol “Medya ve Dış Haberler”, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan KüçükHaber ve hukuk” başlıklı birer  konuşma yaptı.ikinci oturumun başkanlığını Ses Gazetesi’nden Akın Bodur üstlendi.

Seminer; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun değerlendirme konuşması ve 120 gazetecinin katıldığı sertifika töreni ile sona erdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here