Yazar Ayşegül Yalvaç İlk Kitabını Çıkardı!

0
83

Marmara Denizde Bir Ekolojik Mücadele; Bir İstanbul Efsanesi çıktı!

Daha önce Bilimkurgu Kulübünde kısa öykülerine rastladığımız, Çevre Mühendisi Ayşegül Yalvaç’ın ‘Bir İstanbul Efsanesi’ isimli ilk romanını Antares Yayınları okuyucularla buluşturdu.

Yazar Yalvaç, ‘Bir İstanbul Efsanesi’ adlı kitabında, İklim Değişikliği ve Denizde Meydana Gelebilecek Çevresel Felaketler konularına vurgu yaptı.

Roman, gelecekteki muhtemel iklim değişikliği etkileri ve denizde tanker patlaması, ekosisteme yabancı bir türün karışması gibi beklenmedik çevre sorunlarının ortak noktalarını yakalıyor. Daha sonra bu ortak noktaları günümüzde geçen maceranın içine sindiriyor. Böylece yazar, iklim değişikliğinin uzun vadede Boğaz sularında meydana getireceği bazı değişiklikleri romandaki olay örgüsünün gerçekleştiği zamana taşıyor.

Yazar Ayşegül Yalvaç, Bir İstanbul Efsanesi bu bakımdan denizdeki anlık potansiyel çevre risklerini bir araç olarak kullanarak iklim krizinin uzun vadeli etkilerini gelecekten bugüne getiriyor. Kitapta ‘Periyan’ adlı Boğaz’a özgü bir canlı türünden bahsediliyor. Tamamen yazarın hayal ürünü olan bu canlı türü anatomik yapısı itibari ile Boğaziçi’nde bir güvenlik. Soyu tükenmekte olan balık türlerini koruyorlar. ‘’Periyanlar’’ ekosistem kirleticilerini bünyesine alabiliyorlar.

Bu canlı türleri ile roman fantastik kurgu boyutu kazanıyor. Muhtelemen bu sebeple fantastik kurgu denilince ilk akla gelen isim Saygın Ersin arka kapaktan okuru hikayeye davet ediyor. Hikaye soyu tükenmekte olan balıkların ani göçü ve bu göçe insan müdahalesi ile şekilleniyor.

Yalvaç; “İklim değişikliğinin etkilerini anlatması yönüyle dikkat çeken bir roman olsa bile Boğaziçi’ndeki potansiyel patlamaların hangi boyutlara varabileceğini de roman akışında görmek mümkün. Ekosisteme yabancı türlerin tanıtılması da söz konusu. Tüm kitap severlere keyifli okumalar diliyorum” dedi.

Kitapseverle bu yayıma, https://www.kitapyurdu.com/kitap/bir-istanbul-efsanesi/618341.htmlHYPERLINK “https://www.kitapyurdu.com/kitap/bir-istanbul-efsanesi/618341.html&publisher_id=10415″&HYPERLINK “https://www.kitapyurdu.com/kitap/bir-istanbul-efsanesi/618341.html&publisher_id=10415″publisher_id=10415 adresinden ulaşarak satın alabilir. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here