Yaygın Basın Temsilcileri İlimize Hayran Kaldı

0
375

valilik-basın gezi1Restore edilerek yeniden ayağa kaldırılan tarihi ve kültürel alanlarımızı, yüzyıllardır var olan sevgi, kardeşlik ve huzur ortamını, bunun yanı sıra mükemmel tatlarıyla mutfak kültürümüzü tanımaları amacıyla ilimize davet edilen yaygın basın temsilcileri, geçtiğimiz hafta sonu ilimizde incelemelerde bulundular.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, ilimizin tarihi ve kültürel mekânlarını ziyarete gelen yaygın basın temsilcilerine Samandağ’a bağlı Hıdırbey Köyü ve Vakıflı Mahallesi’ni, Reyhanlı Cemil Meriç Kültür Evi’ni ve Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni gezdirdi.

valilik-basın gezi2

Hıdırbey Köyü’nde ‘Defne Yolu’nda portakal çiçekleri kokusu eşliğinde, köy sakinleriyle sohbet ederek, köylülere gelir getirmesi amacıyla oluşturulan satış ünitelerinden yöresel ürünler alarak hoş bir gezi gerçekleştiren basın mensupları, tarihi Musa Ağacının bulunduğu alanda ise yöresel tatlardan oluşan keyifli bir kahvaltı yaptılar.

Tarihi Musa Ağacı yanında hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmeyen basın mensuplarının bir diğer durağı misafirperver sakinleriyle Vakıflı Mahallesi oldu. Kiliseyi ziyaret eden ve Türkiye’nin tek Ermeni Mahallesi olan bölge ile ilgili olarak Ermeni Cemaati Vakfı Başkanı Cem Çapar’dan bilgi alan basın mensuplarına burada, yöre halkının doğal yöntemlerle yaptığı mandalina şurubu, turunç ve ceviz reçeli ikram edildi.

Basın mensupları ziyaret kapsamında ayrıca Üstat Cemil Meriç’in doğduğu ev olan ve restorasyonu kısa bir süre önce tamamlanarak “Cemil Meriç Kültür Evi” olarak hizmete giren müzeyi ziyaret ettiler. Hatay Valisi Lekesiz, 1916 yılında Reyhanlı ilçemizde doğan, yazar, şair Üstad Cemil Meriç’in doğduğu evin müzeye dönüştürülme serüvenini basın mensupları ile paylaşarak, mimari dokusuna bağlı kalınarak aslına uygun şekilde restore edilen evin bir katının Meriç ve ailesinin kronolojik hayat hikayesinin ve eserlerinin yer aldığı bir alan olarak tasarlandığını söyledi.

valilik-basın gezi3

Basın mensupları ayrıca, kervansaray, pazar, hamam, camii ve medreseden oluşan Osmanlı mimari örneklerinden biri olan Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni gezdiler.

Defne İlçesi’ne bağlı Aknehir Mahallesi sınırlarında 479 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde bulunan ve M.S. 6. yüzyılda yapılmış olan St. Simeon Manastırı da gezildi. Basın mensuplarına manastır ile ilgili olarak bilgi veren Vali Lekesiz, geçmişin izlerini taşıyan yapının korunması ve ilimiz turizmine kazandırılması amacıyla restorasyon ve çevre düzenlemesinin yapılabilmesi için uygulama ihalesi yapılarak 10 Eylül 2013’de işe başlandığını söyledi. Ziyaretler kapsamında Yeni Arkeoloji Müzesi de gezildi.

İlimizde farklı din, kültür ve mezheplerden insanların sevgi barış ve hoşgörü içerisinde yaşamasını tüm dünyaya gösteren ve bu anlamda güzel bir örnek olan Medeniyetler Korosu da, yaygın basın temsilcilerine verdiği keyifli ve anlamlı konserle konuklara muhteşem bir gün yaşattı.

valilik-basın gezi4

 Konser öncesinde Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, konuklarına Medeniyetler Evi’ni tanıttı. Ardından koro şefi Yılmaz Özfırat yönetiminde sahne alan Medeniyetler Korosu Kürtçe, Türkçe, Ermenice şarkların yanı sıra ilahiler ve deyişlerle mükemmel bir müzik ziyareti sundu.

 Vali Lekesiz, ziyaret sonunda yaptığı değerlendirmede, basın mensuplarını sevgi, barış ve hoşgörü ili Hatay’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ilimizin güzelliklerini bizlerle paylaşan konulara teşekkür eti.

Basın mensupları da, Hatay ile ilgili olarak güzel şeyler duyduklarını ancak bizzat görmenin, tarihi ve kültürel alanlarını gezmenin apayrı bir keyif olduğunu dile getirdiler.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here