Yanık; “Görevini İyi Yapanların Taleplerine Duyarsız Kalmayın!”

0
31

Türk Eğitim-Sen Hatay 2 Nolu Şubesi, İskenderun Anıt Alanında eğitimde yaşanan sorunlar hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika adına konuşan Şube Başkanı Yavuz Selim Yanık, ek zam ve promosyon güncellemesi, ödüllerde hakkaniyet, sözleşmelilere kadro, üniversite çalışanlarının sorunları, maaş promosyon sözleşmeleri hakkında değerlendirmelerde bulunurken, TBMM’yi de göreve davet edip Öğretmenlik Meslek Yasasında revizyon taleplerini iletti.

Kamuoyunun da malumu olduğu üzere 2022-2023 eğitim öğretim yılının tüm eğitim çalışanları için umutsuz, mutsuz ve huzursuz bir şekilde başladığına değinen Yanık; “Türk Eğitim-Sen Hatay 2 Nolu Şube olarak bugün bu alanda, gelecek nesillerin mimarı öğretmenlerimizin ve diğer tüm eğitim çalışanlarının haklı taleplerini haykırmak ve içinde bulunduğumuz kaygı verici ortamın düzeltilmesi gerektiğini hatırlatmak için toplanmış bulunmaktayız. Öncelikle tüm yetkililere ve karar vericilere sesleniyoruz; eğitim çalışanlarının haklı taleplerine kulak tıkamayın, bakan değil, gören olun.

Hepimizin malumu olduğu gibi Öğretmenlik Meslek Kanunu, 14 Şubat’ta kanunlaşarak yürürlüğe girmiş ve 12 Mayıs’ta yönetmeliklerin ilanı ile birlikte birçok sorunu ortaya çıkaran bir süreç başlamıştır. Türk Eğitim-Sen’in yıllardan beri karşı çıktığı ‘sınavla kariyer’ uygulaması yeniden karşımıza çıkmış, tecrübelerimiz ve önerilerimiz göz ardı edilmiştir.

“Türk Eğitim-Sen’i Sessiz Kalmakla İtham Edenler Müfteridir”

Geçen yıl yine İskenderun’da toplanarak henüz hiç kimse tepkisini ortaya koymamışken, birçok STK pusuya yatmış beklerken, kanun taslağının sendikalarla paylaşılmasını ve kanunda olmazsa olmaz dediklerimizi siz değerli üyelerimiz ve basın mensupları ile paylaşmıştık. 2021’de pusuda olanlar Türk Eğitim-Sen’i sessiz kalmakla itham ederek müfteri durumuna düşmektedir.

Bizler Türk Eğitim-Sen olarak, 2005 yılından beri kariyer basamaklarında düzenleme yapılmasını, kıdeme dayalı bir sistemin oluşturulmasını defalarca dile getirmiş bir sendikayız. Dün ne söylediysek bugün de aynı noktadayız ve sözümüzün arkasındayız.

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi, yönetmeliğin yayınlanmasının hemen ardından Danıştay’a dava açarak sınav başta olmak üzere bazı hükümlerin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemiştir. Bu da tavrımızın net göstergesidir.

“Öğretmenlik Meslek Kanunu İçin TBMM’yi Göreve Davet Ediyoruz”

Türk Eğitim-Sen olarak, yeni yasama yılında TBMM’ye, siyasi partilerimize ve milletvekillerimize çağrıda bulunuyor; başta kariyer planlamasının hizmet yılı esasına göre yapılması olmak üzere, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğinin adına yakışır şekilde zenginleştirilmesi amacı doğrultusunda ivedilikle adım atmaya davet ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

20 Yılı dolduran her Öğretmenin Başöğretmen olması gerektiğine de işaret eden Yanık; “Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerimizin muhatap olduğu mevzuat ve süreçleri muhtevasında toplamalıdır. Bu minvalde; kariyer basamaklarında sınav şartı kaldırılmalı, 10 yılını dolduran her öğretmen uzman öğretmen, 20 yılını dolduran her öğretmen başöğretmen olmalıdır. Sözleşmeli atama sonlandırılmalı, tüm öğretmenler sadece kadrolu olarak istihdam edilmelidir. Şunu bir daha söylüyorum, ‘Uzman ve Başöğretmenlik Sınavı’ Kaldırılmalıdır!

“Başarıyı Teşvik Eden Objektif Bir Ödül Sistemi Hayata Geçirilmelidir”

Liyakat ve ehliyeti esas alan bir yönetici atama sistemi ihdas edilmelidir. Öğretmenlerin her türlü istihdam, özlük, ödeme, disiplin, terfi, izin, atama iş ve işlemleri meslek kanunu içinde olmalıdır. Başarıyı esas alan ve teşvik eden objektif bir ödül sistemi hayata geçirilmelidir. Ek ders ücretleri yüzde 100 artırılarak, öğretmelerin rahat bir nefes alması sağlanmalıdır. Çalışanların vergi dilimi yüzde 15’e sabitlenmelidir. Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapanların aylık karşılığı ve isteğe bağlı ek ders ücreti karşılığında derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır. Tüm öğretmenlerin maaş karşılığı ders saatleri 15 saate eşitlenmelidir.

Bu yıl Türkiye’nin hemen-hemen her ilinde üstün başarı belgesi olan eğitim çalışanları ödül alırken Hatay Eğitim Camiasından, yani Hatay’daki on binlerce Eğitim çalışanından kimse ödül alamamıştır. Bunun nedenini ilgili kişiler Eğitim Çalışanlarına açıklamak zorundadır.

“Bölgemizde Yaşanan Promosyon Bilmecesi”

Yine son dönemde enflasyona bağlı artışlar sebebiyle İskenderun Dörtyol, Payas, Arsuz ilçelerimizde ve İskenderun Teknik Üniversitesinde yapılan promosyon anlaşmaları devede kulak kalmıştır.

Türk Eğitim-Sen Hatay 2 Nolu Şube olarak 4 ilçemizde ve İskenderun Teknik Üniversitesine promosyon anlaşmasının güncellenmesi talebimizi ilk olarak 22 Ağustos 2022 tarihinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine ve Rektörlüğe yazılı olarak iletmiş ve sürecin takipçisi olacağımızı belirtmiştik.

Türk Eğitim-Sen olarak eğitim çalışanlarının hakları için verdiğimiz bu mücadelede geldiğimiz nokta umut vericidir. İskenderun Merkezde maaş bankamız güncelleme talebimize red vermiş ve bu teklif kabul etmemiştir.

Promosyon anlaşmalarında anlaşma yetkisi bulunan Milli Eğitim Müdürlükleri sürece dahil edilerek fesih yolunu açılmıştır. Aynı cesareti diğer ilçelerimizden ve rektörlük makamından da bekliyoruz. Yöneticiler ve maaş aldığımız Bankalarının yöneticileri bilsin ki bizler bu sürecin takipçisi olacağız ve süreç hakkında tüm üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Gerekirse sözleşmelerin iptalini yargıya taşıyacağız” şeklinde konuştu.

“Üniversitelerde Geçici Görevlendirme Yetkisi Artık Sürgün Maddesi Olarak Kullanılmaktadır”

Üniversitelerdeki Geçici Görevlendirme hakkında da açıklamalarda bulunan Yanık; “Eğitim çalışanları içerisinde, problemlerine yıllardır neşter vurulmayan, profesöründen hizmetlisine kadar bütün üniversite çalışanlarının problemlerini çözüm mercii olan makamlarla paylaşarak sürecin takipçisi olduğumuzu ifade ediyoruz.

Buradan hareketle, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13/B-4 maddesi ile gerekli görülen hallerde yönetici yetkisiyle gerçekleşen geçici görevlendirmeler artık keyfiyet halini alarak bir sürgün maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu keyfiliğe son verilmeli, somut şartlara bağlanmalıdır. Buradan üniversite yönetimine çağrıda bulunuyorum akademisyenler ile ilgili hazırladığınız yönetmelikleri paydaşlardan fikir alarak hazırlayın ben yaptım oldu mantığından vazgeçin.

“Öğretmeninin İtibarı, MEB’in Namusudur”

Son dönemde sosyal medya üzerinden öğretmenlerimize saldıran, adres olarak yurt dışını gösteren, peygamber mesleği olan öğretmenliğe sırça köşkünden parmak sallayan hadsizlere inat meslek itibarımızı yeniden kazanacağız. Had bilmek ve ar etmek erdemdir. Kimsenin şüphesi olmasın; öğretmenlerimiz, böylesi had bilmezlerden de bu ülkeyi kurtarmak için var gücüyle gayret ortaya koymaya devam edecektir.

İlkesi önce ülkesi olan bizlerin amacı bağcıyı dövmek değildir. Sorunlarımızı kamuoyu ve yetkililerle paylaşmaktır. Daha verimli çalışmak, üretmek, ülkemize değer katmak bizim şiarımızdır. Öğretmenler yarının mimarlarıdır. Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan arkadaşlarımızın bu haklı taleplerine duyarsız kalmayın.

Basın bildirimize Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Eğitimdir ki bir milleti; ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder’ sözleri ile son verirken, Türk milletini özgür, bağımsız ve muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak yeni nesillerin, öğretmenlerin eseri olacağını bir kez daha vurguluyor, öğretmene, eğitim çalışanlarına verilen değerin, eğitime ve ülkenin yarınlarına verilen değer olduğunu da hatırlatıyoruz.

Birlikte daha aydınlık yarınlara kavuşmak dileğiyle, 2022-2023 eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını temenni ediyor, tüm eğitim camiası ve öğrencilerimize başarılar diliyoruz” diye konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here