Uzun Yaşamak, İnsanım Diyebilmek (4)

0
33

Değerli okurlarım, biz ilginç bir milletiz. Ülkemize her konuda yararlı olacak dürüst, namuslu insanlarla alay ederiz. Ülke yönetimi vermeyi düşünmeyiz. Ne zaman ki o dürüst insan ya da insanlar dünyasını değiştirir, arkasından mersiyeler dizeriz. “O hayatta olsaydı, namussuzlara, o vatan hainlerine, o istismarcılara göz açtırmazdı” deriz. Dürüst insan her zaman gelmez ki. Kimsenin endişesi olmasın ki; çok yakında Samsun’a birisi çıkacak ve her şeylerle beraber, sporumuzda kalkınacak ve zirve yapacaktır. O kişiyi sabırla bekliyoruz.

Uzun yaşam gerçeği… Bir yerde oturacak, yumuşak bir yerde şekerleme yaparak, rahatsız olurcasına yiyerek, banka cüzdanını kontrol edip, dövizleri demetleyerek… Abdestsiz ve millerin gözü önünde namaz kılarak, namaz kıl da, sonra ne yaparsan zihniyetini güderek, duygu sömürüsü yaparak… Uzun yaşanamayacağı gibi, Yüce Yaradan’da öyle murat etmez! Sağlıklı yaşam ile uzun yaşamayı birbirine karıştırmayalım. Aradaki yılları fazla ciddiye almayalım. Yanlışa düşeriz.

Özellikle, son yıllarda, gazetelerde diyetçi ve sağlıklı yaşam için önerici doktorlarımız boy göstermeye başladı. Bir şikâyetimiz yok. Memnun bile oluyoruz. Bu muhteremler, gazetelerdeki ifadelerinde, bazı televizyonlardaki sabahları yayınlanan özel programlarında; ekranlarda gösterilen yüz kişiden ikisinin bildiği gıda maddeleri üzerinde fikir yürütüyorlar. Harmanlayacak olursak şu ifadeler ağırlık kazanıyor: Sigara içmeyin, alkol kullanmayın, spor yapın!

İfrata kaçmamak kaydıyla, bu önerileri dikkate almak gerekli! Biz zaten bu uyarıların karşısında değiliz ki. Spor sayfasındaki köşemizde, sanat ve kültür sayfamızda, reklâmdan uzak, insanlara yararlı olmak için yapıyoruz. Sigara, alkol ve spora biraz sonra gireceğim ama daha önce şunları söylemek istiyorum. Bu söyleyeceklerim o muhteremlerin unuttukları ve şimdiye kadar da akıllarına gelmeyen konular olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı ve uzun yaşam için öncelikle kafan rahat olacak, stresten uzak yaşayacaksın ve durup dururken kendin stres yaratmayacaksın. Belli yaşlarda bizi tehdit edecek rahatsızlıklar olacaktır. Bunları bileceğiz ama bilmezden görmezden geleceğiz. O rahatsızlıkları kızdırmayacağız, onlarla dost olacağız.

Sigarayı içmeyeceksin, alkol emrivakileriyle yola çıkılmaz. Bu ifadelerle kişiler antipatik olur. Günde iki paket sigara tüketin bir tiryakiye, günde bir büyük içen ehli keyfe; “Arkadaş sen bunları bırakacaksın” demenin bir esbabı harbiyesi olamaz.

Sağlıklı olmaya, spor yapmaya meyyal dostları korkutmadan, ürkütmeden, alıştıra-alıştıra damardan girmek gerek. “Bu fena alışkanlıklarınızı yarıya indirin ama spor yapın” denildiğinde o kişileri kendiliğinden değiştiğini göreceğiz. Kasımpaşalı gibi “İçki içmeyin üzüm yiyin. Onda da alkol var” öyle söylenirse, yemezler. Her meyvenin alkol oranı ve derecesi değişik… Hepsinden yiyecek olursak, zil-zurna olmaz mıyız? Yarın ki sayımızda, uzun ve sağlıklı yaşamın en önemli koşulunu sunacağım. Hak vereceksiniz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here