Ünsal; “Köy Enstitüleri Hayat Boyu Eğitimin Öncüsü Bir Aydınlanma Hareketidir”

0
303

Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “Köy Enstitüleri Hayat Boyu Eğitimin Öncüsü Bir Aydınlanma Hareketidir”

Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Köy Enstitülerin kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada; “Köy Enstitüleri, Dünya eğitim tarihinin en özgün modellerinden birisidir” dedi.

Köy Enstitülerini, 17 Nisan 1940 yılında Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç tarafından Türkiye eğitim tarihine armağan edildiğini hatırlatan Ünsal, Köy Enstitüleri’nin, çağdaş köy kalkınma modeline uygun olarak yapılandırılan ve birçok ülkeye örnek olabilecek, üretime yönelik öğrenimi temel alan, “eğitim üretim içindedir” şiarını ilke edinmiş eğitim kurumları olarak bilindiğini kaydetti. Köy enstitülerinin, Dünya eğitim tarihinin en özgün modellerinden birisi olduğunu vurgulayan Ünsal; “Köy enstitüleri hayat boyu eğitimin öncüsü bir aydınlanma hareketidir. Bu model ile köy ve köylüyü kendi unsurları ile içinden canlandırmaya çalışmak ve bilinçlendirmek; eğitim aracılığı ile bir değişim süreci üzerinden çözümü köyün kendi içerisinden çıkarmak; kırsalı öğretmen, koruyucu, tarım teknisyeni ve sağlık hizmeti yönünden tamamlamak amaç edinilmiştir. Köy Enstitüleri’nin önemli özelliklerinden birisi, günümüz Türkiye’sinin bir türlü kurtulamadığı ezberci, kurs ve sınav merkezli eğitim sistemine değil, gerçek anlamda öğrenci merkezli, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecini ilke edinen bir eğitim-öğretim ortamı yaratmış olmasıdır. Bilim ve teknolojide sağlanan olağanüstü gelişmeye rağmen, köy enstitüleri dönemi eğitimin niteliği ile bugünkü eğitimin niteliği arasında bir uçurumun olması düşündürücüdür” dedi.

“Köy Enstitüleri’nde alınan kararların yönetici-öğretici-öğrenci üçlüsünün ortak katkı ve onayıyla alındığı yöntemin, Köy Enstitülerinin başarısının altında yatan en önemli sebeplerden biri olduğunun altını önemle çizen Ünsal; “Öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitülerinin kapatılmasına neden olan zihniyetin yattığı açıktır. Köy Enstitülerinin kapatılması, Türkiye’nin çağdaş ve bilimsel değerlerle buluşması ve aydınlanma sürecinin ciddi anlamda kesintiye uğraması anlamına gelmiş, genel anlamda ülke demokrasisinin ve eğitim sisteminin telafisi zor bir yara alması sonucunu doğurmuştur. Geçmişte Köy Enstitüleri’ni kapatan ve onların yarattığı tüm olumlu izleri silmeye çalışanlar; bugün ki eğitim sistemin ve ülkemizin yaşadığı sorunların müsebbibidirler.

Bu duygu, düşünce ve umutlarla, köy enstitülerinin 80. kuruluş yıldönümünü içinden geçtiğimiz karantina günlerinde buruk şekilde kutluyoruz. Köy Enstitülerinin kurulmasına öncülük eden Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ile hayatını kaybeden tüm köy enstitülü hocalarımızı saygı ile anıyor aramızda olanlara sevgilerimizi iletiyoruz. Eğitim Sen olarak, Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıkıyor, eğitim emekçileri mücadelesinin fikriyatına büyük katkılar sunan, ruhları ve beyinleri genç;  tüm Köy Enstitülü eğitim emekçilerine şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here