Ünsal; “Diktikleri Rezidansların Temelinde Emekçilerin Kemikleri, Harcında Kanı Vardır”

0
83

emek ve demokrasi6Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Mustafa Ünsal; “Diktikleri Rezidansların Temelinde Emekçilerin Kemikleri, Harcında Kanı Vardır”

6 Eylül gecesi İstanbul Mecidiyeköy’de rezidans inşaatındaki asansör kazasında 10 emekçinin yaşamını yitirmesi ile ilgili Ak Parti Hükümetini ve Torunlar GYO şirketini sorumlu tutan İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Mustafa Ünsal, Afrika’da Ebola salgınında ölenlerin sayısının ülkemizde iş cinayetlerinde yaşananlardan daha az olduğunu belirtti.

62. Hükümetin İlk İcraatı Mecidiyeköy’de Yaşanan İş Cinayetidir

Boyacılar Parkında toplanan İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, burada İstanbul’daki iş kazasını protesto ettiler. Platform adına konuşan Dönem Sözcüsü Mustafa Ünsal; “10 emekçinin yaşamını yitirdiği olayın sorumlusu AKP Hükümeti ve iktidarı döneminde her türlü destekle palazlanan Torunlar GYO adlı şirket yetkilileridir. Taşeronlaştırma, esnekleştirme ve güvencesizleştirme politikalarıdır.

62. hükümetin ilk icraatı Mecidiyeköy’de yaşanan iş cinayetidir! Olay yerine ambulanstan önce tomaların ve çevik kuvvetin gitmesi hükümetin işçi sağlığı ve güvenliğini değil, patronların çıkarlarını ve güvenliğini önemsediğini ve koruduğunu göstermektedir. Bu son cinayetten önce, iddialara göre asansörün arıza çıkardığı ve güvenli olmadığı defalarca işçiler tarafından dile getirilmiş olmasına rağmen tıpkı Soma’da olduğu gibi, ‘işler aksamasın, zaman kaybedilmesin’ dürtüsüyle hareket edilmiştir. Nitekim Cumartesi geç saatlere kadar çalışılması da bu iddiaları doğrular niteliktedir. Diktikleri rezidansların, maden ocaklarının temelinde emekçilerin kemikleri, harcında kanı vardır” dedi.

Ölümlerin Sorumlusu Hükümettir!

İş kazalarında özellikle son bir yıldır yaşanan ölümlerin adeta bir savaşta görülebilecek oranlara ulaştığını kaydeden Ünsal; “Afrika’da Ebola salgınında ölenlerin sayısı ülkemizde iş cinayetlerinde yaşananlardan daha azdır. Yıllardır ısrarla işçi sağlığı ve güvenliğinin bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılmasının ölümlere davetiye çıkaracağını söylememize rağmen bu alanı da sermayenin insafına terk etmekten geri adım atmadılar. Her iş katliamından sonra ölen emekçilerin yakınlarını para ile susturmak istediler! AKP Hükümeti işçi sağlığı ve güvenliği için tedbirler almayı, denetimleri artırmayı, katliamların sorumlularını en ağır şekilde cezalandırmayı değil unutturmayı, kanıksatmayı ve sömürü çarkının devamını sağlamayı ilke edinmiştir. İş cinayetlerinde sadece Ağustos ayında 158 işçi hayatını yitirdi. Yılın ilk 8 ayında ise 1270 işçi ve emekçi iş cinayetlerinde katledildi. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere işçi sağlığı ve güvenliği alanında sistematik bir ihlal söz konusudur. İşçi ölümleri ve aşırı kar hırsı üzerine kurulu taşeron sistemini ve emekçilere kölece çalışma koşullarını dayatan, işyerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği konularında yasal düzenlemeleri yapmayan, yeterli önlemleri almayan, işyerlerini düzgün denetlemeyen hükümet ve onun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ölümlerin siyasal sorumlusudur” diye konuştu.

Sorumlular Hesap Vermeli!

Sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Ünsal; “Hükümet bunun hesabını vermeli, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı istifa etmeli, bu cinayetin sorumluları hesap vermelidir. Soma katliamından sonra ortalıklarda görünmeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bu saatten sonra istifa etme dışında söylediği, söyleyeceği her söz pişkinliğin yanı sıra emekçilere hakarettir, ölenlere saygısızlıktır. Başta Torunlar GYO’nun sahibi ve yöneticileri olmak üzere bütün sorumlular ve bunların arkasındaki güç olan AKP hükümetinin ilgili bakanı ve bürokratları gecikmeksizin yargı önüne çıkarılmalıdır. Platform olarak, sermayenin emekçilerin kanı ve canı üzerinden kendi saltanatlarını sürdürmelerine karşı mücadelemizi yükselterek; taşeron cumhuriyetine dönüştürülen bu ülkeyi emeğin, özgürlüğün ülkesine dönüştürmek için mücadelemizi azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz!” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here