Türk Milletinin Tanımı Neden Rahatsız Ediyor!

0
115

temad açıklama6TEMAD İskenderun Şube Başkanı Kazım Çakır;

Türk Milletinin Tanımı Neden Rahatsız Ediyor!

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) İskenderun Şube Başkanı Kazım Çakır, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun mevcut anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 4 maddesinin yeni anayasada yer alıp almayacağına yönelik tartışmalara yanıt verdi. Başkan Çakır, “Türk milletinin tanımı neden rahatsız ediyor!” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, mevcut anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 4 maddesinin yeni anayasada yer alıp almayacağını 5 saat tartıştı ancak uzlaşamadı. Ak Parti ve BDP, yeni anayasada değiştirilemez maddeler olmaması gerektiği düşüncesinde. Değiştirilmek istenen mevcut anayasanın birinci maddesi, Türkiye Devleti’nin bir cumhuriyet olduğunu ortaya koyarken ikinci madde ise devletin insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu hükme bağlıyor. Üçüncü madde ise, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” cümlesiyle başlıyor ve dilinin Türkçe, bayrağının al yıldız, başkentinin de Ankara olduğunu teminat altına alıyor. Dördüncü madde ise ilk üç maddenin değiştirilemez hatta değiştirilmesi teklif dahi edilemez olduğunu belirtiyor.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız TEMAD Başkanı Çakır; “Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi konusunda hangi parti girişimde bulunursa bulunsun, bu egemenliği yok sayacaktır. Bizler, cumhuriyetin temel taşlarının değiştirilmesine taraf değiliz! Devletimizin Türkiye Cumhuriyeti Devleti olması, resmi dilinin Türkçe olmasının değişmez unsur olması bizi mutlu etmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir!’ ifadesi etnik bir yapıya dayandırılmadığı görüşündeyiz. Millet olarak bu şemsiyenin altında birleşmek bir şereftir. Bizler, bu 4 maddenin değişmemesi yönünde düşünce birliği içerisindeyiz. Türk milletinin tanımı neden rahatsız ediyor!” diye de sordu.

Mecliste bulunan bir siyasi partinin millet kavramı ve amacının farklı olduğuna da vurgu yapan Başkan Kazım Çakır; “Çok rahat konuştukları Kürdistan’ın temel taşlarını atmak için bu anayasayı kullanacaklar. Barış barış diyorlar ama icraatları hiçte öyle değil. 14 Ağustos’ta cumhuriyet bayramı kutlar gibi terör örgütü kuruluş yıldönümünü kutluyor. Bizlerde ılgın ılgın seyrediyoruz. Bu olaya mani olmadığımız için de üzülüyoruz. Biz cumhuriyet bayramımızı kutlayamazken onlar kutlayabiliyor” diye göndermede bulundu.

Başkan Çakır, 30 Ağustos Zafer Haftası içerisinde olduğumuz bu günlerde, halkın zafer bayramını yürekten kutlarken, bu bayramı bizlere emanet eden şehitlerimize de rahmet diledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here