Tintaş; “İmar Barışında Esas Amaç Para Toplamak”

0
296

Ayna Kültür ve Sanat Derneği’nin Çarşamba Sohbetlerinde İmar Barışı Konuşuldu

İskenderun Ayna Kültür ve Sanat Derneği, geleneksel hale getirdiği ‘Çarşamba Sohbetleri’nde bu kez gündemde olan bir konu üzerine konuştu.

İskenderun Belediye Meclis Üyesi, Harita Mühendisi Hüseyin Tintaş’ın konuşmacı olarak katıldığı buluşmada İmar Barışı konuşuldu.

İmar Barışının neleri kapsadığı, neden çıkarıldığı konusunda bilgiler aktaran Tintaş; “İmar barışı iskanlı veya iskansız olan yapıların, yapı kullanma almış veya almamış yapıların iskanlı hale getirilmesinin yasasıdır. Hem vatandaş hem devlet kazanıyor mantığıyla bu işi yürütüyorlar” dedi.

Çıkarılan imar barışının anlamsız bir barış olduğunu kaydeden Tintaş; “İmar Barış’ının benim düşünceme göre anlamsız bir imar barışı olduğunu söylemek istiyorum. Biz önce insanlara resmi işler yaptırıyoruz, ardından da kaçak yapı deyip sonra bunlara kolaylıklar sağlıyoruz. Normal ruhsat alıp yapı kullanmasını almak isteyen insanların birçok çektiği eziyetlere, cefalara, zorluklara dur dedikten sonra kaçak yapıp buraları büyüten insanlara da bir Barış diye kanun çıkarıyoruz. Bunun altındaki esas amaç para toplamak. Bina güvenliği, projelerinin sağlamlığı veya hayat standardına aykırı olan bir sistem olarak görüyoruz. Türkiye’de 20 milyona yakın usulsüz yapı var.

Bunların kimisi kendi parsellerinde olan yapılar, kimisi hazine arazilerinde, kimisi de belediyenin parsellerine yapılmış yapılar olarak gözümüze çarpıyor. Bunların yüzde yetmişi de 2000li yıllardan önceki döneme dayanan yapılaşmalardır. Bugün itibariyle 18 yılını doldurmuş binalar. Bunların zeminlerinin sağlamlığı da belli değil, binalarının yapı karakteristik yapısının da ne olduğu belli değil, betonu, demiri sıkıntılı olan yerler ki bunlar büyük şehirlerde daha çok gözümüze çarpıyor. Çarpık yapılaşmanın üzerine birçok yerde 1 kat yapıyor üstüne derme 2-3 kat yapıyor… Bina temelsiz… O insanlara biz nasıl ruhsat vereceğiz, onları nasıl yasal hale getireceğiz? Cebindeki parayı alarak yasal hale getireceğiz. Hem sağlıksız ortamda yaşatacağız, hem de cebindeki parayı alacağız” şeklinde konuştu.

İmar Barışı için yapılması gerekenleri de sıralayan Tintaş; “İmar Barış’ı için bir işlem sırası konmuş. Bu işlem sırasında öncelikle kişinin binasının hangi konumda olduğunu bilmesi gerekir. Bunun içinde çıkan yönetmelikte, yasada bir harita mühendisi ile vatandaşın talebi esas alınarak bir beyanda bulunur. Bu beyan için önce vatandaşın e-devlet şifresini alması gerekiyor, TC numarası ile gelmesi gerekiyor. Harita mühendisi de konutunun hangi şartlarda olduğunu, bu işe girmeden, bir bedel ödenmeden etüdünü yapması gerekiyor.

Hazine mi, belediye mi yoksa şahıs mallarında mı uygunsuz binalarını yaptıklarının tespiti gerekiyor. Biz bunları tespit ettik diyelim. Tespit ettiğimiz yerler kendi malı ise içinde binası var ise kendi parselimizde 3 katlı binamız var. Öncelikle bunun sizdeki donelerinin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Tapunuz kat irtifaklı mı yoksa normal tapu mu, inşaat ruhsatı var mı, yapı kullanma belgeniz var mı? 3 katın birine yapı kullanma almış ikisini yapı kullanma dışında yapmış olabilirsiniz.

Yapı kullanması olmayan, inşaat ruhsatı olmayan bir binanız olduğu zaman kaç tane daireniz varsa üçünün toplam İnşaat değeri ile parselin izin alanı Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün yapmış olduğu bir site var bu siteye değerleri girerek bir bedel çıkıyor. İlk etapta Yapı kayıt belgesini almanız gereken bir belge elde ediyoruz. Ruhsatsız bir binada bu dediğim kriterleri girdik size bir bedel çıktı atıyorum 3000 lira bir bedel çıktı. Bedeli yatırdığınız anda otomatikman sizin başvurunuz orada görülecektir. Görüldükten sonra tekrar giriş yapıp kayıt belgesi alıyorsunuz. Kayıt belgesini aldıktan sonra işlemde giriş yapmış olacaksınız. Yapı kayıt belgesi birinci etap olacak.

Bu bize ne getirecek? Kat mülkiyetine girmeyecek olanlar için bu yapı kayıt belgesi bize öncelikle Yapı izin belgesi yani İskan yerine geçecek bir belge anlamına gelecektir. Elektrik, su, doğalgaz bundan önce yıkım kararı varsa yıkım kararının bertaraf edilmesi, bununla ilgili herhangi bir idari para cezası var ise bunun da bertaraf edilmesini sağlayacaktır. Yapı kullanma alamamış bir şekilde ruhsata aykırı fazla alan çıkmış olanlar bundan sonra ikinci aşamaya girecekler 2. Aşamada da yine bizlere gelerek zemin tespit tutanağı dediğimiz o binanın konumunu kadastral olarak tespit edip kadastroda bunu onaylatıyoruz.

Buranın herhangi bir sorunu olup olmadığını öğreniyoruz. 2. Etap Bedeli’nde tapuya başta ödediği bedel kadar yatırıyor.

Yalnız kat mülkiyetine girerken daha önce kat mülkiyeti almış tapular olabilir tapu İdaresi bunların muvaffakiyetini istiyor. Yani sizin komşunuzdan bu işin yapımına yönelik muvafakat almanız gerekiyor. Kat mülkiyetine geçecek her bir dairenin döner sermaye ücreti de var, devlete ödediğimizin dışında bu döner sermaye ücreti yaklaşık 300 lira civarında.

Bir de hazine arazilerinde konut yapmış vatandaşlarımızın nasıl bir yol izleyeceğini de anlatayım. Hazine arazilerinde konut yapmış insanlar sadece bina oturum alanı kadar bir alanda tapulaması gerçekleşebilecektir. Kesinliği olmayan bir şey. Onu Çevre Şehircilik ileri tarihlerde değerlendirip uygun gördüğü takdirde mümkünse ifrazı mümkün değilse de hisselendirme şeklinde satışını yapacaktır. Bu bedeli ödedik biz bundan muaf olduk değil ayrıca onun satışını yapacaktır. Belediye hisselerinde de buna benzer bir şey var ama belediyenin bunları nasıl değerlendireceği konusunda tam bir bilgi yok.

Şahıslara ait yerlerin yapı kullanması olmaz, imar barışı olmaz. Bunlar hiçbir şekilde işlem yapmasın” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here