“Tehdit Edenleri Boncuk Gibi Kapıya Dizeceğiz!”

0
186

türk metal-sen30Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, İsdemir İşçisine Seslendi;

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği İskenderun’da, İsdemir işçileriyle bir araya geldi ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. İsdemir işçisine seslenen ve 40 yıllık çözülemeyen tüm düğümleri çözeceklerine değinen Kavlak, sendika değiştirenleri tehdit edenleri de suphanallah boncuğu gibi kapıya dizeceklerini belirtti. Genel Başkan Kavlak, mevcut yetkili sendika yönetimini eleştiri yağmuruna tutuğu açıklamalarda aynen şu ifadeleri kullandı;

Yiğit İşçilerim, Sizlerle Gurur Duyuyorum

“İsdemir’in yiğit işçileri, güneyin delikanlı emekçileri, demiri nakış gibi işleyenler, çelik bilekli dostlarım, biz güzel günlerin başındayız. İskenderun’da İsdemir’de tek-tek, tuğla-tuğla, ilmek-ilmek güzel günleri inşa ediyoruz. Bu gün burada olanlar yarın göğsünü gere-gere ‘Bende oradaydım, korkmadım, yılmadım hakkımı aradım, alın terime sahip çıktım’ diyecekler. ‘Sonunda İsdemir’de yalanı-dolanı yendim, korku imparatorluğunu yıktım’ diyecekler. Ben sizlerle gurur duyuyorum sizde kendinizle gurur duyun.

Bildiğiniz gibi Erdemir de sözleşmeyi bağladık. Sonuç olarak herkesin saatlik ücretlerine 2,5 lira zam aldık, bu herkesin aylık ücretlerine 675 TL demektir. Son iki yılda yaptığımız sözleşmelerle Erdemir işçisinin cebine sadece zam olarak 1.257 TL girmiş oldu. Bu rakam Temmuz ayında 1.600 TL’yi bulacaktır. Sosyal haklardaki % 15 var, Erdemir vakfına aktarılacak 1 Trilyon var, geriye dönük 3.000 TL toplu ödeme var. Özetle Erdemir’de sözleşmeyle ortalama saatlik ücret 22,48 TL’ye yükseldi. İsdemir’de bu rakam 14,32 TL, aradaki fark 8,16 TL. Aradaki fark bu yıl daha fazla artış gösterecek çünkü İsdemir’liler Temmuzda sadece altı aylık fark alacaklar Erdemir’de çalışan arkadaşlarımız Eylül’de yıllık enflasyon alacaklar.

Erdemir’in En Vasıfsız İşçisi İsdemir’in En Vasıflısı Kadar Alıyor

Son duruma göre İsdemir’de 18. kademede olan bir arkadaşımızın saatlik ücreti 17.02, Erdemir’de 1. kademe 17.06 fark bu. Erdemir’in en vasıfsız işçisi İsdemir’in en vasıflı işçisinden fazla alıyor sizce bunun sorumlusu kim? Hatırlar mısınız bol keseden atan biri vardı. Erdemir’le, İsdemir arasındaki fark kapanacak demişti. % 78 alacağım demişti, sonra % 38 cebimde diyordu sonra % 11 imza attı. Biz ne demiştik sen orada kaldığın sürece bu fark kapanmaz açılmaya devam eder söylemlerimiz doğru çıktı.

Bunların sendikacılıkla hak hukukla, emekle, adaletle bir alakaları yok.  Kardemir’deki ücretleri biliyor musunuz? Hani %42 zam aldık, yüzyılın sözleşmesini imzaladık diyorlardı. Peki, Kardemir’de o zamdan sonraki ücretleri biliyor musunuz elbette bilmesiniz çünkü sır gibi saklıyorlar. Bunlar deve kuşu gibiler başını kuma gömerler saklandım zannederler oysa her tarafları açık bunların bilmezler. Kardemir’de yaklaşık 3000 kişi çalışıyor bunun 1200’ü 1995 sonrası giriş yapanlar, bunların aylık ortalama saat ücretleri 6,61 TL, genel ortalamaya bakın 10 TL’nin altındadır. Bu nasıl bir ücret bu nasıl bir adalet hani çağ atlatmıştınız şimdi size soruyorum Kardemir’de çaldıkları sömürdükleri alın teri nereye gidiyor?

Bunlar sadece İsdemir’de, Kardemir’de değil her yerde böyleler. Her yerde böyleler bunlar nerede yetki alırsa karabasan gibi çöküyorlar. Uzağa gitmeyin İsdemir’e bakın hadi gecelim zamları ücret farklılıklarını sosyal haklarınız var mı? Bunların İskenderun da tek bir yatırımları var mı? Ailece gidip dinlenebileceğiniz bir çadır diktiler mi? Böyle bir tesis var mı ailece bir eğlenceye gidebildiniz mi?

22 günlük grevde tek bir kuruş alabildiniz mi? Grev bitimindeki ödemeyi de işveren verdi. Grev yaparlar ödemeyi işverenden alırlar ama sıra aidat ödemeye gelince elinize geçmeden her kuruşu peşin-peşin alırlar. Bunlar sizin evinizin yolunu bilir miydi, Türk Metal geldikten sonra kapınızın önünden ayrılmaz oldular.

Erdemir Vakfında Yalan Dolan Yok!

Türk Metali biraz anlatalım… En iyi bildiğiniz örnek Erdemir, ücretler sosyal haklar, tesisler farklar ve vakıf işleyişi ortadadır. Vakfın sadece 850 trilyon nakdi mevcuttur. 6000’e yakın aktif üyesinin yanında 3000’e yakın emekli üyesi var. Hepsi toplam maaşlarının yanı sıra vakıftan maaş alıyorlar. Erdemir Vakfında toplu ödeme var, emeklilik aylığı var, dul eşe emeklilik hakkı var, maluliyet yardımı var, ölüm yardımı var, borç alma hakkı var. Erdemir vakfında yalan yok dolan yok, hırsızlık yok, çünkü Türk Metal mührü var. İsdemir Vakfında ne durumda? Kar payları açıklandı mı? Kimin ne alacağını bilen var mı? Kimin ne kadar hissesi parası olduğunu bilen var mı? Trilyonların hesabını veren var mı? Bunlar sizin geleceğinizi çalışıyorlar çocuklarınızın yarınlarını gasp ediyorlar.

Yedikleri Haram Lokmaların Hesabı Sorun

Bunlara 40 yılın hesabını sorun! 1 Mayıs geliyor, 1 Mayıs işçi ve emekçinin mücadele günüdür ama bu bir mayıs farklı olacak, işçinin ve İsdemir’in bayramı olacak. Bu 1 Mayıs güzel günlerin başlangıcı haramzadelerin kırmızı kart gördüğü gün olacaktır.

Türk Metal’deki yatırımlar bir sendikanın karnesidir. Bu yatırımlar işçinin emekçinin Türk Metal üyesinin aidatlarının nereye gittiğinin makbuzudur, bizim iftihar kaynağımızdır. Ama en önemlisi bu yatırımlar, bizim için zor günlerin teminatıdır, darda kaldığınızda kimseye muhtaç olmadan kullanabileceğimiz öz kaynaklarımızdır. Bu yatırımlar sizin öz malınızdır bize emanettir. Ama biz Ali Baba ve kırk haramilere benzemeyiz emanete hıyanet etmeyiz emaneti namus biliriz!

Türkiye de sadece Türk Metal bütün hesaplarını inceletir, hesaplarımız açıktır, şeffaftır çünkü bizim hiçbir şeyden korkumuz yok endişemiz yok çünkü bizim abdestimizden şüphemiz yok. Biz kul hakkıyla doymaktansa aç kalmayı yeğleriz. Peki, bu haramiler size ya da devlete hiç hesap verdiler mi? Hayır, vermediler veremezler neyin hesabını verecekler ki kasalar boş. Bunların ağzını bıçak açmıyor, üç maymunu oynuyorlar görmedim duymadım bilmiyorum…

Bu mücadele Ali Baba ve Kırk haramilere verilen şeref mücadelesidir. İsdemiri Kardemir’e benzetiyorlar oysa burada yönetim farklı! İsdemir Genel Müdürü mücadelenizdeki korku duvarlarını aşacak bir açıklama yapmıştır ‘ben sendikasına değil evine helal lokma götürene bakarım’ dedi. Buraya gelmeden önce Oyak yönetimi ile de görüştüm bir kişi bile işten atılırsa biz İsdemir’e gelmeyiz dedim. Oyak yönetim kurulu başkanı bize tek bir kişi bile sendikal tercihinden dolayı işten atılmayacak garantisi verdi.

Ücret Farkını Ortadan Kaldıracağız!

Ancak her şeye rağmen tehditler devam ediyor. Buradan haramilere sesleniyorum, bu şerefsizlik devam ederse bu telefon açanları, bu tehdit edenleri, suphanallah boncuğu gibi kapıya dizmeyen namerttir. Bir tek işçi sendikal tercihinden dolayı işten atılırsa bunun hesabını sormayan namerttir alçaktır.

Yetkiyi aldığımız gün, öncelikle bu ücret farkını ortadan kaldıracağız. C’den B’ye geçişlerin Erdemir’de kıstası yoksa burada da olmayacak. Performans değerlendirmesinde günü gelen kadrosuna geçecek. Vakıf meselesi çözülecek, Erdemir örneğinin aynısını burada hayata geçireceğiz. Personel yönetiminde farklılıklar varsa bu farklılıkları kaldıracağız. Ve son olarak İskenderun’da İsdemir’e ve size yakışır bir tesisin temelini atacağız. 40 Yıllık birikmiş, düğüm olmuş ne varsa çözeceğiz. İlk sözleşme sonunda İsdemir işçisi tüm bölgeye örnek olacak. Yetkileri bittiğinde bunların cenaze töreni yapacağız bunlar sendikal tarihinin en derinlerine gömeceğiz!”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here