Suriye Helikopterinin Düşürülmesi

0
51

helikopter düştü2Türkiye: “Sınır İhlali Yaptı!” Suriye: “Türkiye Acele Etti!”

Genelkurmay’dan yapılan açıklamada helikopterin ‘Sınır İhlali’ yaptığı gerekçesi ile Türk F-16 uçakları tarafından vurulduğu belirtildi. Suriye ordusu tarafından yapılan açıklamada ise Helikopterin teknik bir hata sonucunda kısa bir mesafeyle Türk hava sahasına geçtiğinin ve hemen Suriye hava sahasına döndüğü kaydedildi. Bölgedeki muhalif güçler de helikopterden atlayan 3 kişiden 2’sinin öldüğünü, 1’inin ise kendileri tarafından rehin alındığını belirtti.

Suriye’ye ait olduğu belirtilen bir helikopterin Yayladağı ilçesi yakınlarında düşmesinin ardından, helikopterin ‘Sınır İhlali’ yaptığı gerekçesi ile Türk F-16 uçakları tarafından vurulduğu açıklandı. Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinden, sınır ihlali yapan Suriye helikopterinin düşürülmesi ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada “İki adet F-16 uçağından birisi tarafından, saat 14.27’de Türk hava sahasında iken vurulmuş ve hududun takriben 1 km. Suriye tarafına düşmüştür” denildi.

Genelkurmay. “Uyarı Yaptık, Dikkate Almadı!”

Sınır ihlali yapan helikopterin Türkiye hava sahasındayken F-16 uçağı tarafından vurulduğu belirtilen ve radar iz bilgilerinin de paylaşıldığı Genelkurmay açıklamasında şu ifadelere verildi:

“M-17 tipi bir Suriye helikopteri, Türkiye hududuna 26 NM mesafede iken, 16 Eylül 2013 saat 13.41’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından tespit edilerek takibe alınmış, hududa 5 NM kalıncaya kadar Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (Diyarbakır) tarafından Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin uyarı yapılmıştır. Buna rağmen Suriye helikopteri Türk hava sahasına yaklaşmaya devam etmiş ve saat 14.25’te Hatay/Yayladağ’a bağlı Güveççi Hudut Karakolu bölgesinde, Türk hava sahasını, yaklaşık 14.200 feet irtifada seyrederken, 2 km. derinlikte ihlal etmiştir. Bu durum üzerine, bölgede hava devriye görevinde (Havada Hazır) bulunan iki adet F-16 uçağından birisi tarafından, saat 14.27’de Türk hava sahasında iken vurulmuş ve hududun takriben 1 km. Suriye tarafına düşmüştür.”

Açıklamada ayrıca radar iz bilgileri de verilirken, Türkiye-Suriye sınırının yer aldığı bir harita yayımlandı. Haritada Suriye helikopterinin ve Türk F-16 uçaklarının izlediği güzergâhlar gösterildi. Harita üzerinde helikopterin, Türkiye sınırını 2 kilometre ihlal ettiği anda yaklaşık 6 kilometre uzaktan F-16 ile vurulduğu anlaşılıyor.

Suriye Genelkurmayı: “Türkiye Acele Etti”

Suriye Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Suriye helikopterinin Türk savaş uçakları tarafından düşürüldüğü belirtildi. Suriye ordusu tarafından yapılan açıklamada, bir keşif helikopterinin Pazartesi günü öğleden sonra Türkiye sınırlarından giren teröristleri izlemek için Lazkiye kırsalı Bedama bölgesinde yaptığı uçuş sırasında kaybolduğu ifade edildi. Helikopterin teknik bir hata sonucunda kısa bir mesafeyle Türk hava sahasına geçtiğinin ve hemen Suriye hava sahasına döndüğünün belirtildiği açıklamada, Türk savaş uçaklarının derhal ve doğrudan helikoptere ateş açtığı ve helikopterin Suriye topraklarında düştüğü ifade edildi.

Helikopterin herhangi bir savaş görevinde olmadığını belirten Suriye Genelkurmayı, Türk uçakların aceleci bir tepki gösterip helikoptere doğrudan ateş açmasının Erdoğan hükümetinin Suriye’ye karşı düşmancı tutumuna ve gerginliği sürdürme ısrarına kanıt oluşturduğunu öne sürdü. Türk savaş uçaklarınca vurulan helikopterin Suriye topraklarına düştüğü kaydedilen açıklamada, söz konusu helikopterin içindekilerle ilgili bilgi verilmedi.

Arınç, Bakanlar Kurulundan Sonra Açıklama Yaptı

Malatya üssüne bağlı iki F-16’nın Suriye askeri helikopterini füzeyle vurduğunu, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da duyurdu. Arınç; “Suriye’ye ait bir M-17 helikopteri, sınırımızı, hududumuzu Hatay Yayladağ Güveçci bölgesinde 14.20’de iki kilometre ihlal etmiş, hava savunma unsurları tarafından yapılan ikazlara rağmen ihlal devam etmiştir. 14.25’te Malatya’dan havalanan iki jetimiz helikopteri füze ile vurarak düşürmüştür” dedi.

Davutoğlu: “Misilleme Beklemiyoruz!”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sınır ihlali yapan Suriye helikopterinin düşürülmesine ilişkin olarak, Türkiye’nin, güvenliğini ve ulusal çıkarlarını korumak açısından her türlü gelişmeye karşı hazırlıklı olduğunu ancak Suriye’den bir misilleme beklenmediğini söyledi. Bakan Davutoğlu; “Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri herhangi bir şekilde ülkemizin ve sınırlarımızın güvenliğine dönük her türlü ihlale anında cevap verilebilecek şekilde hem talimatlandırılmış hem de hazırlıklı hale getirilmiştir. O bakımdan, bundan sonra olabilecek her türlü gelişmeye de bütün senaryolar itibariyle güvenliğimizi ve ulusal çıkarlarımızı korumak açısından hazırlıklıyız ancak herhangi bir misilleme beklemiyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Suriye askeri helikopterinden 3 kişinin atladığını belirten muhalifler, 2’sinin öldüğünü, 1’ini ise rehin aldıklarını söyledi. Türkiye sınırına kuş uçuşu 400 metre, yürüme mesafesi 3 kilometre olan bölgedeki muhalif güçler, helikopterden atlayan 3 kişiden 2’sinin öldüğünü, 1’inin ise kendileri tarafından rehin alındığını belirtti. Helikopter enkazı, Yayladağı’ndan 5 kilometre uzaklıkta Suriye topraklarında, dağlık bölgede ve bir tepenin yamacında bulunuyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here