Sporda Doğrular ve Yanlışlar (3)

0
29

Değerli okurlarım, çok veya az terlemenin çözümlerinden daha önce söz etmiştim. Kısa sürede çok terleyenler ve uzun süre sonra terleyenler bunu sorun haline getirmesinler. Bunun nedeni, aktif ve aktif olmayan ter bezlerinin farklılığıdır.

Spor yaparken nefes alıp vermekte oldukça önemlidir ve hatta doğru nefes almak egzersizin yarısıdır. Özellikle, güç gerektiren spor türlerinde bilinçli nefes alıp vermek, kasların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Doğru nefes tekniğini çalışırken, egzersizin en zor kısmında sesli bir şekilde ağzınızı açmak nefes vermektir.

Önemli bir nokta da egzersizlerinizi, yani yaptığınız sporu nefes alıp vermeleriniz kontrol etmelidir. Yanlış nefes almak performansınızı etkiler, yani sizler çabucak yorulursunuz.

Eğer bisiklet sporu yapıyorsanız, her zaman aynı tempoda pedal çevrilmez. Güzergâh da burada oldukça önemli! Zemin müsaitse her geçen güz fazla olmamak kaydıyla tempoyu yükseltebilirsiniz. Yani üstüne koyarak ve kendinizi da fazla yormadan egzersizinize devam etmelisiniz.

Kasların sürekli olarak zorlanmaya ihtiyacı vardır. Çalışmalarınız sırasında egzersizlerin sayısını bir yere not edin ve bir hafta sonra sayıyı ve ağırlığı arttırmaya çalışın.

Sağlık kazanmak isteyenlerin çoğu yürüyüşü benimser. Bu nedenle hepimiz en azından yürüyüşlere devam edelim. Neden yürüyüşte ısrarlıyım biliyor musunuz? 40 ve üzeri yaşın yapacağı en ideal spordur da ondan.

Bir bayan okurum “Çok spor yapıyorum ama bende bir türlü kas oluşmuyor” diyor. “Çok spor yapmama ve hatta halter çalışmama rağmen, bir türlü, yani istediğim gibi kaslanamıyorum” diyen bayan okuruma içtenlikle seslenmek istiyorum.

Değerli okurum, dilediğiniz gibi kaslandığınızı varsaysak bile, bu uğraşıyı yıllarca sürdürmeniz şart. Halter sporunu aksatır veya bırakırsanız, hani şu futbolu bırakan ya da halter sporunu bırakan sporcular birden bire nasıl kilo alıyorlarsa, siz de öyle olursunuz.

Konumuza bilimsel olarak bakarsak, kadınlar erkeklere oranla daha az kaslanır. Allah kadınları ince zarif yaratmıştır. Üst kollar, kalça bölgesi ve baldırlarda düzenli de olsa yapılan kas egzersizlerinin kas oluşumunu arttırmadığı, sadece yağ yakımını hızlandırdığını söyleyebiliriz. Bu nedenle, kaslı vücuda sahip olmak isteyen bayan okurlarım kas konusunda çaba gösterip, sonunda üzülmesinler. Kaslı olmak erkeklere yakışır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here