Sporda Doğrular ve Yanlışlar (2)

0
44

Değerli okurlarım, bu makaleye başlamadan önce arşivimi şöyle bir karıştırdım ve yine arzularınız üzerine 2008 ve 2010 yıllarında değişik başlıklar altında makalelerimin yayınlandığını gördüm. Bilgi isteyen okurlarıma “Falan tarihte yayınlanmıştı” diyebilir miyim? Nezaket kurallarına uymak bizde ön plandadır. Siz yeter ki isteyin. Günün koşullarını ve istenen bilgilere göre bildiklerimizi sizlere sunarız.

Efendim, futboldan gelme bir gazeteciyim ve halen de spor yapıyorum. Sağlığımız için yaptığımız sporun ömrümüz üzerindeki etkisini bilemeyiz ama en azından son nefesimize kadar sağlıklı oluruz diye düşünüyorum. Öyle bile olsa az bir şey sayılmaz.

Isınma şartı, yapılan egzersize göre değişir ama koşullar ne olursa olsun eşofmanı giydiğimiz zaman iki üç dakika vücudumuzu hareketlendirmek şarttır. Bunun önemli avantajları vardır. Öncellikle, vücudumuz spora hazır hale geliyor, ısınma sırasında kaslar oksijenle dolar ve yapacağımız egzersizden büyük zevk alırız.

Bu ısınmaya, özellikle, yürüyüşçüler, bisiklet kullananlar, yüzücüler egzersize başlamadan önce ihtiyaç duyarlar. Bu ısınmanın zor yanı olmadığı gibi, yapacağımız sporun sadece bir parçası olacaktır. Yüksek enerji gerektiren spor türlerinde yaralanmaları önlemek üzere özel ısınma programları önem taşır. Bu sporlar şunlardır; dağ bisikleti, kayak, voleybol ve tenis.

Doğal olarak bu saydığım sporlar şimdilik konumuz dışında. İhtiyaç duyulduğunda bu spor dalları için ayrıntıya gireriz. Spor selülidi önler önlemesine de, bu ancak doğru egzersiz seçildiğinde mümkündür. Açıklamakta yarar var. Bu sporlar (egzersizler) koşmak, ip atlamak, yada aerobik gibi sert sporlar selülitin daha da çoğalmasına artmasına neden olur. Bunlara çok dikkat edilmelidir.

Bisiklet kullanmak ya da yürüyüş gibi daha yumuşak egzersizlerin ise selülit oluşumunu önleyici etkileri bulunmaktadır. Bu konuya bir ömür vermiş uzmanlar, selülit oluşumuna karşı özellikle su jimnastiği öneriyorlar. Su içinde yapılan hareketler masaj etkisi yaptığından cilt yüzeyindeki portakal kabuğu görünümü engelliyor.

Şimdi sizlere terlemenin öneminden söz edeceğim. Terlememek önemli bir hastalık belirtisidir. Eğer terlemiyorsanız bunun çözümünü mutlaka bulmalısınız. Bu çözümde doktorunuzla mümkün olacaktır. Durup dururken çok terlemek de iyiye alamet değildir. Bu konularda geliştirilmiş ilaçlar mevcuttur.

Şimdi, spor yaparak çok terlemenin anlamı nedir? Spor yaparken çok terlemek doğru egzersiz belirtisidir. O zaman doğru yoldasınız ve hangi sporu yapıyorsanız bıkmadan usanmadan devam edin. Kısa sürede faydasını görecek be mutlu olacaksınız… Terlemeye yarında devam edeceğiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here