Spor Yapmanın Erdemi (4)

0
50

Değerli okurlarım, sağlık hakkında sorular soran çok değerli okurlarım, bu küçük paragrafı dikkatle okumanızı istiyorum. İyi özümlerlerse mutsuzluğun, hastalıkların panzehirini de bulmuş olurlar. Villalarda, köşklerde, yalılarda neden mutsuz insanlar da bulunur, ya da mütevazı gecekondularda yaşayanların bir kısmı neden emsalsiz mutluluk içindedirler? Hiç düşündünüz mü? Oysa mutluluğun da, mutsuzluğun da sınırları asırlar önce ana hatlarla belirlenmiş ve çizilmiştir. Bu ana hatlar her neyse eminim merak etmişsinizdir. Merakınızı gidereyim…

Fakir fukara olmak; mutsuzluk, zengin, mitli milyarder olmak; mutluluk… Öyle mi dersiniz? Sağlıklı olmak en büyük zenginliktir ve bunu çoğaltmakta spor yapmakla gerçekleşir. Günde üç öğün tıka basa yemek yeme sağlıklı olmak değildir. Öncelikle, spor yapmanın dezavantajlarından söz etmek istiyorum. Günümüz koşullarında, modern yaşam tarsızının yarattığı hareketsizliği telafi edebilmek adına nelere başvurmuyoruz ki?

Birçoklarımız, spor salonlarına, halı sahalara, yürüyüş parkurlarına koşup oralarda mesai sarf ediyoruz. Üstelik para vererek bu sıkıntılara katlanıyoruz. Burada genel amaç popolarda ve göbek bölgesinde biriken aşırı yağlardan bir an önce kurtulmak, öyle değil mi? Şunları aklımızdan çıkarmayacağız. Her şeyde olduğu gibi, sağlık için spor yapmanın da raconu vardır. Bunu göz ardı edemeyiz. Dikkat edeceğimiz en önemli husus bu olmalıdır.

Hareketsiz kalan vücudumuzda, kaslarda kasılmalar, eklemlerde setlikler, kemik kalitesinde azalmalar ve aşırı kilolar söz konusudur. Sağlıklı yaşam uğruna yapılan düzensiz ve bilinçsiz spor, fayda yerine zarara yol açıp sakatlanmalara neden olabilmektedir.

Dilerseniz halı sahalardan söz edelim. Halı sahalar genellikle beton zemin üzerine döşenen yeşil halıdan oluşmaktadır. Spor yapılan zemin, yüzeyin yüksek sürtünme katsayısı ve zemin sertliği yaralanma riskini arttırabilmektedir. Halı sahalarda en çok diz ve ayak bileği eklemleri yaralanmaktadır. Halı sahaları örnek olarak gösterdim. Vaka Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Civelek bazı yerlere kurallara uygun halı sahalar yaptırdı, sağ olsun ama belli yaşlardan sonra oralardan fayda sağlanamaz.

Tenis diyeceğim ama şehrimizde benim bildiğim iki tenis kordu var. Tenis kulübünde ve bizim Kardelen Sitesinde. Bunun dışında var mı bilmiyorum. Her köşe başında, özel hastaneler misali tenis kortları bulunsa bile, öncelikle raketi tutmayı bilmek lazım. Tenisçi dirseği yaralanmakları, düzgün olmayan servis tekniği nedeniyle omuz kasları ve kol kaslarında yırtıklar oluşabilmektedir.

Sportif faaliyet öncesi yapılan vücut ısınma egzersizleri, kasları ve eklemleri germe egzersizleri, sporcunun kondisyonunun iyi olması sakatlanma riskini azaltmaktadır. Yarınki sayımızda da, benim sizlere önereceğim sporla, bu sporun hangi rahatsızlıkları yok ettiğini ya da en aza indirdiğini, nasıl mutlu olacağınızı anlatmaya çalışacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here