Spor Yapmanın Erdemi (4)

0
19

Değerli okurlarım, bugün dilerseniz halı sahalardan söz edelim. Halı sahalar genellikle beton zemin üzerine döşenen yeşil halıdan oluşmaktadır. Spor yapılan zemin, yüzeyin yüksek sürtünme katsayısı ve zemin sertliği yaralanma riskini arttırabilmektedir. Halı sahalarda en çok diz ve ayak bileği eklemleri yaralanmaktadır. Halı sahaları örnek olarak gösterdim. Belediye eski Başkanlarımızdan Sayın Yusuf Civelek bazı yerlere kurallara uygun halı sahalar yaptırmıştı, şimdi Sayın Fatih Tosyalı da yaptırıyor. Sağ olsunlar ama belli yaşlardan sonra oralardan fayda sağlanamaz.

Tenis diyeceğim ama şehrimizde benim bildiğim birkaç tenis kordu var. Her köşe başında, tenis kortları bulunsa bile, öncelikle raketi tutmayı bilmek lazım. Tenisçi dirseği yaralanmakları, düzgün olmayan servis tekniği nedeniyle omuz kasları ve kol kaslarında yırtıklar oluşabilmektedir.

Sportif faaliyeti öncesinde yapılan vücut ısınma egzersizleri, kasları ve eklemleri germe egzersizleri, sporcunun kondisyonunun iyi olmasını sağlar ve sakatlanma riskini azaltır.

Aslında, spor yapacağım demek kolay da, uygulaması yürek ister. Gerçekten cesaret işi! Uzun yıllar önce şehir merkezinden Sarıseki’ye koşarak gidip gelirdim. Muhtemelen sağlığımı da yaptığım o spora borçluyum. Ancak, sizlere önereceğim spor, şeffaf, sıcakkanlı ve de masrafsız. Önereceğim spordan yararlanabilmek için en önemli koşul, o sporu yaparken zevk almak, heyecan duymak, o kadar…

Sizlere yürüyüş sporunu öneriyorum. Teçhizat olarak da eski-yeni söz konusu değil, eşofman ve spor ayakkabısı. Güneşli havalarda bir şapka olabilir. Çok sıcak ve yağışlı havalarda spor yapılmaz bildiğiniz gibi. Çalışanlar içinse sabah erken saatler de olabilir, iş çıkışı da!

Yürüyüşe başlamadan önce kendinize bir parkur belirlemişsinizdir. Sakin bir yer olsun da neresi olursa olsun. Fakat yapacağınız bu spor en azından ilk gün için yarım saat olmalıdır. En düşük tempoyla yürüyüşe başlayacaksınız ve bu tempo ortalama on dakika sürmeli. Giderek temponuzu yavaş-yavaş artırabilirsiniz.

Yaptığınız spordan zevk almıyor, heyecan duymuyorsanız, yaptığınız spordan bıkkınlık duyuyorsanız spor yapmayın. Attığınız ter, eşofmanın da dışına çıkacak ve bundan zevk alacaksınız! Siz terlemezseniz ve eşofmanınız terden ıslanmazsa poponuzdaki ve göbek çevresindeki yağalar erir mi?

Bu yürüyüş sporu sadece kilo vermek için de yapılmaz. Sağlıklı kalmak, güçlü, dingin, yani kondisyon kazanmak için de yapılır. Böyle olunca da doğal olarak kilonuzu kontrol altına almış oluyorsunuz.

Yürüyüş sporu ile ilgili bugüne kadar tahmin ediyorum 10-15 makalem yayınlandı. Ancak, birçok okurlarım çok ısrar ettiler ve onlara faydalı olmak için biraz da ayrıntıya girdim. Umarım faydalı olmuşumdur.

Yürüyüş sporunu bilinçli olarak yaparsak; hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, şeker hastalığı, aşırı şişmanlık, kanser riskini uzaklaştırmak gibi özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda, spor yaparken salgılanan endorfin hormonumutlu birer birey olmamızı sağlayacaktır. Yürüyüş deyip geçmeyin!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here