Spor Yapmanın Erdemi (3)

0
10

Değerli okurlarım, sağlığımıza dikkat etmekten ve her zaman tetikte olmaktan bahsetmiştik. Anlatmak istediğim kısaca şuydu… Psikolojik ve fiziksel sağlığımızı bir bütün olarak ele alınız. Bu da çok önemli belirleyici olan genetik mirasınızı da öğrenmeye çalışınız, bu miras uygun yaşam biçimi değişimleri yapmaya özen gösteriniz.

Sizi hastalandırabilecek, genetik mirasını kaşıyacak, genetik risklerinizi tahrik edecek yanlışlardan kaçınıp hastalanmanızı kolaylaştıracak yanlışlardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışınız. Fazlaca mecbur kalmadıkça ilaç kullanmayınız. En basit ağrı kesicileri, sıradan vitaminleri, hatta bitkisel desteklileri bile doktorunuza danışmadan yutmayınız.

Şunu da unutmayalım ki, hangi yaşta olursak olalım, eğitim düzeyimiz ne olursa olsun, şımarabiliriz, boş verebiliriz, yanlışlar yapabiliriz. Örnek mi istiyorsunuz? İhtiyacımız olmadığı halde bile, bitişik komşunun bahçesinden portakal koparmak hoşunuza gidebilir. Bunu yinelememekte çok büyük faydalar vardır. Heyecan verici olsa bile…

Sağlıklı olmayı tercih etmelisiniz, sizi oluşturan ve sayıları trilyonları bulan hücrelerinize şefkatli davranmalınız. Onları rahatsız edecek şeylerden uzak tutunuz, bu sizin göreviniz olmalıdır. Eğer heyecan istiyorsanız, yüreğinizi güçlendirin. Yüzünüze gözünüze bulaştırmadan sevin, âşık olun. Bir doktora gitseniz sizlere bu kadar öğüt vermez, hatta ilgilenmez bile. Şu aşamada doktorluk yapmıyorum ama bildiklerimi sunuyorum.

Sağlık hakkında sorular soran çok değerli okurlarım, bu küçük paragrafı dikkatle okumanızı istiyorum. İyi özümlenirse; mutsuzluğun, hastalıkların panzehiri bulunmuş olur. Villalarda, köşklerde, yalılarda neden mutsuz insanlar da bulunur, ya da mütevazı gecekondularda yaşayanların bir kısmı neden emsalsiz mutluluk içindedirler? Hiç düşündünüz mü? Oysa mutluluğun da, mutsuzluğun da sınırları asırlar önce ana hatlarla belirlenmiş ve çizilmiştir. Bu ana hatlar her neyse eminim merak etmişsinizdir. Merakınızı gidereyim…

Fakir fukara olmak; mutsuzluk, zengin, mitli milyarder olmak; mutluluk… Öyle mi dersiniz? Sağlıklı olmak en büyük zenginliktir ve bunu çoğaltmakta spor yapmakla gerçekleşir. Günde üç öğün tıka basa yemek yeme sağlıklı olmak değildir. Öncelikle, spor yapmanın dezavantajlarından söz etmek istiyorum. Günümüz koşullarında, modern yaşam tarzının yarattığı hareketsizliği telafi edebilmek adına nelere başvurmuyoruz ki?

Birçoklarımız, spor salonlarına, halı sahalara, yürüyüş parkurlarına koşup oralarda mesai sarf ediyoruz. Üstelik para vererek bu sıkıntılara katlanıyoruz. Burada genel amaç popolarda ve göbek bölgesinde biriken aşırı yağlardan bir an önce kurtulmak, öyle değil mi? Şunları aklımızdan çıkarmayacağız. Her şeyde olduğu gibi, sağlık için spor yapmanın da raconu vardır. Bunu göz ardı edemeyiz. Dikkat edeceğimiz en önemli husus bu olmalıdır.

Hareketsiz kalan vücudumuzda, kaslarda kasılmalar, eklemlerde setlikler, kemik kalitesinde azalmalar ve aşırı kilolar söz konusudur. Sağlıklı yaşam uğruna yapılan düzensiz ve bilinçsiz spor, fayda yerine zarara yol açıp sakatlanmalara neden olabilmektedir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here