Sistematik İnovasyonun En Önemli Metodu Olan TRIZ, İSTE’nin Gündemindeydi

0
253

İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) teknoloji yoğunluklu konferansları hız kesmeden devam ediyor. Sistematik inovasyonun en önemli metodu olan TRIZ, İSTE’nin gündemindeydi. ‘TRIZ ile Yeni Ürün Geliştirme’ konulu konferansı ile Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Kapucu İSTE’li öğrencilerle buluştu.

TRIZ konusunda Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren bilim insanlarından biri olan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Kapucu, konu ile ilgili öğrencilere önemli bilgiler ve ipuçları verdiği konuşmasında: “Öncelikle TRIZ’ın ne olduğunu açıklayıp konuyla ilgili 3 örnek uygulama yapalım. Türkiye’de TRIZ üzerine ilk çalışanlardan biri olarak buradayım. İlk kez ABD’de 1993 yılında ortaya konan TRIZ yöntemi aslında Ülkemize çok ta geç gelmedi. Rusça bir kısaltma olan TRIZ’in Türkçe açılımı; ‘Yenilikçi Yaratıcı Problem Çözme Teorisi’dir. TRIZ üzerine yıllar önce İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile de birlikte çalışmalar yaptık. ‘Yenileşim, Trız Gelir Vız Gider’ mottosuyla yola çıktık. TRIZ’ın sihirli kelimesi artık herkesin bildiği; Yenileşim yani İnovasyon’dur. O halde inovasyon nedir? Nasıl yapılır? TRIZ nasıl inovasyon yapılacağını gösteren bir yol haritasıdır.

TRIZ’ın ortaya koyduğu 40 madde ile inovasyon yapabilecek duruma gelebilirsiniz. Ayrıca TRIZ problem çözmeye odaklıdır. Ortaya çıkan problemlere karşı 76 maddelik bir çözüm önerisi de sunar. TRIZ ile ilgili kendi çalışmalarımın yanı sıra dünyadaki gelişmelerin de ülkemizde yayılabilmesi için çeviriler yapmaya devam ediyorum. İş dünyası sizlerden problem çözmenizi yenilikçi ve yaratıcı olmanızı bekler. TRIZ öğretilebilir, öğrenilebilir ve tekrar tekrar kullanılarak yenilikçiliğinizi geliştirir. Yeni bir şeyler bulup, yetiştirip, geliştirmeniz gerekir. Küçük ama etkili değişikliklerle bunu yapmak mümkündür.

Bir ürünü önce problemi belirleyip daha sonra çözüm arayarak geliştirebilirsiniz. Sizlere genellikle işverenlerinizden gelen problem tanımları düşünce evreninizi kısıtlar. Asıl problemin ne olduğunu düşünmeniz ve problemi renksizleştirmeniz lazım. Hemen ürün iyileştirmeye çalışmak hepimizin yaptığı bir hatadır. Problemi renksizleştirdiğinizde yeni bir ürün oluşturma olasılığınız artar. Elinize bir malzeme verildiğinde neler yaparsınız diye ilk sorulduğunda genellikle insanlar kendi mesleklerine yönelik aletlere çevirip o malzemeyi kullanmaya çalışır. Buna psikolojik atalet denir” dedi.

TRIZ metodolojisi çözüme götürecek en kestirme yoldan sizi çözüme ulaştırır ve ideal bir çözüm önerisi sağlar diyen Prof. Dr. Sadettin Kapucu; “İdeal nihai sonuç doğru kaynak kullanımı ile mümkündür. Teknolojinin analizini iyi yapabilen ve bunu doğru yorumlayan kişiler başarıyı yakalayabileceklerdir. Mükemmelliği artırarak kendi patentimiz etrafında nasıl dolanabileceğimizi düşünmeliyiz. Ben 2000 yılında Türkiye’de üretilmeyen bir ürünün patentini aldım. Siz her yıl yarışa yeni katılanlar arasından sıyrılmak zorundasınız. Sizi farklı kılacak yöntemleri öğrenmeniz şart” önerisiyle konuşmasını sonlandırdı.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Sadettin Kapucu’ya, İSTE Merkez Kampus’ta adına dikilen ağacın dikim sertifikası ve plaketi İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından takdim edildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here