Sınav Stresine Karşı Psikolojik Destek

0
113

MKÜ’de Görevli Personellerin Çocuklarına Konferans Verildi

Mustafa Kemal Üniversitesinde çalışan personellerin sınava girecek olan çocuklarına yönelik, “Buradayım YGS, YLS, SBS, KPSS, YDS, ALES… sss. Motivasyonum Yerinde. Kaygılarım Kontrol Altında” isimli konferans verildi. Çok sayıda ebeveynlerin de katıldığı ve sunumunu Psikolojik Danışman Daniela Mursaloğlu’nun yaptığı konferans 20 Şubat’ta İskenderun Mustafa Yazıcı Salonunda ve 21 Şubat’ta Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans salonunda düzenlendi.

Anne ve babaların her zaman en iyi rehber olamadığını söyleyen Psikolojik Danışman Daniela Mursaloğlu, öğrencilerin ders alanındaki açıklarının dershaneler veya özel öğretmenler tarafından kapatılabileceğini, bu seminerin amacının ise psikolojik destek olduğunu vurguladı.  Öğrencilerin sınav öncesinde en çok karşılaştıkları duygulardan birinin kaygı olduğunu ve bu duygunun belirtilerinin heyecan, gerginlik ve tahammülsüzlük olduğunu söyleyen Mursaloğlu;  “Baş ağrıları, mide veya bağırsak sorunları, uyku sorunları yaşanabilir.  Bu ve buna benzer birçok belirti kaygının sonucunda ortaya çıkabilir. Bu kaygının belirtilerini yaşamamak için buradayız” dedi.

Psikolojik Danışman Daniela Mursaloğlu, Türkiye’de eğitsel ve mesleki hedeflere sahip olan bireylerin sınav sistemimizin gerçeğini dikkate alarak sınav / sınanma süreçlerinde ustalık kazanmaları gerektiğini vurguladı. Önemli sınavlara doğru giderken kaygı duymanın normal, hatta belli bir seviyede kaygının verimli ve özverili bir çalışma için yararlı olduğunun altını çizen Mursaloğlu, kaygı düzeyinin yüksek olduğu zaman sınava hazırlık dönemini olduğu gibi sınav anındaki performansı da olumsuz etkileyebileceği üzerinde durdu.

Sınav başarısına ulaşabilmek için bilgi yüklemek ve test çözme becerilerini pekiştirmek kadar psikolojik hazırlığın da son derece önemli olduğunu ifade eden Mursaloğlu, sınav kaygısını “yönetebilmek” için sınav kaygısının oluşumunu kavramak gerektiğini belirtti.

Mursaloğlu, Filozof Epiktet’in “İnsanları mutsuz eden olayların kendisi değil, olaylara yönelik bakış açıları” sözünden yola çıkarak, sınav adaylarının da sınava gerçekçi ve pozitif bir bakış açısını kazanmak için çaba göstermeleri gerektiğini dile getirdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here