Sert; “Kadına ve Çocuğa Yönelik Her Türlü Şiddetin Karşısında Mücadeleye Devam Edeceğiz”

0
286

İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Av. Mehtap Sert; “Kadına ve Çocuğa Yönelik Her Türlü Şiddetin Karşısında Mücadeleye Devam Edeceğiz”

İskenderun Kadın Platformu üyeleri, Eğitim Sen İskenderun Şube binasında bir araya gelerek, geçtiğimiz günlerde 6 yaşındaki Mertcan’ın babası tarafından dövülerek öldürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Platform adına açıklama yapan İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Av. Mehtap Sert; “Kadına ve çocuğa her türlü şiddetin gündelik pratikler, kültürel kodlar, devlet politikaları ve ataerkil sistemin tüm mekanizmaları aracılığıyla her gün yeniden üretilerek pekiştirildiği bir ülkede kadının, çocuğun ve tüm ötekilerin yaşama hakkını savunmak adına dün olduğu gibi bugünde şiddetin karşısındayız” dedi.

Son günlerde peş peşe yaşanan, çocuklara yönelik şiddet, istismar olaylarının, şiddete çözüm üretmek yerine suni gündemlerle idam ve hadım tartışmasına döndürüldüğünü savunan Sert; “Doğal olarak çözün üretmeyen tartışmalar her gün yeni bir şiddete maruz kalmış çocuk haberi almamıza neden olmaktadır. Evet, durum bu kadar acı ve acı hepimize bu kadar yakın. Bu acıya maruz kalmamak için ne yapıyoruz, ne yapmalıyız. Bu soruların cevabı tüm ülke olarak hepimizin sorumluluğundadır. Ve bu sorumluluk sosyal medyada paylaşımlarda bulunarak, bitirilebilecek bir sorumluluk değildir. Bu şekilde anlık tepkilerle sonlandırılabilecek kadar basit bir sorun da değildir. Uzun vadeli eğitim programları, suç ile mücadele politikaları, çocuk koruma politikaları üzerine düşünmek yerine, sadece idam ve kimyasal hadım meselesini ortaya atıp tüm sorunu bunların çözeceğini sanıp çocuk koruma meselesinin kendisini unutmak, toplumu bir çıkmaza sürüklemekten başka bir şey değildir.

Çocuklara karşı işlenen suç ne olursa olsun suçlu elbette en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Ancak bu güne kadar sadece suçlunun en ağır şekilde cezalandırılması üzerinden yapılan toplumsal arayışın çözüm getirmediği, bilakis çocuğu bir kez daha mağdur ettiği görülmelidir” diye konuştu.

Çocuk istismarının önlenmesi için tartışılması gereken en önemli konunun toplumsal düzeyde nelerin yapılması gerektiği olduğunu söyleyen Sert; “Tarafı olduğumuz BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, uluslararası hukuk ve iç hukukta anayasa ve yasalar devlete, çocukların korunması ve sağlıklı gelişmelerini sağlama yükümlülüğü getirmektedir. Acil olarak, çocuğun Uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve yasalardan kaynaklı haklarını kullanabilmesini güvence altına alın. Bağımsız bir Çocuk Bakanlığı kurun.

Çocukları ailede, okulda, sokakta olumsuzluklardan koruyacak önlemleri alın ve uygulayın. İstismar suçu işlemiş derneklerin, kurumların, yurtların ve ailelerin hukuktan kaçmasının önüne geçin. Bizler İskenderun kadın platformu olarak bir kez daha; çocukları koruma yükümlülüğü bulunan devleti acil önlemler almaya ve toplumun çocukları koruması için göreve çağırıyoruz.

Türkiye, Çocuk Hakları içerikli çok sayıda uluslararası sözleşme ve protokole imza atarak çocuk haklarını koruma ve geliştirme iradesini sürdürmüştür. Geçen hafta İskenderun’da Mertcan Yılmaz adlı çocuk babasının şiddetine uğrayarak yaşamını yitirmiştir. Birkaç yıl önce anne ve babasının boşandığı Mertcan’nın velayeti daha önce uyuşturucu ve hırsızlık nedeniyle çok sayıda sabıkası bulunan babasına verilmiştir. Koruyamadığımız anne tehditler nedeniyle çocukların velayetini babaya vermek zorunda kalmıştır. İradi bir karar olsa bile bunun toplumun şiddet eğiliminden, özellikle kadına yönelik şiddetten bağımsız düşünülmemesi gerekirken bir takım medya tarafından gönüllü bıraktığına dair haberler yapılmıştır.

Şehrimizde babasının şiddeti sonucu katledilen küçük Mertcan’nın tarifi imkansız acılarla yaşam hakkını elinden alan şüphelinin cezalandırılması için dün olduğu gibi bugünde davanın takipçisi olacağımızı, kadına ve çocuğa yönelik her türlü ayrımcılığın ve şiddetin karşısında omuz omuza mücadele edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here