Selçuk; “Sınırlı Yargılama Yapılıp Dosyanın Kapatılmasına İzin Vermeyeceğiz”

0
147

İnsan Hakları Derneği Üyeleri, Ankara Katliamının Yıldönümünde Alanlardaydı

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube üyeleri, 10 Ekim Ankara katliamının yıldönümü dolayısıyla, eski bitpazarı yerinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

Bazı dernek, sendika ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk yaptı.

Yaşanan olayı hatırlatarak sözlerine başlayan Selçuk; “Türkiye’nin başkentinde Ankara Garı’nda,  gerçekleştirilen ve sadece Türkiye değil, dünya tarihinin en acımasız, en vahşi katliamlarından birisi olan 10 Ekim 2015 Ankara katliamının üzerinden üç yıl geçti. Barış talep etmek için, daha güzel bir dünya özlemiyle yapılacak olan ve izin alınmış olan bir mitinge yapılan saldırı sonucunda aralarında Fevzi Sert arkadaşımızın da olduğu 103 arkadaşımız yaşamını yitirdi ve 500 den fazla kişi yaralandı” dedi.

Yaşanan olayda sorumluluğu olanların sadece yargılanan tutuklu sanıklar olmadığını savunan Selçuk, suçun kapsamı ve sonuçlarından kaynaklı “insanlığa karşı işlenen suç kapsamına” alınmayarak, savcılık mütalaasının sınırlı tutulmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydetti.

Gelinen aşamada mahkeme heyetinin, 9 sanık hakkında anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs 103 kişiyi öldürmekten ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis diğer 10 kişiye ise örgüt üyeliğinden farklı cezalar verdiğini ifade eden Selçuk; “10 Ekim katliamından önce IŞİD’lileri dinlemeye alıp eylem planlarına kulaklarını kapatanların, bugün yakınlarını kaybeden ailelerin ve kurumların taleplerine de kulaklarını tıkaması, katliamda sorumluluğu olan kamu görevlilerini koruyan bir tutum takınması, 10 Ekim katliamı dosyasının, asıl sorumlularını yargılayıp cezalandırmadan kapatılmak istendiğini göstermektedir.

İnsanlığa karşı suç işleyen bir örgüt olan IŞİD’in eylemlerine ve bu eylemleri engellemekle görevli olanların sorumlulukları konusunu yargının göz ardı etmesi kabul edilemez. Bu nedenle bu davada adaletin sadece tutuklu sanıklara verilen cezalarla sağlanabilmesi mümkün değildir. Katliamın gerçekleştiği ana kadar sorumluluğu olan herkesin hesap vermesi ve ihmallerinin cezasını çekmesi gerekmektedir.

Ülke tarihine kara bir leke olarak geçen 10 Ekim katliamında sadece sanıkların cezalandırılmasıyla sınırlı bir yargılama yapılıp dosyanın kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Kamu görevlilerinin 10 Ekim katliamındaki sorumluluğu apaçık ortadadır ve bu durum mahkeme tarafından tespit edilene kadar, bu saldırı bütün yönleriyle ortaya çıkarılana ve tüm sorumlular yargı önünde hesap verene kadar davanın takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here