Saint Pierre Bayramı, Hac Merkezi Antakya/Saint Pierre Kilisesinde Kutlandı

0
42

Her yıl 29 Haziran’da kutlanan Saint Pierre Bayramı nedeniyle, Hatay/Antakya’da görkemli bir ayin gerçekleştirildi. Aziz Petrus ve Pavlus’un anıldığı ayin, Dünyaca Hac Merkezi kabul edilen Antakya Saint Pierre Kilisesinde yapıldı. Ayin sonrası bayrama özel olarak hazırlanan kutsanmış ekmekler bölünerek halka dağıtıldı.

Hatay’daki Anadolu’nun ilk kilisesi konumundaki St. Pierre Kilisesinde ‘St. Pierre-Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı’ nedeniyle özel bir ayin düzenlendi. Kilise bahçesinde düzenlenen Ekümenik Ayine Vatikan’ın Türkiye Büyükelçisi Marek Solczynski, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti, Lübnan Aziz İlyas Manastırı Başrahibi Episkopos Konstantin Kayyel hep birlikte önderlik ettiler. Ayine çevre ilçelerin Ortodoks Kilisesi Pederleri, İskenderun ve Antakya Katolik Kilisesi Pederleri, İskenderun Ermeni Kilisesi Pederi ile davetliler de iştirak etti.

Yapılan Kutsal ayini, Vatikan Büyükelçisi Solczynski yönetirken, Monsenyör Paolo Bizzeti, Episkopos Konstantin Kayyel ile Antakya Patrikhanesi temsilcileri de kendisine iştirak ettiler.

Aziz Petrus’un İmanı, Aziz Pavlus’un Cesareti…

Ekümenik ayinde konuşan Vatikan Türkiye Büyükelçisi Marek Solczynski, konuşmasında iman şehitliğine vurgu yaptı. Aziz Petrus’un imanı ve Aziz Pavlus’un da bu imanın yayılmasındaki cesaretine işaret eden Büyükelçi Solczynski; “Birçok Azizimiz imanın en güzeli olan şehitliği yaşadılar. İşte bu kutsal günden bizlere manevi bir mesaj kalmasını istiyorsak, bu manevi mesaj hiç kuşkusuz Aziz Petrus’un manevi imanıdır ve Aziz Pavlus’un da bu imanın yayılmasında gösterdiği cesaret ve üstün gayretidir.

Bu bayram aynı zamanda Roma’da ve Antakya’da ortak kutlanan bir bayramdır. Hristiyan İmanlıları olarak önce Kudüs, sonra Antakya’da toplandık. Daha sonra Roma ve bugün tekrar Antakya’da toplanmış bulunmaktayız. Burada hep birlikte dua ediyoruz, hep birlikte kalacağız” diye konuştu.

Kilise bahçesinde gerçekleşen törende, ilahiler coşkuyla okundu, eller birleşti ve dualar edildi. Ayine katılan din adamları Türkçe, Arapça ve İtalyanca olmak üzere kendi dillerinde dua ederken, kutsal ayin sonrası da bayrama özel hazırlanan kutsanmış ekmekler bölünerek, günün anısına hep beraberce yenildi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here