Sahili Olan Tüm Belediyeler MARPOL Yasasına Duyarlı Olmalı!

0
105

DTO’da Deniz Kirliliği Paneli Düzenlendi

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İskenderun Şubesi ve Mavi Deniz A.Ş tarafından, DTO toplantı salonunda, “İskenderun Körfezinde Deniz Kirliliği ve Petrol Kirliliği Durumunda Acil Müdahalede Yapılması Gerekenler” konulu çevre paneli düzenlendi. Panele DTO İskenderun Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve firma yetkilileri katıldı.

Panelde ilk sunumu Başaran Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Altuntop yaptı. “Akdeniz’de Deniz Kirlilikleri, Kirliliğe Karşı Hazırlıklı Olma ve Acil Müdahale” adlı sunumunu gerçekleştiren Altuntop; “Büyük tonajlı gemilerin, tankerlerin bakım onarımı ile denizcilik sektörüne girdik. Bakım zamanı gemilerin çöpünü denizlere atması, denizi kirletmek bedava idi. Daha sonra MARPOL Atık Alım yasası çıktı. Sahili olan tüm belediyelerimizin bu işe daha duyarlı olması diliyoruz” diye konuştu. Altuntop, konuşmasının sonunda boğazlarda, İskenderun Körfezi’nde vb. kritik bölgelerde, denizde petrol kirliliği riski yaratan gemilere 1 adet tam donanımlı deniz temizleme teknesinin kritik bölge boyunca eşlik etmesinin şart olduğuna da dikkat çekti.

Gemilere Ciddi Oranda Denetimler Yapılıyor

Daha sonra söz alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İskenderun Liman Başkanlığında Gemi Sörvey Uzmanı Mustafa Yolcu ise; “Uluslar arası Denizcilik Örgütünce uluslararası kurallara bütün gemiler uymak zorunda. Bizde idari olarak limanlarda devlet denetimi yapıyoruz. Limanlarımıza gelen yerli yabancı tüm gemilerin denetimini biz yapıyoruz. En önemli hususlardan birisi gemiler limanımıza gelmeden 24 saat önceden ne kadar sintine, ne kadar slaç var Liman Başkanlığına bilgi vermek zorundalar. Bilgi vermedikleri zaman idari yaptırım uygulanıyor. Tüm Türk limanlarına gelen gemilere ciddi oranda denetimler yapılıyor. Ulusal mevzuatlarımızın başında Çevre Kanunu var. Buna göre, eğer deniz sahamızda herhangi bir deniz kirliliği olduğu takdirde Çevre Kanununa göre çok yüksek rakamlarda idari yaptırım kararı uygulanıyor. Başkanlığımız 2009 yılında İskenderun Körfezi’nde yaklaşık 600 bin TL civarında toplam ceza kesti. Bilinmelidir ki, ciddi ve sıkı denetimlerimiz var. Amacımız ceza kesmek değil,  caydırıcılık olmasıdır” diye konuştu.

Başaran Group, Çevre Mühendisi Ayşegül Yalvaç da, “Dünyadaki Önemli Deniz Kirlilikleri” başlığı altında gerçekleştirdiği konuşmasında, ‘Exxon Valdez’, ‘Deepwater Horizon’ ve ‘Independenta’ gibi büyük tanker kazalarından ve bu kazaların sonuçlarından bahsetti.

Yalvaç, özellikle tanker kazalarından kaynaklanan kontrol dışı olaylarda ortaya çıkan denizlerdeki kirliliğe de dikkat çektiği konuşmasında, bu kazalara karşı hazırlıklı olunması ve kısa sürede müdahale etmek için limanların, kıyı tesislerinin, sanayi kuruluşların, yerel yönetimlerin iş birliği ile çalışması gerektiğine vurgu yaptı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here